Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OVERHALING. Den største, europæiske afdeling af verdens største boghandler, Amazon UK, sælger nu 114 e-bøger for hver 100 fysiske bøger.

OVERHALING. Den største, europæiske afdeling af verdens største boghandler, Amazon UK, sælger nu 114 e-bøger for hver 100 fysiske bøger.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon sælger nu også flere e-bøger end fysiske bøger i Europa

Det ser ud som om, bogsalget er hastigt på vej til at gennemgå samme udvikling som musik og film.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år overhalede salget af e-bøger for første gang antallet af solgte, fysiske bøger hos verdens største boghandler, Amazon. Indtil nu har europæerne dog stædigt holdt fast i deres fysiske bøger, men nu har denne tendens også taget en drejning. August 2012 blev måneden, hvor Amazon UK solgte flere e-bøger end trykte.

114 mod 100 Amazon UK er en af de største Amazon-butikker i EU, og leverer varer til mange lande udenfor Storbritannien, der ikke selv har en Amazon-butik. Det gælder for eksempel Danmark. Da amerikanerne sidste år købte flere e-bøger end trykte bøger, overhalede antallet af solgte e-bøger samtidig bøger i hardback-form i Storbritannien.

Men nu er også paperback-bøgerne blevet overhalet af de digitale bøger, og det ret eftertrykkeligt. Der sælges nu 114 e-bøger for hver 100 fysiske bøger hos Amazon UK. I en pressemeddelelse fra Amazon forklares den øgede hastighed, hvormed e-bøger spredes, med e-læseren Kindles popularitet.

Jorrit Van der Meulen, der er vicedirektør for Amazons europæiske Kindle-forretning, udtaler at ”Vi nåede denne milepæl i USA på mindre end fire år efter Kindle kom på markedet. Så at vi har nået den samme milepæl blot to år efter introduktionen af Kindle i Storbritannien, er bemærkelsesværdigt.”

Bøger hentes da på nettet? Tendensen hos Amazon peger i retning af, at bøger er ved at gennemgå samme udvikling som musik og film, der i de sidste 13 år har bevæget sig hastigere og hastigere væk fra formidling gennem fysiske medier som CD, DVD og Blu-ray og over til streaming eller download via nettet.

Man skal dog, som bl.a. den britiske avis The Guardian har noteret sig, være varsom med at konkludere dette på baggrund af Amazons tal alene. Dels fordi, tallene er Amazons egne og ikke er blevet bekræftet af en uafhængig kilde. Dels fordi, der trods alt stadig sælges bøger andre steder end gennem Amazon. Og dels fordi, der er masser af bøger i Amazon-butikkerne, der slet ikke er udgivet som fysiske bøger.

Derudover konkluderer Amazon, at folk, der læser bøger via en e-læser, har tendens til at købe flere bøger. Når man helt nemt kan købe og downloade dem direkte fra sin e-læser, fordobles ens bogforbrug ifølge Amazons statistikker. Eller sagt på en anden måde: fans af e-bøger køber fire gange så mange e-bøger som fysiske bøger.

Lej en bog i stedet for at piratkopiere den
Amazon har derudover netop annonceret, at de begynder på noget helt nyt i bogbranchen, nemlig udleje af fysiske bøger. Det drejer sig om dyre undervisningsbøger, der ofte kan være økonomisk uoverskuelige for studerende, der derfor downloader ulovlige, digitale kopier af dem fra nettet.

For at imødekomme denne tendens, har Amazon i nogen tid lejet e-bøger til undervisning ud i begrænsede perioder. Men nu kommer dette ”betalings-bibliotek” også til at omfatte fysiske bøger i Amazons hjemland, USA. Man kan leje bøgerne i 130 dage, hvilket Amazon betragter som et universitetssemester, hvorefter man blot sender dem tilbage til boggiganten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden