Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trussel. Guy Fawkes masken er blevet symbolet på internetfænomenet Anonymous. Her ses demonstranter i Paris i protest mod ACTA-aftalen.
Foto: BOB EDME/AP

Trussel. Guy Fawkes masken er blevet symbolet på internetfænomenet Anonymous. Her ses demonstranter i Paris i protest mod ACTA-aftalen.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU vil have kontroversiel antipirat-aftale tjekket

EU-Kommissionen beder EU-domstolen vurdere, om Acta er lovlig.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De voksende protester har fået EU-Kommissionen til at beslutte, at den omstridte antipirat-aftale ACTA skal vurderes af EU-domstolen.

I en pressemeddelelse skriver EU's handelskommissær Karel De Gucht, at Kommissionen har besluttet at suspendere den planlagte ratificering af antipirataftalen, som især har været omdiskuteret, siden Danmark og flere andre europæiske lande i januar skrev under.

»Jeg er glad for at kunne meddele, at jeg sammen med de øvrige kommissærer har drøftet og vedtaget mit forslag om at sende ACTA-traktaten til EU-domstolen«, skriver han.

Vil have fakta frem ACTA er en international handelstraktat, der skal stoppe udbredelsen af piratkopiering af mærkevarer som møbler og tasker. Den rammer dog også internettets piratkopier, og det er af kritikere blevet opfattet som en trussel mod det frie internet.

LÆS MERE

Karel De Gucht meddeler, at han har hørt kritikken, og siger, at den bedste løsning for EU er at få en domstol til at vurdere traktaten, så det er de rigtige fakta, der kommer frem.

»Vi planlægger at få Europas højeste domstol til at vurdere, om ACTA på nogen måde er uforenelig med EU's fundamentale rettigheder og friheder som ytringsfrihed og informations- og databeskyttelse og rettigheden til ejendom i tilfælde af ejendomsret«, skriver handelskommissæren i pressemeddelelsen.

Underskrifter og demoer

Europa rundt har der den seneste måned været afholdt demonstrationer mod underskrivelsen af ACTA.

På flere internetsider er der blevet samlet underskrifter mod ACTA. Det er blandt andet sket på avaaz.org, hvor mere end 2,4 millioner mennesker har skrevet under i protest.

DOKUMENTATION Se underskriftsindsamlingen her(eksternt link)

Samtidig har flere lande, deriblandt Tyskland og Polen, nægtet at underskrive aftalen.

I Danmark er der planlagt en stor demonstration på lørdag, hvor mere end 10.000 mennesker på Facebook har bebudet, at de vil deltage.

Lignende demonstrationer har fundet sted i andre europæiske byer - blandt andet i flere polske, franske og tyske byer.

DOKUMENTATIONLæs mere om demonstrationen her(eksternt link)

EU-Kommissionen har været med til at forhandle aftalen igennem på internationalt plan, og oprindeligt tilsluttede samtlige 27 EU-lande sig aftalen.

Før aftalen kan træde i kraft, skal den dog stemmes igennem EU-Parlamentet, hvor der er udbredt vrede over selve forhandlingsprocessen, som flere parlamentarikere mener er foregået for lukkede døre.

EU-kommissær de Gucht afviser, at parlamentet ikke har været taget tilstrækkeligt med på råd. Han siger, at formålet med at bede domstolen vurdere sagen nu, er at "skære igennem en tåge en usikkerhed".

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden