væk. En mast som denne i Nykøbing Falster er pillet ned, fordi TDC sagde nej til en firedobling af lejen til kommunen.
Foto: Jonathan Bjerg Møller

væk. En mast som denne i Nykøbing Falster er pillet ned, fordi TDC sagde nej til en firedobling af lejen til kommunen.

Nettet

Strid om prisen fælder den første mobilmast

En strid med kommunen om lejen for en mobilmast giver ringere mobildækning.

Nettet

I en tid, hvor mobilkunderne kræver bedre dækning, og alle teleselskaber forsøger at udbygge mobilnettet med flere master, er TDC og Guldborgsund Kommune blevet så uenige om den leje, TDC skal betale for en mast, at teleselskabet nu har besluttet at pille den ned.

Det skriver berlingske.dk

Fire gange dyrere Guldborgsund Kommune havde opsagt lejeaftalen for masten på Linde Allé i Nykøbing Falster for at hæve lejeprisen til det firdobbelte.

Men det ville TDC ikke betale, og da masten blev pillet ned, var det ikke kun TDC-kunder, der ikke kunne bruge signalerne fra masten længere. De andre teleselskaber havde også udstyr hængende i masten.

»Det er på alle måder en skidt situation. Det betyder forringet dækning for borgerne og erhvervslivet i kommunen«, siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI) til Berlingske.

LÆS ARTIKEL

Han tilføjer, at når en kommune presser priserne for at finde en markedspris, risikerer den også, at nogen siger nej.

Masten på Linde Allé er ikke den eneste kommunen har sagt lejeaftalen op på for at genforhandle lejeprisen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som har det øverste ansvar for det danske telemarked, samlede i februar telebranchen og kommunerne for at få standset slagsmålene om at få sat nye antenner og master op for at få udryddet de sorte mobilpletter på danmarkskortet.

Det skete efter dokumentation af, hvordan nogle kommuner forsøger at presse huslejen i vejret, mens andre trækker sagsbehandlingen af tilladelser i langdrag, så der kan gå flere år, før der træffes en beslutning.

Selv om masten er fjernet i Guldborgsund, er området ikke radiodødt. Nabomasterne dækker fortsat til en vis grad, men i spidsbelastningsperioder vil der ifølge telebranchen med stor sandsynlighed blive problemer med at få signal.

Grådighed

»Guldborgsund Kommunes grådighed betyder nu, at borgerne får dårligere mobildækning. Med de faldende priser på mobiltelefoni vil vi nok opleve flere og flere af disse sager. Det er trist for borgerne, udlejerne og teleselskaberne. Der er ingen vindere,« konstaterer teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce