Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
WONG MAYE-E/AP
Foto: WONG MAYE-E/AP

smart. TDC betragter det at udlevere telefonnummeret til visse hjemmesider som en hjælp til deres kunder, og selskabet har ikke oplevet problemer eller fået klager over det. Måske fordi kunderne ikke var klar over, at det skete.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teleselskaber udleverer dit nummer til hjemmesider

Mange hjemmesider kan se dit nummer, når du surfer på dem med din smartphone.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uanset om du har givet tilladelse til det, udlevereres dit mobilnummer til et antal hjemmesider, hvis du surfer ind på dem med din smartphone.

Det indrømmer både TDC, Telenor, Telia og 3. Det skriver Version2.

Og mobilbrugeren har ingen mulighed for at sige nej til at få registreret sit telefonnummer på de hjemmesider teleselskaberne samarbejder med - heller ikke, hvis man bare vil studere hjemmesiden eller man kommer ind på den ved et tilfælde.

Ikke alle hjemmesider
»Vi betragter det som en hjælp til vores kunder, og vi har ikke oplevet problemer eller fået klager over det. Det bliver kun brugt, hvor en kunde ellers selv skulle indtaste sit nummer,« forklarer Rasmus Avnskjold, pressemedarbejder hos TDC, til Version2.

LÆS ARTIKEL

Siderne med de særlige aftaler med teleselskaberne er typisk sider, hvor der indgår salg via mobilen. I de tilfælde aftaler hjemmesiden og teleselskabet, at hjemmesiden automatisk får oplyst telefonnummeret på alle mobiltelefioner, der kommer ind på hjemmesiden via det mobile internet.

Men det er ikke alle hjemmesider, som for eksempel TDC vil lave den slags aftaler med.

»Vi siger nej til langt de fleste, så det er kun ganske enkelte sider, hvor det er slået til. Det skal være en side, hvor man køber sms-produkter, for eksempel salg af mobilringetoner. Der skal være et formål med at gøre det,« siger Rasmus Avnskjold fra TDC til version2.

Brugerne får som nævnt ingen mulighed for at vælge funktionen fra, og de bliver heller ikke advaret om, at deres telefonnummer registreres.

TDC mener nemlig ikke, at der er noget problem i at oplyse telefonnumre til de websider, der bliver godkendt.

»Det er jo ligesom, når du surfer fra en computer, og din IP-adresse bliver registreret. Her er det så bare dit telefonnummer,« siger Rasmus Avnskjold.

Ikke altid problemfrit
Kommunikationschef hos Telia, Mette Honoré, siger til Mobilsiden.dk, at det er en teknisk nødvendighed at oplyse telefonnummeret til de hjemmesider, Telia samarbejder med, da det ellers ikke er muligt at identificere kunden, som skal faktureres for købet.

En hjemmeside, som typisk vil få oplyst mobilnummeret på en forbipasserende smartphone er sms-billetsiden 1415.dk. Hvis man anvender en app på sin smartphone til at købe sms-billetter med, får man at vide, at app'en (selvfølgelig) har adgang til ens telefonnummer, men det får man ikke at vide, hvis man går direkte ind på 1415.dk.

At det at udlevere brugernes mobilnumre ikke altid er problemfrit viser en sag fra England, hvor landets næststørste teleselskab O2 havde slået funktionen til for alle sine 30 millioner kunder på samtlige hjemmesieder, de surfede ind på via deres mobiltelefon.

Sikkerhedskonsulent Graham Cluley fra firmaet Sophos kan dog ikke forstå, hvorfor brugere, som ikke vil købe noget noget eller ikke vil registreres ikke kan blive fri for registreringen.

»Hvorfor kan jeg ikke selv bestemme, om en webside må se mit telefonnummer«, spørger han ifølge The Guardian.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden