sikkert. hvis en forbruger skal afsløres i at se tv ulovligt, skal han nærmest tages på fersk gerning.
Foto: Frank Augstein/AP

sikkert. hvis en forbruger skal afsløres i at se tv ulovligt, skal han nærmest tages på fersk gerning.

Nettet

Seere slipper for straf for at se ulovlig fodbold

Mange danskere ser EM fodbold ulovligt på nettet, men det efterlader ingen spor.

Nettet

Både DR og TV2 sender live på nettet, når der spilles EM i fodbold i Ukraine og Polen, men det gør ulovlige hjemmesider også.

Og de danske seere, der benytter sig af den slags gratis tv, kan roligt fortsætte den ulovlige aktivitet, for de løber næsten ingen risiko for at blive præsenteret for hverken en regning eller en bøde, skriver comon.dk.

Klart ulovligt

Vælger en dansk tv-seer at se fodboldkampene gratis, sker det via ulovlige hjemmesider, hvor signalet ganske simpelt er stjålet fra en af de lovlige tv-udbydere

»Teoretisk set kan du som forbruger godt komme i klemme, for rent teknisk foregår der en uautoriseret, midlertidig eksemplarfremstilling, hvis man ser tv-transmissioner på en computer, som streames uden samtykke fra rettighedshaverne. I praksis løber en forbruger dog næppe nogen reel risiko for at blive mødt af et krav fra rettighedshaverne«, siger Kasper Heine til Comon.dk.

Kasper Heine er advokat i firmaet Bender von Haller Dragsted.

LÆS ARTIKEL

Han forklarer, at hvis en forbruger skal afsløres i at se tv ulovligt, skal han nærmest tages på fersk gerning. Der er nemlig intet gemt i computeren, der bagefter kan bruges som bevis for det ulovlige forhold.

»Tv-stationerne kan muligvis få adgang til brugernes ip-adresser. Men stadigvæk: Jeg har svært ved at forestille mig, at det skulle være omdrejningspunkt nok for rettighedshaverne til, at de ville gå efter dem, der kigger«, siger han.

Kasper Heine fortæller, at tv-stationernes taktik i højere grad går ud på løbende at få lukket de hjemmesider, der sender kampene ulovligt.

Og at den tekniske forklaring på, hvorfor det er så svært at komme efter den enkelte tv-seer, der bryder loven, er at lovgivningen opererer med ulovlige såkaldte eksemplarfremstillinger.

Og det ulovligt fremstillede eksemplar af billederne eksisterer kun i brøkdele arf sekunder i computerens korttidshukommelse, den såkaldte ram, som jævnligt skrives over med nye signaler og endda slettes helt, når computeren slukkes.

Og de lovlige tjenester har endnu mere imod sig. For faktisk virker de ulovlige tjenester i nogle tilfælde bedre end de lovlige, viser en hurtig test, som ComON har foretaget.

I mandagens kamp mellem England og Frankrig kunne man på en engelsk hjemmeside se et live-feed fra sportskanalen ESPN. Billedopløsningen var god nok til at at gøre kampen værd at se men dårlig nok til at vanskeliggøre identifikationen af de enkelte spillere, så snart det gik lidt stærkt på banen.

Til sammenligning kunne DR Live brillere med en betydeligt bedre billedkvalitet på DR.nu, som sendte samme kamp live. Men DRs live-tv i højeste kvalitetsindstilling har en kedelig tendens til at hakke selv på en 20 Mbit netforbindelse. Ikke godt, når det er fodbold, der sendes.

For at undgå det blev kvaliteten sat til mellemste niveau, så den svarede til billedkvaliteten på den ulovlige stream. Det forhindrede dog ikke helt, at DR's stream hakkede, men ifølge Comnon kørte den ulovlige stream støt og uden ophør.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden