Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Identitetstyveri. Selv om Kirstine Jensen fik spærret sit Dankort med det samme, da det blev stjålet, begyndte det pludselig at vælte ind med regninger og rykkere på fjernsyn, mobiltelefoner, abonnementer og meget mere.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

126.000 danskere udsat for id-tyveri

Flere og flere danskere får hverdagen invaderet af identitetstyve.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere og flere borgere oplever, at en fremmed person misbruger deres personlige oplysninger til at svindle sig til varer og ydelser. Og der er ingen hjælp at hente hos myndighederne.

Over 126.000 danskere har inden for det seneste år været udsat for identitets-tyveri. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Epinion for Kontant. Og det er langt flere end den seneste, og hidtil eneste, undersøgelse fra 2009.

Ofre må selv klare alt
En af dem er Kirstine Jensen, der har fået sin hverdag invaderet af en identitetstyv. Hun fik sidste sommer stjålet sin pung med sygesikringsbevis og kørekort, og tyven skrev også kontonummeret af fra hendes Dankort.

Selv om hun fik spærret kortet med det samme, begyndte det pludselig at vælte ind med regninger og rykkere på fjernsyn, mobiltelefoner, abonnementer og meget mere.

»Det var jo så forfærdeligt at opleve, at der har stået en anden og udgivet sig for at være mig«, siger Kirstine Jensen.Hun har brugt megen tid og mange kræfter på at overbevise butikkerne om, at hendes identitet er blevet misbrugt og er foreløbig sluppet for at betale regningerne. Hun har også forsøgt at melde sagen til politiet, men uden held, fordi hun hverken har lidt økonomisk eller fysisk skade.

Til gengæld er Kirstine Jensen meget påvirket psykisk. Især fordi identitetstyven stadig er på fri fod.
LÆS OGSÅ


»Man bliver lidt paranoid til sidst, og man bliver bange for, at det fortsætter og aldrig stopper«, siger hun.

Kirstine Jensens reaktion er helt normal, fortæller psykolog Anne Lundgaard, der har behandlet flere ofre for identitetstyveri.

»Ens personlige grænser bliver brudt ned i meget høj grad. Og på den måde kan man sidestille det med vold, altså psykisk og fysisk vold«, lyder det fra Anne Lundgaard.

Som det ser ud nu, kan ofrene for id-tyveri altså ikke få hjælp nogle steder. Der er dog et bredt politisk flertal for, at der skal gøres noget for at bekæmpe det stigende problem. En af mulighederne kunne være, at ofrene får lov til at ændre deres CPR-nummer.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden