Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Apple
Foto: Apple

Sådan kunne den have set ud. men nu bliver det ikke til noget.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apple-bilen er stendød

En bil med et Apple-logo på er en drøm, som fans af firmaets produkter nu må skyde en hvid pil efter.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kommer alligevel ikke nogen Apple-bil. Elektronikgigantens planer om at lave en bil er endegyldigt droppet til fordel for et software-system, som Apple kan sælge til andre bilproducenter. Og selv det sidstnævnte hænger angiveligt i en tynd tråd.

Hundredevis af medarbejdere fyret Kilder tæt på projektet har fortalt Bloomberg, at det ellers så stort opsatte projekt er stendødt. Hundredevis af medarbejdere er enten blevet fyret eller sat på andre projekter internt i Apple. Kun nogle få ud af de op mod 1.000 mennesker, der på et tidspunkt arbejdede med Apple-bilen, er tilbage, og de har som nævnt fokus på software.

’Project Titan’ var det uofficielle navn på bilprojektet, der blev udviklet i anonyme faciliteter i Sunnyvale i Silicon Valley. Sunnyvale ligger kun få kilometers kørsel fra Apple-hovedkvarteret i Cupertino. Da projektet startede for nogle år tilbage, var der ellers ikke grænser for ambitionerne.

Apple-topcheferne drømte om en bil, der ligesom iPhone kunne låses op med ens fingeraftryk, der samtidig gav bilen instrukser om at indstille sæder, rathøjde, lydanlæg m.m. efter brugeren, der netop havde sat sig ind. Bilen skulle være en selvkørende el-bil, der kunne fragte én hen til destinationen ved et tryk på en enkelt knap, og på et tidspunkt var det ikke engang meningen, at bilen skulle have rat og pedaler.

Problemer med bil-industrien
Det var meningen at Project Titan-bilen skulle have været ude på vejene omkring 2018, hvilket så blev udskudt til 2019, og siden til 2020. Men nu kommer den ingen vegne. Ifølge en af Bloombergs kilder var der tale om »et massivt ledelsesmæssigt sammenbrud«. Angiveligt var der så meget intern ballade mellem toplederne på Project Titan, at ingen kunne blive enige om projektets retning.

Samtidig havde Apple problemer med selve bil-industriens leverandører. Hvor alle underleverandører af forbrugerelektronik-komponenter står i kø for at få lov at komme ombord i Apples produkter, var producenter af bil-dele langt mere skeptiske overfor at indgå et samarbejde med Apple. Titan-projektet ville involvere produktion af små oplag af specielt udviklede dele, og den risiko turde mange underleverandører ikke løbe.

Balladen fik tidligere på året Steve Zadesky, til at forlade projektet i ren frustration. Som gammel iPod-designer og ex-ingeniør hos Ford var han ellers en oplagt chef for Project Titan. Apple hev i stedet Apple-veteranen Bob Mansfield ind for lede projektet, og så kom der tilsyneladende lidt mere styr på tingene. Mansfield samlede hele Titan-holdet i et af Apples store auditorier og fortalte, at der nu ville ske en del forandringer.

2017 er sidste chance

For det første ville Project Titan ikke længere resultere i en reel bil. I stedet ville Apple fokusere på at lave software, som andre bilproducenter så kunne sætte ind i deres selvkørende biler. Tilbage i august forlød det, at Apple stadig var åbne overfor at sætte æble-logoet på en Titan-bil lavet med en partner, men den mulighed skulle altså være fuldkommen lukket ned nu.

Alle de folk, der arbejdede med selve bilens chassis, undervogn etc. er blevet fyret. Mange af dem kom fra andre bilprojekter i Silicon Valley, såsom udviklingsafdelingerne hos Tesla og Apples ærkerival Google, der selv har bokset med, hvordan de skulle tilgå produktion af en selvkørende bil.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Det, der er tilbage af Project Titan, er en række ingeniører, der arbejder på sensorer og software, der hjælper biler med at blive selvkørende. Samtidig er Apple i gang med at udvikle simulatorer, der kan skabe et så realistisk testmiljø for selvkørende biler som muligt. Endelig er der også stadig en række juridiske eksperter på holdet, der rådgiver om de mange regler, bilindustrien er underlagt.

Men selv dette software-projekt kan ende med at blive droppet. Angiveligt er Apples topledelse så trætte af al balladen i Project Titan, at de har sat Titan-cheferne stolen for døren. Meldingen lyder, at hvis der ikke ligger et færdigt produkt i slutningen af 2017, bliver også denne del af bil-projektet lukket ned. Det vil i givet fald være et af de mest fejlslagne satsninger, Apple nogensinde har foretaget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden