Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye pensionister holder forbrugsfest

Luksusforbruget hos ældre mellem 65 og 74 er steget voldsomt på seks år.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

68’erne har for alvor taget fat på en aktiv pensionsalder med dyre vaner. Med masser af tid til at nyde livet, huse, der er betalt og opsparede pensionsmidler, har de lagt grunden til en anden type alderdom, end deres forældre havde.

Faktisk er pensionisternes pengepung vokset mere end deres voksne børns. Fra 2000 til 2008 steg de 65-74-åriges rådighedsbeløb med 73 procent, mens danskere i arbejde fik 42 procent mere til rådighed inklusive inflation. Stigningen i de ældres rådighedsbeløb kan blandt andet forklares med ældrecheckens indtog i 2001 og at seniorernes opsparede pensioner er vokset.

LÆS ARTIKEL

Og pengene bruges. Vinbudgettet for det gennemsnitlige pensionistægtepar mellem 65 og 74 år steg i årene 2005 til 2011 fra 3.243 til 5.192 kroner om året. I samme periode voksede rejseudgifterne fra 6.029 til 10.095 kroner årligt. Hos restauranterne lagde parrene 9.914 kroner i 2011 mod 5.287 kroner i 2005. Det illustrerer tal fra Danmarks Statistik forbrugerindeks, som ikke fraregner inflation. En del af det stigende forbrug skyldes altså højere priser.

Alligevel er tendensen med de unge pensionisters stigende forbrug markant, og det overrasker ikke seniorkonsulent hos Ældre Sagen, Margrethe Kähler.

»Nogle får røde knopper, hvis man siger 68-generationen, så jeg kalder dem oprørsgenerationen. Deres holdning til tilværelsen er, at de ikke vil være ofre. De vil være direktører i eget liv, og det er mentalt sundt. Men det fører også et større forbrug med sig. De vil gerne bruge penge på at leve stærkt her og nu, og de ved, at der kommer et tæppefald«, siger Margrethe Kähler, der er uddannet jurist og selv en del af samme generation.

Ældre Sagens fremtidsundersøgelser viser, at 60- og 70-årige ikke opfatter sig selv som ældre, men som seniorer, der har mange oplevelser, de skal nå.

»De gør oprør mod bare at få sådan et stempel midt i panden: Nu er du bare en gammel person. De har mange gode kort på hånden«, siger Margrethe Kähler.

Nøjsomhed er historie
Tendensen bekræftes af undersøgelser fra Nordea, som har spurgt mænd og kvinder mellem 50 og 64 år, hvordan de vil forvalte deres penge, når de bliver ældre. Hele 91 procent svarer ja til, at det er bedre at bruge pengene til at udleve egne drømme, selv om det betyder at der er mindre eller slet ingen arv til deres familie. På den måde er generationen anderledes, end deres nøjsomme forældre, mener forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

»Man satte en ære i at nøjes, fordi det var vigtigt, at man også kunne efterlade noget. Min gamle farmor kunne ikke finde ud af at bruge penge, fordi hun aldrig havde haft nogen. Men nu er vi alle sammen velfærdsramte, så det at være pensionist indebærer altså ikke, at man går på aftægt og tager sivsko på, og går og mimrer«, siger hun.

Konny og Egon Nystrup har været pensionister i henholdsvis to og fem år, og har en aktiv hverdag med vinterbadning, sport og kultur, kun afbrudt af mange og lange rejser med og uden børn og børnebørn. De har besøgt både Indien, Island, Rusland og De Vestindiske Øer, og i år går turen til USA.

»Rejserne er med til at sætte krydderi på tilværelsen og giver os nogle oplevelser, som vi lever højt på bagefter«, siger Konny Nystrup, som er 67 år og gift med Egon på 70 år. De mener ikke, at de har flere penge nu, end før de blev pensionister

»Vi har sørget for løbende at lægge penge til side, og har ligesom resten af vores generation været begunstiget af et favorabelt boligmarked og en opadgående økonomi«, siger Egon Nystrup.

Globetrottere med hele familien

Hos rejsebureauet Star Tour kalder salgsdirektør Stig Elling pensionisterne for den nye tids globetrottere. De rejser på aktive ferier, og er en gruppe kunder, som rejsebureauet målretter en stor del af sin markedsføring til.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange rejser mere, end de gjorde, før de blev pensionister. De tager meget typisk af sted flere gange om året. Det er dem, der fylder i flyene«, siger Stig Elling. Rejsebudgettet bruges også i høj grad på en ny rejsetrend: Generationsture, hvor børn og børnebørn inviteres med, ofte med alt betalt.

»For fem år siden solgte vi så få af den slags ture, at vi slet ikke registrerede dem. Nu ryger der omkring 30.000 rejsende af sted på generationsture hvert år«, siger Stig Elling.

I det hele taget nyder de velpolstrede pensionister at kunne forkæle og hjælpe børn og børnebørn, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

»De hjælper gerne barnebarnet med konfirmationskjolen eller betaler for børnene, når de er på restaurant. Det har det råd til, og det sætter de umådelig stor pris på«, siger Henrik Byager.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden