Den nye iPhone X scanner dit ansigt med infrarødt lys og gemmer det som data, for at du kan låse den op ved blot at kigge på den. Men tech-eksperter og politikere er nu urolige for, hvor sikkert systemet er, og hvor let det kan misbruges af hackere og spioner.
Foto: Foto: Apple

Den nye iPhone X scanner dit ansigt med infrarødt lys og gemmer det som data, for at du kan låse den op ved blot at kigge på den. Men tech-eksperter og politikere er nu urolige for, hvor sikkert systemet er, og hvor let det kan misbruges af hackere og spioner.

Forbrugerelektronik

Techeksperter er bekymrede: Kan skurke 'stjæle' dit ansigt fra din iPhone X?

’Face ID’ erstatter fingeraftrykslæseren på Apples nye luksus-smartphone, iPhone X. Apple siger det er fuldkommen sikkert at bruge, men andre tech-eksperter er mere skeptiske.

Forbrugerelektronik

»Kære Hr. Cook. Jeg skriver til dem for at udbede mig mere information om Face ID – Apples nye ansigtsgenkendelses-system«.

Sådan begynder et åbent brev stilet til Apple-topchefen Tim Cook fra den amerikanske senator Al Franken, publiceret på sidstnævntes hjemmeside.

Scanner dit ansigt og gemmer det

Senatoren havde set Apples præsentation af de nye iPhones i sidste uge, inklusive jubilæumsmodellen iPhone X, hvor du ikke længere kan bruge sit fingeraftryk til at låse telefonen op og bekræfte sin identitet. I stedet scanner iPhone X dit ansigt og låser sig selv op, når du kigger ind i kameraet på fronten af telefonen.

Franken ville blandt andet gerne vide, hvordan Apple har tænkt sig at sikre de data, der bliver opsamlet under Face ID-processen. Et ansigt er trods alt et stykke ret personlig information, og hvis ondsindede tredjeparter får fat i en digital model af ansigtet, kan det bruges til at låse alt mulig andet op.

Senatoren spurgte også til, hvor Apple lagrer disse ansigtsdata, og om firmaet har gjort nok for at sikre, at folk af forskellige etniske ophav kan bruge systemet lige godt.

Al Franken var dog langt fra den eneste, der begyndte at stille spørgsmål om Face ID i kølvandet på Apples præsentation tirsdag. Hvor Apple formentlig havde håbet på, at snakken i tech-medierne ville gå på de nye iPhones’ tekniske fortræffeligheder, endte den i stedet med at gå på ansigtsgenkendelsen, og hvor meget skepsis, den blev mødt med.

Apple forsikrer brugerne om sikkerheden

Det amerikanske medie TechCrunch fik fat i Craig Federighi, der er chef for softwareudviklingen hos Apple, og stillede ham nogle af de spørgsmål, læserne har bestormet TechCrunch med. Federighi forsøgte at gyde olie på vandene ved at forsikre iPhone-brugerne om, at deres data er i sikker forvaring, især fordi Apple slet ikke får fingre i disse data:

»Vi opsamler ikke data, når brugeren tilmelder sig Face ID«, slog Federighi fast, »Det bliver ikke sendt op i skyen til brug for træning af systemet. Dataene bliver på brugerens iPhone«. På iPhone X bliver dine ansigtsdata gemt i den såkaldte Secure Enclave, der også gemmer på andre personlige informationer, og de gemmes som en matematisk model, der ifølge Apple ikke kan tilbageføres til ansigtsdata til brug i en anden situation.

Apple har endda ifølge Federighi tænkt på ekstreme situationer som hvis du bliver overfaldet og tvunget til at aflevere din telefon til gerningsmanden. Eller hvis en repræsentant for ordensmagten, der ikke lige har styr på sine beføjelser, beordrer dig til at udlevere din iPhone »Hvis du holder knapperne på siden inde i nogle sekunder, går telefonen over på slukke-skærmen, hvilket også forhindrer Face ID i at virke«.

Den personlige PIN-kode til telefonen er også stadig aktiv, så hvis Face ID ikke lykkes med at genkende dit ansigt fem gange, går iPhone X tilbage til indtastning af denne nummerkode. Det samme sker, når du har genstartet den.

Visse grupper står udenfor
Apple gemmer altså ifølge TechCrunch kun de oprindelige træningsdata til systemet, hvor de har været verden rundt og indsamlet mere end en milliard billeder af ansigter, som folk frivilligt har stillet til rådighed. Disse billeder har Apples kunstige intelligens-software så brugt til at lære om menneskers ansigter og hvordan de er bygget op.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når Tim Cook svarer på Al Frankens brev, vil han altså kunne skrive til senatoren, at de har gjort alt, hvad de kunne, for at samle så etnisk mangfoldige data ind som muligt til Face ID-systemet. Men alligevel vil systemet ikke kunne bruges af alle, og det kan måske give Apple problemer med visse borgerrettighedsgrupper, når iPhone X lanceres.

Hvis man f.eks. bærer niqab eller burka af religiøse årsager, eller dækker sit ansigt til for ikke at blive genkendt ved demonstrationer, holder Face ID op med at virke. Det samme gælder i mere praktiske omstændigheder, hvis man f.eks. dækker sit ansigt til, når man arbejder: »Hvis du f.eks. er en kirurg, eller på anden måde dækker dit ansigt til, virker det ikke«, fortæller Craig Federighi.

Apple-chefen understreger dog, at det samme var gældende med fingeraftrykslæseren Touch ID, som Face ID afløser på iPhone X. Den kunne man ikke bruge, hvis ens fingre var våde eller for beskidte. Federighi anerkender dog også, at noget så simpelt som solbriller, der ikke slipper infrarødt lys igennem til øjnene, vil forhindre Face ID i at virke. I dette tilfælde vil brugeren skulle anvende en pinkode for at åbne telefonen.

»Et voksende problem«

Selv, hvis brugerne lære at leve med disse praktiske betingelser, står der stadig et spørgsmål tilbage fra såvel brugere, medier og førnævnte Senator Al Franken: Hvordan kan Apple være så sikre på, at hackere eller tyveknægte ikke kan omgå Apples sikkerhedsforanstaltninger, hvis de først får fingre i din iPhone? Apple siger, at sandsynligheden for det er meget lille. Men kan man stole på det?

»De store tech-selskaber kræver større og større tillid fra os«, siger Bradly Fiddler, der er professor ved det anerkendte Stevens Institute of Technology i New Jersey, til Politiken.

Han mener, der bør være mere gennemsigtighed i måden, forbrugerteknologi fungerer på i forhold til sikringen af privatlivet og personlige information.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er et voksende problem, at vi blindt skal stole på, at disse firmaer passer godt nok på helt ekstremt sensitive data, uden at de fortæller os, hvordan de gør«, siger han. »Jeg er ikke sikker på, det i længden er holdbart at undskylde deres manglende gennemsigtighed med respekten for forretningshemmeligheder. Sandheden er jo, at de her virksomheder altid forsikrer os om, at vores data er sikre, men det varer som regel kun lige indtil en eller anden hacker dem alligevel.«

Det er planen, at iPhone X skal komme på butikshylderne verden over i november. Apple har meddelt, at de op mod lanceringen vil udsende en rapport med flere detaljer om, hvordan Face ID-sikkerheden fungerer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce