Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Mens en megabyte datatrafik i Danmark kan fås for 17 øre på en datapakke med rabat, tager de danske teleselskaber mellem 12,50 og 31 kroner for det samme, hvis brugeren er i udlandet. Af den pris betaler det danske selskab kun 7,50 til det udenlandske selskab. Og pr. 1. juli kun 6 kroner.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teleselskaber fastholder skyhøje datapriser

Det koster cirka 100 gange mere at bruge mobildata i udlandet end i Danmark.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens en megabyte datatrafik på mobilen i Danmark i dag fås for 17 øre via en mellempakke fra TDC, koster den rask væk 20 eller 30 kroner i et andet EU-land.

Dermed har EU's forsøg på en regulering af prisen på data over grænserne langt fra samme effekt på priserne, som reguleringen af prisen på samtale, sms og mms har haft.

Her er prisloftet sat på forbrugerens regning, mens EU på dataprisen har forsøgt sig med en grænse på den regning, teleselskaberne må sende til hinanden - engrosprisen.

LÆS ARTIKEL

Den er i dag på 7,50 kroner og bliver torsdag den 1. juli sat 20 procent ned til seks kroner. Men teleselskaberne må stadig selv bestemme prisen på brugernes telefonregning.

Det har ført til, at en megabyte data i udlandet koster 31,25 kroner for forbrugeren, hvis man har Telenor som selskab og 20 kroner, hvis man har TDC, Telia eller 3 som selskab, mens CBB tager 18 kroner.

GUIDE:

Teleselskabet 3 har en rabatordning, der bringer prisen ned på 12,50 kroner, men den koster 70 kroner om måneden og kan kun siges op med en måneds varsel.

TDC har en lignende ordning, der koster 120 kroner om måneden med en mb-pris på 15 kroner. Efter 1. juli er den månedlige pris 25 kroner.

Telenors tilbud hedder Bredbånd Udland og koster 50 kroner i abonnement. Her koster en mb 9,75 kroner i EU og 3,75 kroner i Norden.

EU-kommissionens næstformand med ansvar for digitale medier, Neelie Kroes, er alligevel glad for EU's indgreb i priserne:

GUIDE:

»Der kommer ikke flere chokregninger til turister eller forretningsrejsende, som surfer på nettet med deres telefon eller bærbare computer, medens de opholder sig i et andet EU-land. EU skærer også i priserne for rejsendes opkald. Jeg er fast besluttet på at åbne for mere konkurrence i telesektoren i EU«, siger Neelie Kroes.

Dermed mener Neelie Kroes også de nye regler, der påbyder teleselskaberne at lukke for mobilens dataforbrug, når en grænse på 450 kroner er nået.

LÆS ARTIKEL

Men de danske telemymdigheder er knapt så begejstrede i lyset af de priser, der lander på brugernes regninger:

»Vi havde gerne set, at priserne på dataroaming var noget lavere. Men vi kan konstatere, at der ikke er meget konkurrence lige netop på det område«, siger fuldmægtig Frederik Rygaard i IT og Telestyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Og selv med udsigt til 20 procent lavere engrospriser bestemt af EU pr. 1. juli, er der ingen af de danske teleselskaber, der har varslet prisnedsættelser, fordi de nu skal betale mindre til det teleselskab, der har faktureret kundens forbrug.

For eksempel siger Teleselskabet 3 via sin kommunikationschef Stine Green Paulsen, at selskabet ikke vil melde noget ud om prisændringer på nuværende tidspunkt.

Telenor meddeler ligeledes, at priserne vil være de samme efter 1. juli.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden