Googles Pixel-telefoner anses af eksperter som havende det bedste smartphone-kamera på markedet, takket være HTC, der har produceret telefonen for Google. Billedet er et grafisk designet modelfoto baseret på lækkede informationer om efterfølgeren, Google Pixel 2, der forventes annonceret 4. oktober.
Foto: Mock-up: ConceptCreators

Googles Pixel-telefoner anses af eksperter som havende det bedste smartphone-kamera på markedet, takket være HTC, der har produceret telefonen for Google. Billedet er et grafisk designet modelfoto baseret på lækkede informationer om efterfølgeren, Google Pixel 2, der forventes annonceret 4. oktober.

Forbrugerelektronik

Det kan Googles HTC-opkøb betyde for dig

Købet ses som en »krigserklæring mod iPhone«, der kan ende med at Google helt trækker deres apps fra iOS. Eller også kan det gå helt galt for både Google og HTC.

Forbrugerelektronik

Det lugter unægtelig lidt af Microsoft og Motorola, når Googles moderselskab Alphabet overtager størstedelen af HTCs mobile udviklingsafdeling, sådan som de to firmaer meldte ud onsdag.

Da Microsoft for nogle år tilbage købte Nokias mobildivision, gik det grueligt galt, og Microsofts mobilstrategi er lige nu ude i mørket. Google har også tidligere købt en stor mobilfabrikant, Motorola. Det endte dog blot med at Google overtog de fleste af Motorolas patenter og derefter solgte Motorola-brandet videre til Lenovo. Ingen af delene betød ret meget for danske smartphone-brugere.

Så hvorfor skulle HTC-handelen være anderledes?

Eksperter: HTCs smartphone-kameraer er de bedste

Det er der flere grunde til. For det første har Google og HTC en længere historik med hinanden, der går helt tilbage til dengang, HTC lavede den allerførste Android-telefon i 2008. Den hed G1 i visse dele af verden og HTC Dream i andre. I de lande, hvor den hed G1 stod G’et for Google, hvis logo også var at finde på telefonen.

Siden har HTC lavet adskillige telefoner for Google, efterhånden som søgegiganten har opbygget en portefølje af hardware-produkter. En del telefoner i Googles Nexus-serie kom fra HTC, inklusive den populære og kritikerroste Nexus 6P.

Sidste år skrottede Google Nexus-produkterne til fordel for Pixel-serien med Google Pixel-smartphonen i centrum. Denne var også lavet af HTC, men dog fuldkommen efter Googles forskrifter. De tidligere Nexus-modeller havde primært været HTC-modeller, som Google havde fået modificeret en anelse. Pixel var designet af Google fra bunden, men fremstillet af HTC.

Pixel-smartphonens kamera var ifølge af de toneangivende kameratestere hos DxOMark det bedste smartphone-kamera, man kunne købe for penge. Den er stadig på førstepladsen, men må nu dele topplaceringen med modellen U11 fra…HTC. Til sammenligning ligger iPhone 7 Plus og iPhone 7 på en tredje- og fjerdeplads. Mange iPhone-brugere tror, de har det bedste kamera i lommen, men det er altså slet ikke tilfældet.

Direkte angreb på iPhone

Et frontalangreb på netop iPhone ligger ifølge visse observatører bag Googles HTC-handel. Som Vlad Savov skriver i en analyse for The Verge, så er HTC-opkøbet en ren »krigserklæring mod iPhone« fra Google og Alphabets side. Og det viser, at Google ønsker at blive taget seriøst som hardwareproducent.

I Danmark har de fleste en idé om, at iPhone er nummer ét på alle fronter. Men Danmark er et af de meget få lande i verden, hvor iPhone dominerer. Ud over Danmark er det ifølge analysebureauet Kantar stort set kun USA, hvor Apples iPhone er den mest solgte telefonmodel på markedet – og det er kun fra tid til anden. Samsung og Apple ligger og bytter plads på den amerikanske førsteplads, afhængig af, hvem der netop har udsendt en topmodel. Næsten alle andre steder er Samsung den største smartphone-producent.

Google dominerer dog totalt, når det gælder mobile styresystemer. Lige under 80% af alle telefoner i EU har p.t. Android ombord og i USA er det lige under 65%, ifølge Kantars tal. Men fordi Android er spredt ud på så mange forskellige modeller, er Apples iPhone stadig som regel den mest eller næstmest solgte telefonmodel i deres hjemland.

Og her skal man formentlig finde forklaringen på, hvorfor Googles opkøb af det meste af HTCs mobile udviklingsafdeling er en krigserklæring mod iPhone og ikke mod Samsung, Huawei, Motorola, Essential, Sony, LG eller de mange andre producenter, der laver Android-telefoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

iPhone er en trussel mod Googles apps og tjenester

Som førnævnte Vlad Savov skriver, så er iPhone en direkte trussel mod Googles Android- og app-dominans. Der var engang, hvor Google Maps f.eks. var den navigations-app, der lå på iPhone som standard. Men så smed Apple app’en på porten til fordel for deres egen kort-app, og siden har Apple gjort mere og mere for at få folk til at bruge deres egne apps i stedet for at installere Googles apps på iPhone.

Sagt på en anden måde, jo flere iPhones, der bliver solgt, jo større er chancerne for, at iPhone-brugere benytter sig af Mail-app’en i stedet for Gmail, af Siri i stedet for Google Assistant, af Microsoft Word eller Pages i stedet for Google Docs og ikke mindst den indbyggede søgemaskine i stedet for Google. Hvad mange iPhone-brugere ikke ved er, at standardsøgemaskinen i iOS faktisk er Microsoft Bing, forstået på den måde, at når Siri søger efter noget, så foregår det via Bing og ikke Google.

Modsat alle de andre producenter, der benytter sig af Android, ser Google altså Apple som en trussel mod deres kerneforretning, og derfor forsøger Google nu modsat at ramme Apple på deres specialeområde – hardware. Google har efterhånden et svar på alle Apples produkter, lige fra smartphones over tablets til computere, og 4. oktober forventes der at blive annonceret nye versioner af dem alle.

Krigen mellem Apple og Google kan dog få konsekvenser for brugerne. Hvis Google lykkes med at æde sig ind på iPhonens markedsandel, kan de med rette spørge sig selv, hvorfor de skulle gøre deres tjenester tilgængelige på iOS. Det kunne betyde et farvel til Gmail og alle de andre Google-tjenester på iPhone og iPad. Så galt går det næppe, så længe Apple har en betydelig markedsandel. Men det jo er netop det, Google forsøger at lave om på.

Kan få iPhone til at ligne en joke

Det kan også betyde, at Google lægger sig så meget i selen for at lave den ultimative smartphone, at Google Pixel får iPhone til at ligne en billig plastik-telefon fra en mindre, kinesisk producent.  Apple-folket er svære at omvende, og det er ikke sikkert, at Google kan levere et design i det niveau, Apple-fans elsker.

Men Google har på den anden side rigtig mange penge, så det er muligvis noget, de kan betale sig fra. Og hvis deres Pixel-telefon bliver mange gange mere avanceret end iPhone - sådan som nogle anmeldere allerede mener, den er -  vil der givetvis være visse iPhone-brugere, der er villige til at skifte over, for at få det bedste af det bedste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med andre ord, når Google køber sig ind i HTC og får deres helt egen mobiludviklings- og fabrikationsafdeling kan det enten betyde, at iPhone-ejere får mere motivation til at skifte over til Google Pixel, at Google måske vælger at trække deres apps og tjenester væk fra iOS…eller det kan ende i en stille fiasko, sådan som det skete for Microsoft.

En helt fjerde konsekvens af handelen kan være, at Google langsomt overtager alle HTCs mobilaktiviteter, og at HTC-telefonerne forsvinder fra markedet. Det vil mange HTC-fans naturligvis være kede af, og sporene skræmmer formentlig fra Microsoft-Nokia-handelen, hvor det var præcis det, der skete.

Det kan også være, at Google blot vil håndhæve HTCs patenter overfor alle de andre mobilproducenter i markedet og tjene endnu flere penge. Det kan potentielt gøre alle de smartphones, der benytter sig af disse patenter, dyrere. Men det er en helt anden historie.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce