0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Apple lukker af for softwaregigant

Internettet vil ikke fungere ordentligt på iPhone og iPad de næste år, vurderer ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DIANE BONDAREFF/AP
Foto: DIANE BONDAREFF/AP

Flash, der bruges til at vise video, billeder og lyd på mange hjemmesider, virker ikke på iPhone og iPad - og kommer heller ikke til at gøre det i fremtiden.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er billedet, når man tager en tur rundt på internettet med Apples populære telefon, iPhone, eller deres nye minicomputer, iPad.

De populære æbleprodukter kan nemlig i udgangspunktet ikke håndtere programmet Flash, der bruges af mange internetsider til at vise film, lyd og billeder. Og nu har Apple smækket døren i for, at Flash får sin gang på de mobile gadgets.

»Det her er det endegyldige farvel til den fulde oplevelse af internettet på iPhone og iPad de næste år«, siger Lars Jacobsen, chefredaktør på magasinet PC World.

Softwaregigant dropper iPhone
Softwaregiganten Adobe, der ejer Flash, har længe arbejdet på at få multimedieprogrammet til at køre på de nye gadgets fra Apple. Men nu melder Adobe, at de dropper at bruge flere penge på udvikle programmer for at få flash til at fungere på Apples mobile produkter.

Udmeldingen fra Adobe kommer efter, at de midt på måneden lancerede en programpakke, der blandt andet indeholder værktøjer, der kan få Flash til at fungere på iPhone.

Men i dagene op til lanceringen ændrede Apple betingelserne for at udvikle applikationer til deres telefoner og iPad, så udviklere ikke har lov til at benytte værktøjer fra Adobes nye programpakke, der kan få Flash til at fungere på Apples telefoner.

Lars Jacobsen fra PC World mener, at Apple derved prøver at blive totalt dominerende på de mobile platforme.

»Flash dominerer i dag på computermarkedet. Adobe påstår, at 98 procent af alle computere har en Flash-afspiller installeret, så der er løbet kørt for Apple. Til gengæld kører de benhårdt på de mobile onlineplatforme med deres iPhone og iPad, hvor de forsøger at skubbe alle konkurrenter væk. Man kan sige, de prøver at blive en slags Microsoft på mobile platforme«, siger Lars Jacobsen.

Flash er et kodesprog, der bruges på en stor del af alle større hjemmesider til at vise videoer, lyd og interaktiv grafik. F.eks. er videoerne på Politikens hjemmeside lavet i Flash og fungerer derfor ikke på en iPhone. Uden en Flash-afspiller får man også problemer på sider som tv2.dk og dr.dk. Desuden er mange annoncer og onlinespil ofte også lavet i Flash.

Ser man et Flash-element på en iPhone, vil der i stedet blot være et blankt hvidt felt eller et lille fejlsymbol.

Kampen om fremtidens internet
Ifølge medieanalytiker Jon Lund er Apples benspænd for Adobe en kamp mellem de helt store aktører på markedet.

»Det her er kampen om fremtidens internet. Og den vil Apple rigtig gerne vinde og ser Adobes Flash som en trussel«, siger Jon Lund.

Han forklarer, at hvis man skal have magten på internettet, er et af de vigtigste ting at kunne kontrollere det sprog, der bliver programmet i. Over de seneste ti år er Flash blevet det mest dominerende sprog, når det handler om multimedie- og videopræsentation. Det håber Apple nu at kunne vippe af banen til fordel for formatet HTML5, som Apple kan påvirke på sin egen måde.

»Jo mere magt du har på det her marked, jo større er forretningsmulighederne. Det er det samme med Microsoft, der op gennem 1990’erne var totalt dominerende, når det handler om styresystemer og kontorpakker«, siger Jon Lund.

Går tættere sammen med Google
Hos Adobe ærgrer man sig over, at Apple nu lukker dem ude af fra en væsentlig del af det mobile marked.

»Det er klart, at Apple er en stor spiller på det her område. Men de er langt fra de eneste på markedet. Der kommer en lang række fantastiske smartphones og gadgets på markedet det næste år, og dem vil vi fortsætte med at udvikle til«, siger PR-chef for Adobe Nordic Susanne Persson og tilføjer, at de nu må slutte sig endnu tættere til Google og deres konkurrent til iPhone, telefonen Android.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Apple.