Den nye iPhone X følger den nye trenden med at lade skærmen gå helt ud til kanten. Apples jubilæums-iPhone bliver næsten 2.000 kroner dyrere end en almindelig, ny iPhone (Foto: Apple).

Den nye iPhone X følger den nye trenden med at lade skærmen gå helt ud til kanten. Apples jubilæums-iPhone bliver næsten 2.000 kroner dyrere end en almindelig, ny iPhone (Foto: Apple).

Forbrugerelektronik

Ny, dyr iPhone X viser vejen frem for Apple

Apples efterårskollektion er præsenteret. Ud over den luksuriøse jubilæums-iPhone er der kommet ny iPhone 8, 8 Plus samt ny Apple TV i 4K og et nyt Apple Watch.

Forbrugerelektronik

Præsentationen af Apples efterårs-kollektion for 2017 var ikke som alle de andre, tidligere præsentationer.

Det var første gang, Apple åbnede dørene for det nybyggede auditorium, Steve Jobs Theatre, opkaldt efter Apples afdøde medstifter. Den nye sal ligger i en selvstændig bygning ved siden af Apples nye rumskibs-agtige hovedkvarter, Apple Park.

Steve Jobs fik med CEO Tim Cooks ord »selv lov at åbne sin teatersal«, og den tydeligt rørte Cook fældede endda en tåre, da han gik på scenen og satte præsentationen i gang.

Overspringshandling

Det var dog ikke kun samlingsstedet, der var anderledes i år. Lanceringen af de nye 2017-iPhones kan også kaldes en overspringshandling. Ikke, at Apple prokrastinerer, men firmaet har valgt at springe en model over i deres normale lanceringsmønster.

Normalt går Apple et trin op i deres iPhone-modelnumre på lige år, og på ulige år udsender de så en lettere forbedret version af forgængeren med tilnavnet –S. Men ikke i år. Og i år var der i det hele taget meget, der var anderledes, da Apple præsenterede deres nye iPhones.

De nye iPhones hedder ikke 7S og 7S Plus, som det vanlige mønster ellers påbyder.  I stedet er Apple hoppet direkte til iPhone 8 og 8 Plus. Og dertil kommer så iPhone X, en luksusmodel udgivet i forbindelse med iPhones 10-års jubilæum. De to første udkommer 22. september og vil kunne forudbestilles fra på fredag. Den sidste kommer først 3. november, og kan forudbestilles fra 27. oktober.

Hvor iPhone 8 starter ved 6.199 kr., så bliver jubilæumsversionen noget dyrere. Den får en startpris på 8.899 kr. for en model med 64GB lagerplads, og oven i hatten vil den kun komme i et begrænset oplag, så der bliver rift om den.  Vil du have den største lagerkapacitet tilgængelig, 256 GB, skal du slippe 10.249 kroner.

IPhone 8 uden ladekabel

Men selv om iPhone 8-navnet angiver et nyt design, skal man ikke forvente ret mange flere forbedringer, end man normalt ville finde i en S-model. De nye iPhones ligner til forveksling iPhone 7 i designet, dog er der nu kommet glas bagpå, og den kommer i en ny guldfarve.

Når materialet bagpå er lavet om, har det mere end en æstetisk betydning. IPhone er nemlig nu kommet med i den relativt eksklusive gruppe af smartphones, der kan oplades trådløst. Det har ellers kun været ærkerivalen Samsungs telefoner, der har kunnet dette, samt enkelte andre modeller fra andre producenter.

De nye iPhones understøtter Qi-standarden, der efterhånden er den mest udbredte standard til trådløs opladning. Det betyder, at AirPower, som Apple kalder det, kan bruges med de fleste tredjeparts-ladeplader. Inklusive f.eks. TRÅDFRI-ladepladerne, der er indbygget i nogle IKEA-møbler, lamper med mere. Der kommer også en dedikeret Apple-ladeplade, der kan oplade flere AirPower-enheder, men først til næste år.

Derudover er den største ændring i iPhone 8 imidlertid den indvendige opgradering. Processoren om bord hedder nu A11 Bionic og den er pop til 70% hurtigere end sin forgænger på visse områder. Som altid er der gjort noget særligt ud af kameraerne, og her havde Apple en lille overraskelse i ærmet.

Sæt lys uden lamper

Hvor de sidste år lancerede muligheden for at simulere fokus-indstillinger, man ellers kun finder på rigtige kameraer med større linser, har de i år gået efter lyssætning. Med en kombination af software og den hurtige A11 Bionic-chip kan iPhone 8 Plus sætte kunstigt lys, mens du er i gang med at komponere billedet. Du kan mere eller mindre får det til at se ud som om, du har alverdens lamper og fotostudie-remedier til din rådighed, alt sammen via softwaresimulation. Funktionen kommer med iPhone 8 Plus i en beta-version.

Kameraerne på de nye iPhone 8 og 8 Plus har begge 12 megapixels sensorer med optisk billedstabilisering og blændeåbning på f/1.8. På iPhone 8 Plus sidder der lige som forgængeren en dobbeltkamera, med en ekstra linse og sensor på 12 megapixels og en blændeåbning på f/2.8, der i kombination laver billeder i højere kvalitet og giver mulighed for bedre fokusering, som nævnt ovenfor.

10, ikke X

Den store nyhed, som de fleste Apple-fans har ventet på, er imidlertid iPhone X. X’et skal læses som et romertal og udtales altså »iPhone 10«. Jubilæums-udgaven af iPhone viser vejen for, hvordan iPhone kommer til at se ud i fremtiden, og hvad den kommer til at kunne. Allerede næste år kan vi formentlig forvente, at den helt almindelige iPhone kommer til i højere grad at ligne iPhone X.

Skærmen er absolut den største nyhed på iPhone X. Apple er langt om længe gået over til OLED-skærme i lighed med langt de fleste andre topmærker indenfor smartphones, hvilket giver en bedre kontrast og sortgengivelse og dermed et bedre billede. Opløsningen er skruet helt op på 2436 x 1125, hvilket giver en større pixeltæthed end nogensinde før. Men det er sådan set ikke det vigtigste. Det vigtigste er formen.

Apple følger trenden med at prøve at få skærmen til at komme så langt ud til kanten af telefonen som muligt, sådan at så meget plads som muligt bliver dedikeret til brugerens aktiviteter. Der er en millimetertynd kant hele vejen rundt og en lille bræmme i toppen, der huser frontkameraerne (læg mærke til flertalsformen her). Men ellers går skærmen hele vejen ud til kanten af telefonen.

Det er en trend, som allerede har været i gang et stykke tid med telefoner fra Samsung, LG, kinesiske Xiaomi og ikke mindst det nye smartphone-mærke Essential fra Android-skaberen Andy Rubin, hvis PH-1-telefon udkom tidligere på sommeren og er meget tæt på iPhone X-designet.

Fordelen ved at lade skærmen fylde hele fronten er naturligvis, at du som på iPhone X kan have en skærm på 5,8 tommer, uden at du skal rende rundt med en gigantisk telefon i lommen. Der er ingen spildt plads på fronten. Til sammenligning har den store iPhone 7 Plus en 5,5 tommers skærm, men iPhone X er halvanden centimeter mindre i højden end iPhone 7 Plus. Altså større skærm, mindre krop. Den er kun cirka fem millimeter højere end iPhone 7 og 8.

Farvel til Home-knappen

Det har dog betydet, at bræmmen i bunden, der normalt huser Home-knappen, er væk. Med andre ord er Home-knappen også væk. Knappen, der med dens indbyggede fingeraftrykslæser normalt er blevet brugt til at låse telefonen op med, gå tilbage til app-oversigten og aktivere Siri, er i stedet blevet erstattet af en række forskellige tiltag.

Du kan låse iPhone X op med dit ansigt i stedet, en teknologi, Apple kalder for Face ID. Du behøver sådan set bare kigge på telefonen, så låser den op. Det sker ved at kameraerne på fronten scanner dit ansigt i tre dimensioner, og det er derfor, vi taler om kameraer i flertal. Det er nemlig ikke bare FaceTime-kameraet på 7 MP, der udfører dette job.

Det får hjælp af en infrarød kamerasensor, der ikke kan tage billeder, men udelukkende bruges til at måle afstande sammen med input fra FaceTime-kameraet. Det er sådan, kameraerne kan scanne dit ansigts folder og form og altså måle i dybden og ikke i bare højden og bredden. Dette kan dog bruges til flere ting, herunder Apples nye satsning på AR – Augmented Reality.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med denne mulighed for 3D-scanning kan du lave en digital udgave af dig selv – en avatar – som så kan sættes ind i spil eller digitale versioner af virkeligheden. Sammen med A11 Bionic-chippen er såvel iPhone 8, 8 Plus og X eksempler på Apples satsning på AR. Apple demonstrerede dette ved at vise en række AR-spil frem, der bragte digitale elementer ind i den ”rigtige” virkelighed.

På iPhone X har Apple har erstattet den funktion, der giver Home-knappen sit navn, med en strygefunktion. Stryger man opad på skærmen fra bunden (som man plejer at gøre for at få Kontrolcenter frem), kommer man tilbage til app-oversigten. Man får Kontrolcenter frem på X ved at stryge ned fra det ene, øverste hjørne.

Kameraet vendt 90 grader

For nu at vende tilbage til kameraerne, så har Apple udstyret iPhone X med et dobbeltkamera med 12 MP på det begge kameraer, med blændeåbninger på f/1.8 og f/2.4. Som på iPhone 7 og 8 Plus er det ekstra kameras primære funktion at gøre det muligt at stille fokus mere professionelt, sådan at baggrunden sløres, mens motivet i forgrunden står skarpt.

En enkelt og simpel ting er dog ændret ved iPhone X i forhold til dobbeltkameraet på iPhone 7 og 8 Plus. Det er vendt en halv omgang og de to kameraer er nu oven på hinanden i stedet for ved siden af hinanden. Altså indtil man vender smartphonen sådan, som de fleste vender den, når der skal tages et billede – vandret. Så ligger de to kameraer nemlig pludselig vandret, hvad de jo ikke gør på de andre modeller.

Rent designmæssigt tager iPhone X også et lille skridt fremad. Der er stadig et Lightening-stik i bunden, sammen med de to højttaler-gitre, som vi kender det fra andre iPhones. Formerne er stadig bløde og runde. Men telefonens ryg er nu – ligesom de to iPhone 8-modeller – lavet i glas. Det er primært for at få den trådløse opladning (som iPhone X også har ombord) til at fungere bedst muligt, men i iPhone X’ tilfælde giver det illusionen af, at hele telefonen er lavet af glas.

Siderne er nemlig også blanke, og eftersom skærmen næsten går til kanten, er iPhone X lidt som at stå med en blankpoleret glasplade i hånden, der kan en masse digitale ting.

Nyt Apple Watch kommer ikke med mobildata i DK

De nye iPhones var dog ikke det eneste, Apple havde taget med i kurven til deres fans. Der er også kommet et nyt Apple Watch, og en ny Apple TV-model.

Hvis vi starter med smarturet, så vil det nok glæde mange, at Apple Watch nu fås med indbygget mobildata-modul. Med andre ord kan Apple Watch Series 3 bruge mobildatanetværket til at gå på nettet med, og er ikke afhængig af at skulle være koblet op til en iPhone. Du kan altså løbe en tur, bruge fitness-funktionerne i smarturet og lade musikken streame fra Apple Music til dine trådløse øretelefoner direkte fra Apple Watch, og lade iPhone blive hjemme.

Apple Watch er langt fra det første smartur med mobildata ombord, men eftersom uret er det bedst sælgende i kategorien, kan det godt være, at der kommer mere skub i produktionen af smarture, der kan køre helt selvstændigt, hvis det bliver en succes.

Apple Watch Series 3 kommer i de sædvanlige farver, men kan nu også fås i rosenguld-farven. Der lanceres samtidig en ny række remme i forskellige farver, inklusive nye remme fra Apples partnere Nike og Hermés.

Danskere må dog vente lidt endnu på mobildata-udgaven af Apple Watch Series 3. Fordi det er et særligt, elektronisk SIM-kort, der sidder i uret, kræver det et tættere samarbejde med teleudbyderne i de forskellige lande, og af samme grund er Danmark ikke med i første runde af lande, der får det nye ur med mobildata ombord. Kan man klare sig uden, kan man købe det fra om en uge. Den danske pris er ikke oplyst endnu, men den amerikanske pris er 329 dollar, så man skal nok regne med en pris på omkring 2.500 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Apple TV 4K giver ’gratis’ 4K-film

Den seneste udgave af Apple TV har primært fået 4K/UHD og HDR ombord. Her har Apple haltet gevaldigt bagefter rivaler som Amazon, Roku og især Google, hvis Chromecast Ultra har understøttet videoer fra f.eks. Netflix i den høje 4K/UHD-opløsning i et par år efterhånden. Apple TV har også fået HDR ombord, så hvis man har et tv, der kan vise dette, kan man opleve den større farvedynamik dette format giver i film og tv-serier fra bl.a. Netflix, Amazon og 4K Blu-Ray-skiver.

4K-film vil imidlertid også kunne købes på iTunes, og her lover Apple, at de ikke kommer til at koste mere end normale HD-film gør. Og faktisk får man gratis opgraderet de film, man allerede har købt i HD til 4K uden beregning. Apples Eddy Cue, der præsenterede den nye Apple TV gjorde ikke forskel på markederne ved sin præsentation, så det må formodes, at dette også gælder Danmark.

Den nye Apple TV 4K bliver tilgængelig 22. september og starter ved 1.499 kroner for en model med 32GB lagerplads.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce