Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LG
Foto: LG

SIGNATURE OLED R-skærmen fra LG ruller sig selv sammen i en kasse med indbygget soundbar, når det ikke bruges. Det er dog ikke mere futuristisk, end at det kommer på gaden senere i år .

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2019 bliver dit tv til et omvendt rullegardin eller et nyt tapet – hvis du har råd til det

LG og Samsung har præsenteret deres bud på, hvordan fladskærme til stuerne skal se ud i år.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En fladskærm er først virkelig flad, når den kan klistres op på væggen som en bane tapet eller rulles sammen i en kasse. Begge dele er nu blevet til virkelighed og mindst én af disse to skærm-nyheder dukker op i butikkerne, inden året er omme.

TV rulles ned i soundbar

Der er CES-messe i Las Vegas, og det betyder præsentationer af alt det nye, som teknologiproducenterne gerne vil stoppe ind i vore hjem over det kommende års tid. Som vanligt har de store tv-fabrikanter benyttet lejligheden til at vise nogle nyheder frem, hvis ankomster enten er lige på trapperne eller lidt længere ude i fremtiden. De to sydkoreanske giganter LG og Samsung ligger endnu engang forrest i feltet.

Ved sidste års CES-messe fik LG mange til at spærre øjnene op, da de fremviste et futuristisk tv-koncept, hvor selve skærmen automatisk kunne rulle sig sammen og pakke sig selv ned i en aflang kasse. I år har LG overrasket ved at afsløre, at det futuristiske tv allerede kommer på markedet i år. Det vil kunne købes i en 65-tommers version på den anden side af sommeren. Prisen er endnu ikke afsløret, men det bliver næppe noget billigt tv.

I den færdige version hedder tv’et LG SIGNATURE OLED TV R – det sidste R står for »rollable«. Når tv’et er slukket fremstår det blot som en aflang kasse med indbyggede højttalere, eller en slags soundbar i overstørrelse, om man vil. Når tv’et så tændes, rejser skærmen sig op fra dens sammenrullede tilstand via revnen i boksens top.

Dansk design

Skærmen behøver ikke blive rullet helt ud. Hvis tv’et blot skal bruges til at afspille musik, er det kun en tredjedel af skærmen, der stikker op fra højttaler-kassen. På den synlige del af skærmen vises så forskellige informationer som sangtitel og kunstner, samt feks. tid og dato.

Når LG-tv’et hedder SIGNATURE, er det fordi det indgår i LGs mest design-orienterede produktserie, hvor det sydkoreanske firma blandt andet samarbejder en del med B&O. I dette tilfælde er det dog et andet dansk firma, Kvadrat of Denmark, der er involveret. De har nemlig leveret selve kassens design med de børstede aluminiumsprofiler og stilrene frontstof.

Samsung har dog også præsenteret nyheder på tv-fronten, der vakte opsigt en del opsigt. Firmaet er igang med at udvikle tv-skærme baseret på en ny teknologi, de kalder for MicroLED. Princippet er det samme på OLED-skærme, altså at skærmen består af en masse lysdioder, der lyser individuelt. Dette står i modsætning til hvad der stadig er den mest udbredte teknologi i fladskærms-tv’er, hvor et LCD-panel belyses bagfra.

Selvbygger-tv

Det nye ved MicroLED er - som navnet antyder – at lysdioderne er meget mindre end på OLED, og at der derfor kan stoppes flere af dem ind i skærmen. Det giver mulighed for at vise en endnu højere detaljegrad. Men de små lysdioder har også en anden fordel: De kan gøre fladskærmene endnu fladere.

Samsung viste på CES et koncept frem, hvor MicroLED-skærme kunne sættes direkte op på væggen og kun stikke få millimeter ud fra den. Firmaet fremviste allerede teknologien sidste år i form af en stor videovæg, og Samsung gør også p.t. forsøg med at implementere skærmene i biografer. Det nye i år var dog, at disse skærme nu er modulære.

Med andre ord er idéen, at du selv kan bestemme, hvor stor, din skærm skal være. Du sætter simpelthen bare MicroLED-’fliser’ op ved siden af hinanden på væggen og bygger din skærm efter forgodtbefindende. Så længe én af dem er forbundet til f.eks. en boks med resten af elektronikken ombord, kan du i princippet dække en hel væg med modulerne, hvis du vil.

Det skal dog nævnes, at Samsung ikke har løftet sløret for, hvornår disse moduler rent faktisk kommer på markedet, så konceptet kan nå at ændre form, inden dette sker – og prisen kender vi naturligvis heller ikke endnu. Men demonstrationerne på CES-messen viste ganske tydeligt, at konceptet var ret langt fremme i udviklingen, og dermed heller ikke ret langt fra en kommerciel lancering.

Annonce

8K på vej i butikkerne

Ud over disse futuristiske tv-koncepter var både LG og Samsung også klar med de første 8K-fjernsyn, der ikke kun er rettet mod millionærer, der absolut skal have det seneste inden for forbrugerteknologi. Hvor de fleste fjernsyn ude i butikkerne nu er i 4K-opløsning, vil vi over de kommende år se en opgradering til 8K, der har fire gange så mange pixels på skærmen som de nuværende fjernsyn. Det vil ske i takt med, at mere 8K-indhold bliver tilgængeligt. Til næste år planlægges der for eksempel 8K-transmissioner fra Sommer-OL i Tokyo.

Samsung vil i 2019 lancere et 8K-tv i fire forskellige størrelser, nemlig 65, 75, 85 og 98 tommer. De kommer til at koste henholdsvis ca. 40.000, 50.000 og 115.000 kroner. Der er endnu ikke sat pris på den helt store model, men billig bliver den ikke. LG kommer ligeledes med mindst ét 8K-tv i 2019, men vi kender ikke prisniveauet endnu.

Såvel LG som Samsung er nu også gået i samarbejde med Apple, hvilket betyder at du i 2019 vil kunne streame indhold trådløst til de to producenters tv-modeller via AirPlay 2, og LG har også annonceret, at deres tv bliver HomeKit-kompatible. Dermed kan de indgå i Apples smarthjems-økosystem og f.eks. styres via Siri. Samsungs fjernsyn får til gengæld iTunes-appen ombord til film og tv-serier.

De to sydkoreanske firmaer har også begge annonceret yderligere understøttelse af virtuelle assistenter i form af Amazons Alexa og Google Assistant.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden