Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARK LENNIHAN/AP
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Sådan ser den ud, ebogen fra Amazon.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu starter krigen om bogens fremtid

Amazon har netop lanceret deres e-bogslæser 'Kindle' i Danmark, men Barnes & Noble stjal rampelyset med konkurrenten 'Nook'.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal det være en 'Nook' eller en 'Kindle'?

Det bliver spørgsmålet efter USAs største kæde af boghandlere Barnes & Noble netop har givet Amazons succesrige ebogslæser 'Kindle' direkte konkurrence med 'Nook'. Og det med et produkt, der på flere punkter umiddelbart er 'Kindle' overlegen.

Begge er i små mobile computere, hvor man via mobilnettet kan downloade og læse elektroniske bøger, magasiner eller aviser, og hvor teksten på skærmen fremstår med en speciel elektronisk blæk, så skærmen er uden indbyggede lyskilder.

Dermed føles begge ebogs-læsere præcis som at læse i en normal bog, men det smarte er, at både 'Kindle' og 'Nook' har indbygget hukommelse til at gemme omkring 1.500 bøger.

Amazon har længe været dominerede på det stadig lille, men hastigt voksende marked for ebøger - altså bøger kun udgivet i digital form direkte til enten en computer, mobil eller ebogslæser.

Amazons to modeller af ebogs-læsere 'Kindle' og den noget større 'Kindle DX' har ved flere højtider været de mest populære varer i hele netbutikkens amerikanske sortiment, og med et bogkatalog på 360.000 titler er der meget at vælge imellem.

Alle bøger købes enten via ens computer eller direkte fra 'Kindle', der har indbygget netadgang til 3G-mobilnettet, så den altid er trådløst på internettet. Det interessante er, at Amazon dækker alle kundernes teleafgifter for download af bøger, så når man som dansker køber ebøger via Amazon, betaler man kun prisen for selve ebogen.

Ved 'Kindle's lancering i Danmark og 99 andre lande har Amazon dog intet gjort noget for at versionere 'Kindle' eller udgive bøger på dansk. Så selvom man nu kan købe 'Kindle' for omkring 375 dollar - ca. 1900 kr. - via den amerikanske Amazon-butik, så er engelsk et adgangskrav:

»'En ''Kindle' i Danmark retter sig udelukkende mod engelsksprogede læsere, så læser man hovedsageligt danske bøger, så har man ikke meget at bruge den til« siger Steve Kessel, Senior Vice president for Amazon Kindle.

Steve Kessel bekræfter, at Amazon arbejder på at få danske bøger, magasiner og aviser til salg via Amazon, men kan ikke sige hvornår.

'Nook' kommer

Ifølge Steve Kessel får 'Kindle' folk til at læse mere og mere og er verdens mest populære ebogs-læser, men den position er nu for alvor truet.

For med 'Nook' har boghandlerkæden Barnes & Noble gået direkte efter at lave en 'Kindle-killer', der med præcis samme pris som 'Kindle' skal pille Amazon af tronen. En ulempe ved 'Kindle' er f.eks., at Amazon holder på sit eget beskyttede format for e-bøger og nægter endnu at understøtte det åbne Epub-format, som bl.a. benyttes af Sony i deres ebogslæsere.

'Nook' understøtter både Epub-formatet, men har også andre fordele over 'Kindle' såsom Wi-Fi, mp3-afspiller, trykfølsom farveskærm i bunden og slot til hukommelseskort. Derudover har 'Nook' - fordi den understøtter Epub - over en million bøger i sin butik, mens Amazon har 360.000.

'Nook' kommer efter en lang periode, hvor Barnes & Noble fysiske bogbutikker har lidt under den økonomiske krise i USA, da flere køber billige bøger og oftest online. Ebogs-læseren er derfor set som en redning, og samtidig har 'Nook' den fordel over Amazon, at Barnes & Noble kan vise den frem i deres fysisk butikker

Læs mere om Barnes & Nobles Nook her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden