Hvis man gerne vil have en iPhone, der kan gå lynhurtigt på nettet via det kommende LTE-Advanced Pro-netværk, skal man vente med at købe til næste år.
Foto: AP Photo/Marcio José Sanchez

Hvis man gerne vil have en iPhone, der kan gå lynhurtigt på nettet via det kommende LTE-Advanced Pro-netværk, skal man vente med at købe til næste år.

Forbrugerelektronik

iPhone 8 og X kan ikke bruge det nye, hurtige mobile datanetværk

Hvis man køber en af de nye iPhone-modeller, skal man ikke regne med at de er helt fremtidssikrede.

Forbrugerelektronik

Det kan være en god idé at vente en postgang mere, hvis du gerne vil have den hurtigste netadgang på din smartphone.

Ingen af årets iPhone-modeller fra Apple understøtter nemlig de nye hastigheder på det mobile datanetværk, der dukker op indenfor få måneder.

Gigabit-hastigheder på mobilen

I løbet af den sidste del af 2017 og første halvdel af 2018 vil teleselskaber i Danmark såvel som i resten af verden begynde at rulle LTE-Advanced Pro ud. Lige nu kører de fleste smartphones med LTE-Advanced, men det lille »Pro« bagefter er ikke uden betydning.

Det betyder nemlig, at mobilbrugere for første gang kan komme op på hastigheder over en Gigabit per sekund, hvilket er hurtigere end mange bredbåndskunders netforbindelse.

Der bliver altså skruet gevaldigt op for hastigheden, men det kræver, at man har en smartphone, der understøtter det. Og det gør de nye iPhones ikke. Hverken iPhone 8, 8 Plus eller X. Her skal man over på telefoner som HTCs nyeste topmodel U11 eller Samsungs GALAXY-flagskibe S8 og Note 8.

Det er naturligvis ikke noget problem, hvis du har tænkt dig at købe en ny iPhone allerede i 2018, hvor Apple forventes at putte LTE-Advanced Pro-understøttelse ind i deres telefoner. Men som undersøgelser fra flere analysefirmaer har vist, så beholder de fleste smartphone-brugere deres telefoner længere og længere. Hvor smartphone-brugere typisk har skiftet deres telefoner ud hvert andet år, venter mange nu op til tre år eller længere.

Hvis du køber en iPhone 8 nu (eller iPhone X, når den kommer) og planlægger at bruge den i tre år, skal du altså forberede dig på, at du fra næste år ikke vil kunne få glæde af den hurtigere, mobile netadgang, der bliver tilgængelig. Det vil først være, når du skifter telefon næste gang, at du kommer op på den førnævnte Gigabit-hastighed.

Har allerede teknologien ombord

Sandsynligheden for, at Apple vil gøre iPhone LTE-A Pro-kompatibel fra næste år, er ret stor. Det besynderlige er nemlig, at visse iPhone-eksemplarer allerede har et modem ombord, der kan understøtte den nye teknologi – det er bare ikke aktiveret.

Websiten iFixIt, der river ny teknologi fra hinanden for at se, hvad der er indeni, har også skilt iPhone 8 ad. Og her har de fundet en modem-chip fra Qualcomm, der ud over at understøtte de fleste, nuværende mobildata-teknologier, også er forberedt på LTE-A Pro. Men Apple har ikke valgt at sætte LTE-A Pro-kompatible antenner i iPhone 8, så telefonen kan stadig ikke bruge dette netværk.

Det er heller ikke alle iPhone 8-eksemplarer, der har Qualcomm-chippen ombord. Apple ligger p.t. i et stort patentslagsmål med Qualcomm, og har valgt i stedet at putte Intel-modem’er i en del af den store mængde iPhone 8-modeller, der bliver produceret lige nu, sådan at Qualcomm ikke sidder på det hele.

Disse Intel-modem’er kan ikke bruges til LTE-Advanced Pro, så Apple har tilsyneladende valgt helt at droppe det i denne omgang. Intel har dog meldt ud, at fremtidige versioner af deres mobile modem’er kommer til at understøtte LTE-Advanced Pro, så hvis Apple vælger at bruge den samme strategi til næste år, er der gode chancer for, at iPhone kommer til at kunne bruge det nye, superhurtige netværk.

Men iPhones anno 2017 kan altså ikke.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce