Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Piratkopist får voldsom nedsættelse af straf i Højesteret

Syv år gammel principiel sag om piratkopiering er i dag afgjort i Højesteret.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En nordjyde har siden 2005 fået adskillige slag over nallerne for ulovligt at have downloadet musik på en fildelingstjeneste og bagefter stille dem til rådighed for andre.

Men i dag kan han løfte armene og lettet se på den endelige dom: Straffen for at downloade ulovlig musik blev nedsat fra landsrettens dom på 160.000 kroner til 10.000 kroner.

Det er den sagsøgte, der har fået særlig bevilling til at få sagen prøvet i Højesteret.

Kraftig lempelse af dom Dommen er en kraftig lempelse af en tidligere dom i Vestre Landsret, hvor nordjyden blev dømt til at betale i alt 160.000 kroner i form af vederlag og erstatning til kunstnerne og pladeselskaberne, der har rettighederne til den ulovligt downloadede musik.

LÆS ARTIKEL

Netop opgørelsen af erstatningens størrelse var det principielle i sagen. Og rettighedshaverne, der repræsenteres af Antipiratgruppen, har hele vejen igennem villet fastslå en model for, hvordan man opgør erstatningen for det tab, som rettighedshaverne har lidt.

Det princip har Højesteret forkastet.

Tilbage i 2005 sikrede Antipiratgruppen sig dokumentation for den dømtes ulovligheder på en fildelingstjeneste, der var sådan indrettet, at hver bruger var synlige på hjemmesiden med en liste over, hvad de havde liggende af musiknumre på deres computer, som andre frit kunne hente.

Men Højesteret har ikke vurderet, at det er bevist af rettighedshaverne, at musiktitlerne på listen dækker over værker på den pågældendes computer.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld finder Højesteret det godtgjort, at vedkommende via programmet Direct Connect har gjort musikværkerne tilgængelige for andre brugere af dette program, hvilket krænker ophavsretsloven.

De 10.000 kroner fastlægger Højesteret på baggrund af et skøn forbundet med betydelig usikkerhed.

Højesteret fastslår desuden, at der i den type sager ikke er grundlag for at udmåle erstatningen til rettighedshaverne til et beløb, der beregnes i forhold til vederlagets størrelse, for eksempel princippet om dobbelt-op.

Hidtil har man som tommelfingerregel lagt det samme beløb oven i som erstatning, som er givet i vederlag for overtrædelsen.

Kræver faste erstatninger

Antipiratgruppen har villet knæsætte en model, der fastsætter erstatningen til samme størrelse i kroner og øre som værdien af det, der er downloadet ulovligt.

Med andre ord skulle erstatningen være på 100.000 kroner, hvis værdien af det downloadede blev fastsat til 100.000 kroner, og den sagsøgte skulle på den måde dømmes til ialt at betale 200.000 kroner, mener sagsøgerne.

LÆS ARTIKEL

»Det der er problemet for rettighedshaverne er at dokumentere omfanget af den skade, som den ulovlige download af værkerne har betydet for dem. Der er både tale om det vi kalder markedsforstyrrelse og skade på goodwill, som er meget svært at opgøre i kroner og øre, så derfor har vi krævet en fast model for, hvordan erstatningen skal fastsættes, og vores mnodel har været, at den skal være af samme beløb som værdien af det dokumenterede downloadede musik«, siger advokat Maria Fredenslund, som har ført sagen for Antipiratgruppen, blandt andet på vegne af Dansk Musikerforbund og KODA.

Antipiratgruppen mener, at nordjyden ialt hentede 13.000 musiknumre ned på sin computer, hvorfra andre så igen kunne hente dem via fildelingssiden. Den sagsøgte nægter, at der er tale om så mange men har erkendt, at han har brugt fildelingssiden. Højesteret har ikke fundet tallet på de 13.000 numre bevist.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

I første omgang krævede Antipiratgruppen en samlet tilbagebetaling og erstatning på 440.000 kroner. Det gik retten i Ålborg ikke med til men bestemte, at den sagsøgte skulle betale 100.000 kroner.

Da sagen blev anket til Vestre Landsret, blev beløbet hævet til 160.000 kroner.

Den sagsøgtes advokat, Per Overbeck sagde dengang tilfreds, at de 160.000 kroner trods alt var bedre end de 440.000 kroner, som det oprindelige krav lød på.

»Dommen viser, at det kan betale sig at være kritisk over for Antipiratgruppens beløbsopstillinger«, sagde han dengang til dagbladet Børsen.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra sagens parter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden