Googles øverste chef, Sundar Pichai, præsenterede Google Lens på udviklerkonferencen Google I/O forleden. Lens kan genkende genstande, der bliver opfanget af et smartphone og fortælle dig alt om dem.
Foto: AP Photo/Eric Risberg

Googles øverste chef, Sundar Pichai, præsenterede Google Lens på udviklerkonferencen Google I/O forleden. Lens kan genkende genstande, der bliver opfanget af et smartphone og fortælle dig alt om dem.

Forbrugerelektronik

»Peg, og du skal finde«: Ny Google-linse gør smartphones meget smartere

Tekstsøgninger tilhører sidste århundrede. Fremover behøver du bare pege smartphonen hen mod en genstand for at få mere at vide om den.

Forbrugerelektronik

De kalder det for en »linse«. Google Lens er en ny software-teknologi, som Google er i gang med at lægge ind i smartphones, virtuelle assistenter og foto-apps. Med Lens kan du ifølge tech-giganten kombinere visuel genkendelse med kunstig intelligens og gøre en masse ting lettere i dagligdagen. Og det er jo tech-snak, vi har hørt før. Men denne gang kan der være noget om det.

Kameraet genkender verden omkring dig
Der er ikke noget nyt i at kunne pege kameraet på smartphonen hen mod noget for at få ting at vide. Microsoft indførte allerede for flere år siden på Windows Phone, at man kunne pege kameraet hen imod tekst på et fremmed sprog og få den oversat. Google Lens lægger dog lige et aspekt oveni – og det handler om den kunstige intelligens, der findes i Google Assistant.

Sidstnævnte er Googles svar på Siri, Cortana og Amazons Alexa. Ud over, at man kan tale med den og spørge om alt muligt, kan den også søge tilføje information i alle mulige sammenhænge på din smartphone. Sammen med den visuelle genkendelse, som Lens leverer, betyder det automatisering af en hel række opgaver, du normalt laver på din smartphone.

Under Google I/O-konferencen, som firmaet afholder for programmører og app-udviklere i disse dage, blev Lens demonstreret med et godt eksempel, som musikfans vil kunne nikke genkendende til. Du går forbi en plakat på gaden, der reklamerer for en koncert med et af dine yndlingsbands. Med det samme melder lysten til at købe en billet sig.

Gå på det trådløse netværk med et foto
Men i stedet for først at google, hvor og hvornår koncerten er, hvor du kan købe billetter, købe billetterne og derefter skrive koncerten ned i kalenderen, kan Lens klare det meste for dig. Du peger simpelthen bare kameraet hen mod plakaten, så genkender Lens bandnavnet og googler automatisk, hvor i nærheden af dig, de spiller.

Den kommer med det samme op med et link til, hvor du kan købe billetter, og sætter koncerten i din kalender. Den spørger dig også, om du har lyst til at høre et nummer med bandet på din smartphone. Og når dagen for koncerten kommer, finder den via Assistant en rute til dig i Google Maps og fortæller dig, hvornår, du skal køre for at være der i god tid.

Anvendelsesmulighederne er mange. Googles viste også, hvordan du kan finde en smuk blomst ude i naturen, pege din smartphone hen på den, hvorefter du kan få alt at vide om, hvad det er for én. En anden, virkelig praktisk anvendelse er den der situation, hvor du er på besøg hos en ven og skal logge på det trådløse netværk.

Din ven kan dog ikke huske koden, så du må hen og skrive den ned fra klistermærket på routeren. Med Lens og Assistant behøver du bare pege med kameraet, så opfanger smartphonen både netværkets navn og kodeordet – og spørger, om den skal logge ind. Med et tryk på en enkelt knap kan du være forbundet til netværket.

Hjælper med din dårlige hukommelse
Lens virker også på billeder, du allerede har taget, der ligger i Google Photos-app. Så hvis du har været på ferie og ikke kan huske navnet eller lokationen på den smukke bygning, du har taget et billede af, kan Google Lens fortælle dig det.

Photos-app’en har i øvrigt også fået nogle nye funktioner. Nu kan du f.eks. automatisk dele billeder med f.eks. din bedre halvdel eller en kollega. Kombinationen af Lens og Assistant kan sørge for, at det f.eks. kun er henholdsvis billeder af børnene eller arbejdsrelaterede ting, der bliver delt med din partner eller arbejdsmakker.

Når du sætter den nye funktion op er det så blot op til dig at sørge for, at det omvendte ikke bliver tilfældet i stedet. Google har ikke sagt noget om, hvornår Lens bliver tilgængelig, men der er en god chance for, at vi ser den første gang, når den næste version af Android kommer til efteråret. Og fordi Google Assistant nu også er tilgængelig til iPhones, kan det også være, at Lens bliver det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce