Det originale 'Pong'-spil fra Atari kan nu bestilles som et analogt, mekanisk spil, der er bygget ind i et stuebord. Projektet er kommet i gang efter en crowdfunding-kampagne (Foto: YouTube/Table Pong Project).

Det originale 'Pong'-spil fra Atari kan nu bestilles som et analogt, mekanisk spil, der er bygget ind i et stuebord. Projektet er kommet i gang efter en crowdfunding-kampagne (Foto: YouTube/Table Pong Project).

Forbrugerelektronik

Spil 'Pong' på verdens mest retro-nørdede stuebord

En mekanisk udgave af spilklassikeren er netop kommet i mål med dens crowdfunding-kampagne og kommer ud til jul.

Forbrugerelektronik

Hvad var din første computerspil-oplevelse? Den originale PlayStation? En Game Boy? En Commodore 64? De små Nintendo-bipspil i starten af 80’erne? Måden, du stiftede bekendtskab med computerspil på, kan afsløre din alder. Og hvis dit svar på ovenstående spørgsmål var ’Pong’, var du formentlig barn i 70’erne, og lige i målgruppen til verdens måske mest nørdede stuebord.

Analog udgave af tidligt computerspil
Et projekt på crowdfunding-websitet Kickstarter er netop kommet i mål med indsamlingen af 250.000 dollar til at sætte et bord i produktion, der har ’Pong’-spillet indbygget. Borde med indbyggede spil er ikke noget nyt. Det nye ved dette bord er, at det digitale ’Pong’-spil er blevet genskabt mekanisk – helt uden brug af computerskærme og software.

’Pong’ var et af verdens første computerspil, der i starten af 70’erne begyndte at indtage barer i USA og satte gang i hele bølgen med spillemaskiner, som i Danmark kom til at stå på grillbarer og i biografer-lobbyer. Siden fandt det også vej til hjemmet via de allerførste spilkonsoller, man kunne sætte til tv’et.

Du kender det godt. Det er spillet, hvor man bevæger en streg op og ned i siden af skærmen for at ramme en ’bold’. Den bevæger sig i helt bestemte vinkler på tværs af skærmen over til en anden streg, der så styres af din modstander, eller af maskinen, hvis du spiller alene.

Startede som viral video
Den analoge version af 'Pong' dukkede op første gang for lige under et år siden, hvor en amerikansk video begyndte at cirkulere på nettet af to venner, Gerardo Orioli og Daniel Perdomo, der havde bygget en mekanisk udgave af ’Pong’. Videoen blev voldsomt populær, og makkerparret blev lagt ned af henvendelser fra folk, der ville have fingrene i bordet. De annoncerede på Facebook, at de var begyndt at kigge efter investorer til at sætte bordet i produktion.

I stedet endte de med at sætte en indsamlingskampagne i gang på Kickstarter, som nu er ved at nå til vejs ende. Kun tre dage før deadline havde projektet stadig ikke nået sit mål, og var derfor i fare for ikke at blive realiseret. Men en PR-kampagne i de sidste dage har fået ’Pong’-bordet over målstregen, og nu bliver spilbordet masseproduceret. De første eksemplarer bliver leveret i december til de købere, der var tidligst ude.

Den digitale teknologi er i ’Pong’-bordet blevet erstattet af to plastik-’streger’, som man flytter med kontroller i hver side af bordet. ’Bolden’ er så delvist lavet af metal, som bliver flyttet af magneter under overfladen, sådan at bevægelsesmønstrene er i de samme vinkler som i det originale spil. Man kan sammenligne det lidt med airhockey, blot med fastere bevægelser.

Kan også spille musik og lade mobilen op
Det er dog ikke mekanik det hele. Orioli og Perdomo har bygget et digitalt LED-ur ind i bordet, der også angiver spillernes point. Bordet simulerer også bip-lydene fra det oprindelige spil, og det kræver jo en højttaler. Så den har makkerparret gjort det muligt at streame musik til fra sin smartphone, så man også kan bruge bordet som lydanlæg.

Apropos smartphones, så kan man også bruge bordet som oplader, når man har venner på besøg for at spille ’Pong’. Der sidder fire USB-stik i bordet, så der altid er et sted at lade telefoner og tablets op. Bordet er i kaffebords-højde, så man kan sidde ned og spille spillet og have det stående foran sofaen – hvis man altså er nørdet nok til at lade den slags indgå i hjemmets indretning. Når man ikke spiller, kan kontrollerne gemmes væk bag to låger, så man nemmere kan stille ting på bordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Pong’-bordet er endda blevet velsignet af ’Pong’-skaberen Allan Acorn, der tweetede til skaberne, at de havde brugt meget mere energi på bordet, end han gjorde på det oprindelige spil. Og Nolan Bushnell, der startede det legendariske spil-firma Atari ved at markedsføre ’Pong’ på barer rundt om i Californien, har endda lovet at signere nogle få specialeksemplarer.

Dem skal man dog betale seriøse penge for. Den signerede model, som der også følger to specielle Atari-stole med til, koster 5.000 dollar, eller cirka 35.000 kroner, før forsendelse og danske afgifter kommer på. Kan man nøjes med en almindelig model, kan man lige nu sikre sig en sådan for 1.100 dollar, eller ca. 7.700 kroner. Bordet kommer til at koste omkring 12.000 kroner i almindelig handel, så det kan godt betale sig at være tidligt ude. Som nævnt begynder leverancerne i december.

Hvis du føler dig fristet, kan du se projektet og forudbestille bordet her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce