Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem læser om dig på Facebook?

Hvad må chefen eller kæresten se af personlige informationer? Få styr på din profil ved hjælp af en 10 trins guide.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De mange anklager mod Facebook, har fået brugerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de lægger private billeder ud eller siger ja-tak til at blive venner med chefen.

Men faktisk kan du selv styre, hvem der har adgang til hvilke dele af din profil.

Det er budskabet fra Komfo, der udvikler markedføring via netop Facebook. Nu har kommunikationsvirksomheden lavet en guide til, hvordan du får fuld kontrol over informationen på din profil.

Læs:

Styr, hvem der får hvad at vide
»Vi har en personlig interesse i at man får afmystificeret nogle af de her ting og uddannet brugerne til at bruge Facebook rigtigt og tage ansvar for deres egne oplysninger«, siger Rasmus Møller-Nielsen, der er administrerende direktør i Komfo.

Guiden består af 10 trin, der styrer informationsstrømmen i forskellige dele af Facebook-universet.

For eksempel anbefaler Rasmus Møller-Nielsen og hans kolleger, at man grupperer sine venner for eksempel i arbejde, venner, studiekammerater og nære venner.

Dermed får man mulighed for at styre, hvilke dele af din profil, de forskellige kategorier har adgang til (guidens trin 2-4 samt 8). Vel at mærke uden at de får det at vide.

Synlighed i søgninger
»Vi har fået mange henvendelser om, hvorfor man som bruger ikke kan sikre sig imod, at oplysninger på Facebook distribueres. Men mange af de ting kan man i princippet selv styre, og vi kan mærke, at vi sidder med en viden, som ikke særlig mange har«, siger Rasmus Møller-Nielsen.

Han anbefaler også, at man definerer, hvilken af ens personlige oplysninger, der skal være synlige ved søgninger på Facebook og via Google (trin 6-7).

Læs også:

Mange er blevet skræmt af historier om folk, der pludselig indgår i annoncer for sider, som de er medlem af på Facebook.

Et af eksemplerne er Facebook-brugere, der pludselig har indgået i annoncer for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, fordi de havde add'et hans Facebook-fan-side.

Det kan man dog også godt undgå ved at pille ved indstillingerne på sin profil, viser guidens niende trin.

Vil øge trygheden ved applikationerne
På samme måde kan adgangen til informationer via de såkaldte applikationer begrænses (trin 10), og Komfos intention er blandt andet at øge trygheden ved applikationerne.

Kommunikationsvirksomheden har nemlig specialiseret sig i at lave applikationer, senest for Roskilde Festival, hvor man kan oprette og planlægge sin lejr via Facebook.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden