Nokia 8 er det første forsøg på en topmodel, der kan konkurrere med de tunge drenge i klassen fra den genrejste, finske smartphone-producent.
Foto: Nokia

Nokia 8 er det første forsøg på en topmodel, der kan konkurrere med de tunge drenge i klassen fra den genrejste, finske smartphone-producent.

Forbrugerelektronik

Nokia håber, du vil tage »bothies« i stedet for selfies

Det nye flagskib fra den finske smartphone-producent kan tage billeder med front- og bagkamera på samme tid.

Forbrugerelektronik

»Hvad hulen er en ’bothie’?«

Det spørgsmål kan man ikke klandre nogen for at stille, når de møder Nokia 8 første gang. Den nye smartphone har nemlig en mission om at få os til at tage billeder med begge dens kameraer på én gang, sådan at vi både tager en selfie af os selv og f.eks. et billede af en anden person samtidig. Det er disse billeder, som Nokia kalder for ’bothies’ i stedet for selfies.

Brug begge kameraer på en gang

Der er dog ikke ret meget nyt i at kunne tage billeder med begge kameraer på én gang, det har både LG- og Samsung-telefoner kunnet før. Det nye i Nokia 8 er dog, at man kan lade kameraet gå i ’Bothie-mode’ og transmittere live-video til YouTube eller Facebook med begge kameraer samtidigt. Og så bliver det måske pludseligt lidt mere brugbart, hvis man f.eks. gerne vil sende video hjem til familien fra ens ferie, og fortælle, mens man viser et eller andet frem.

’Bothie’-tilstanden er en af de funktioner, som Nokia bruger til at markedsføre Nokia 8 på internationalt. Men for skandinaviske mobilbrugere, der ofte stadig har gode minder og nostalgiske følelser overfor det finske mobilfirma, spiller Nokia 8 muligvis en helt anden rolle. Det er nemlig den første egentlig flagskibs-smartphone fra Nokia anno 2017.

Efter at Microsofts krav på Nokia-navnet udløb til nytår, har det finske firma HMD Global lavet telefoner med Nokia-logoet på. Disse har dog indtil nu primært været discount-smartphones rettet mod fjerne markeder som dem i Indien og Kina - og så lige en genoplivning af klassiskeren Nokia 3310. Ellers har der manglet noget til de vestlige brugere, der stiller store krav til deres smartphone.

Første, rigtige topmodel i årevis

Med Nokia 8 gøres forsøget på at konkurrere med denne verdens Apple iPhones og Samsung GALAXY-telefoner. Den har, hvad der kan betragtes som standardkonfigurationen for 2017-flagskibstelefoner med Android, nemlig en Snapdragon 835-processor som hjerne, flankeret af 4GB RAM og 64GB lagerplads.

Skærmen er også, hvad man kan forvente af en 2017-smartphone. Den er på 5,3 tommer og har en opløsning på 2560 x 1440 pixels. Nokia har altid satset på at have fornuftige kameraer i deres smartphones, så det kan ikke overraske, at de er hoppet med på trenden med dobbeltkamera bagpå.

Der er to 13 megapixels-kameraer, hvoraf det ene i lighed med dobbeltkameraer på Huawei- og LG-telefoner er i sort/hvid. De to kameraers kombinerede indsatser skulle give større kontrast og flere detaljer i billederne og også give mulighed for at stille bedre manuel fokus. Nokia har stadig deres partnerskab med Carl Zeiss, så der sidder Zeiss-linser i kameraobjektiverne.

Helt på linje med resten

Nokia er dog ikke sprunget med på trenden, hvor firmaer som LG, Essential, Samsung og angiveligt også Apple lancerer telefoner med skærm næsten helt ud til kanten. Der er de sædvanlige bræmmer i toppen og bunden på Nokia 8, og netop nede i bunden sidder der en knap med en fingeraftrykslæser, som vi har kendt det fra smartphones i en årrække.

Også batteriet er relativt normalt for denne en 2017-telefon i denne størrelse, det er på 3090 mAh. Nokia 8 har dog Quick Charge 2.0 ombord, så den kan lades op i en fart, hvis batteriet alligevel skulle gå hen og dø. Man kan også smide et microSD-kort på op til 256GB i Nokia 8, hvis de mange ’bothies’ fylder telefonens lager op, så man ikke har plads til musik eller tv-serier.

Visse fans af Android-platformen kan glæde sig over, at den version af Android 7, der kommer i Nokia 8 er en såkaldt ’ren’ version. Altså ikke en speciel Nokia-udgave af Android, men Googles egen Android-version uden såkaldt forhåndsinstalleret ’bloatware’ og apps, som smartphone-producenten gerne vil lokke dig til at bruge.

Nokia 8 kommer på gaden i starten af september til en pris på 599 Euro, hvilket forventes at svare til en dansk pris på omkring 4.300 kroner. Det svarer nogenlunde til, hvad en tilsvarende model fra f.eks. Huawei koster, så her lægger Nokia 8 sig også lige midt i pladerillen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce