Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svindel. Det ser umiddelbart seriøst og godt ud - men lokkende jobtilbud henvendt til arbejdsløse på balndt andet Facebook er ofte pyramidespil i forklædning.
Foto: Paul Sakuma (arkiv)/AP

Svindel. Det ser umiddelbart seriøst og godt ud - men lokkende jobtilbud henvendt til arbejdsløse på balndt andet Facebook er ofte pyramidespil i forklædning.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsløse lokkes til fupjob på Facebook

Suspekte henvendelser seriøse job men er ofte pyramidespil i forklædning.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Desperate arbejdsløse bliver snydt, når de prøver at finde nyt job på internettet. Pyramidelignende fupfirmaer henvender sig direkte til desperate arbejdsløse på sociale medier som Facebook og Linkedin med tilbud om arbejde.

Det skriver Avisen.dk.

»Der er mange snydere derude. De misbruger folks desperation efter et nyt job. Det lyder så hyggeligt det hele, men det er bagmændene, der vinder«, siger Kim Soelberg Jørgensen til Avisen.dk

»Jeg opfattede det som seriøst« Han styrer ’Netværk hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes’, der har over 7.000 medlemmer på Linkedin og han smider jævnligt medlemmer ud eller sletter nye jobopslag, fordi de ligner pyramidespil. Linkedin er et socialt karrierenetværk, der har mere professionelt skær over sig end Facebook. En af de personer, der er blevet snydt med et fupjob, er 42-årige Allan B. Kjeldsen. Som arbejdsløs sælger blev han lokket med et job som salgskonsulent for en vinduesproducent.»Jeg opfattede det som et seriøst jobtilbud. Jeg tjekkede blandt andet virksomhedens hjemmeside, og det virkede som et fint sted for mig at arbejde«, siger han til Avisen.dk.

Men da det kom til stykket, endte han med at skulle sælge skønhedsprodukter i en svindlers pyramidegeschæft.

»Jeg er blevet taget i røven, fordi jeg søger job«, siger han.
Virker umiddelbart lovende

Indenfor de seneste år er det blevet mere almindeligt at bruge sociale netværk som Facebook og Linkedin til jobsøgning. Fordelene ved netværkene på Facebook og Linkedin er for svindlerne, at der er samlet masser af arbejdsløse på et og samme sted, fordi der er grupper for arbejdsløse. Dermed er det let at finde og henvende sig til de arbejdsløse. Tendensen kan også genkendes i fagforeningen Business Danmark, hvis medlemmer er sælgere. »Det sker næsten hver måned, at et af de medlemmer, jeg er i kontakt med, bliver kontaktet med den slags tilbud. Jobbet virker umiddelbart lovende, men begynder at virke underligt, når man kommer til aflønningsformen«, siger jobkonsulent Irene Nielsen.

LÆS OGSÅ De suspekte jobhenvendelser til arbejdsløse er særligt farlige, når de kommer på et forum som Linkedin. For at blive medlem af for eksempel ’Netværk hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes’ skal man nemlig godkendes til gruppen. »Jo mere der er gatekeeping, jo mere forventer man, at der er styr på det«, siger Niels Ole Finnemann, leder af Center for Internetforskning ved Aarhus Universitet. »Men selv hvis der er en gatekeeper, er der ingen garanti for, hvad der foregår indenfor. På nettet er der ikke nogen redaktionel garanti. Man bliver udsat for alt, også fup og bedrag. Det er op til den enkelte bruger selv at vurdere indholdet, og det er et mere broget landskab end andre medier«, siger han. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden