Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JESPER STORMLY HANSEN
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musikstreaming står foran dansk gennembrud

Musiktjenesten Wimp giver adgang til 6 millioner sange, og andre tjenester er på vej.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidens musikforbrug bliver i højere grad baseret på adgang frem for ejerskab.

De fleste af os er vant til at smide et fast beløb hver måned for at kunne se tv.

Samme tankegang ligger bag den norske streamingtjeneste Wimp, der tilbyder adgang til en digital sky med 6 millioner sange for en hundredelap om måneden. Det skriver Urban.

Glem alt om at skulle smide en cd i stereoanlægget eller downloade mp3'er - det eneste man skal bruge er en internetopkobling.

LÆS ARTIKEL

I Danmark har tjenesten hidtil været forbeholdt Telenors kunder, men i januar blev den gjort tilgængelig for alle danskere.

Dermed har vi taget et afgørende skridt på vejen mod en digital fremtid, hvor musikforbruget i langt højere grad er baseret på adgang frem for ejerskab.

»Streaming er virkelig skridtet ind i den digitale verden, hvor du er fløjtende ligeglad med at eje musikken. Vi har traditionelt et ejerforhold til vores musik, og vi opbygger identitet omkring vores cd- eller pladesamling. Streaming er fundamentalt anderledes ved, at det er adgang og ikke ejerskab, du køber. Jeg er helt sikker på, at flere og flere vil få øjnene op for det her«.

Det siger Nicolaj Hyltén-Cavallius, kommunikationschef i Koda, der varetager danske komponisters rettigheder.

LÆS ARTIKEL

Både Norge og Sverige har været langt hurtigere til at forhandle løsninger på plads, der sikrer kunstnerne betaling, når deres musik bliver spillet på forskellige streamingtjenester.

Og de norske og svenske musikforbrugere har ikke været sene til at tage streamingtjenesterne til sig. I Norge er der for eksempel omkring 1 million brugere af den svenske streamingtjeneste Spotify, hvoraf ca. 250.000 af dem i følge en norsk undersøgelse betaler for tjenesten.

»Samtidig har Wimp i Norge indgået et samarbejde med en stor norsk tv-udbyder med 700.000 abonnenter. Det afgørende er, at flere og flere er villige til at betale for de her tjenester. Skandinavien er et meget ens marked på musikfronten, og derfor er det meget sandsynligt, at det også snart bliver stort herhjemme. Men det kræver, at der kommer endnu flere udbydere på markedet,« siger musik-ekspert Arnbjørn Marklund, der har forsket i digitalt musikforbrug i Norge og Danmark.

LÆS ARTIKEL

Udover Wimp findes der en række lignende musiktjenester herhjemme såsom TDC Play og BibZoom.

Ingen af dem satser dog på nuværende tidspunkt entydigt på streaming ligesom Wimp. TDC Play har i et stykke tid tilbudt streaming, mens Spotify længe har ligget i forhandlinger med Koda om en løsning, der sikrer danske kunstnere ordentlig betaling, når deres numre bliver streamet. Viljen fejler dog ikke noget hos Koda.

»Vi har længe fået kritik for, at vores pris skulle være for høj, men nu er vi gået ned, så vi er på nordisk niveau. Vi er interesserede i at få de her streaming-tjenester til landet, og vi forhandler løbende med flere udbydere. Ting tager bare lang tid på det her område,« siger Nicolaj Hyltén-Cavallius, til Urban.

LÆS ARTIKEL

Han tør dog godt love, at Spotify kommer til Danmark i indeværende år.

Ifølge Arnbjørn Marklund har de danske musikforbrugere virkelig noget at glæde sig til:

»Man har mulighed for at lytte til langt mere musik. Man kan nemt gå på opdagelse i hele bagkataloger og derved udvikle forhold til nye kunstnere. Jeg håber virkelig, at streaming bliver mere populært i Danmark. Musikforbrugerne fortjener det.«

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden