Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Ønsket om at give bred adgang til information kan være en tikkende bombe under miljøet, skriver videnskab.dk.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Internettet truer miljøindsatsen

Bred adgang til internettet kan udhule den strømbesparelse, som energivenlige køle- og fryseskaber giver, dokumenterer dansk forskning.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tur på internettet koster 50 procent mere i strøm, end det umiddelbart fremgår af elmåleren.

Det skjulte elforbrug udhuler effekten af strømbesparende hårde hvidevarer, og er med til at øge risikoen for forurening i både ind- og udland. Det viser dansk forskning.

Det har siden 1990'erne været et politisk mål, at alle danskere skulle have adgang til bredbånd, så vi har let ved at komme på internettet.

Men ønsket om at give bred adgang til information kan være en tikkende bombe under miljøet, skriver videnskab.dk.

Lagring af informationer kræver energi Hver gang der bruges en kWh på strøm til computeren i hjemmet, sættes der gang i en halv kWh's elforbrug uden for murene.

Den 'skjulte' strøm bruges til at sende, lagre og behandle internettets informationer samt at holde serverne nedkølede i den anden ende af linjen.

Det viser dansk forskning i form af en gennemgang af den videnskabelige litteratur, lavet af forskere fra blandt andet DTU og Statens Byggeforskningsinstitut.

Støt stigende forbrug i 20 år

Forskerne konstaterer samtidig, at elforbruget til informations-teknologi i hjemmet har været støt stigende i de seneste 20 år.

»Vores forbrug af energi til it i hverdagen vokser og vokser, og vi har ingen kontrol med det«, siger forsker Toke Haunstrup Christensen, Statens Byggeforskningsinstitut.

Ifølge Toke Haunstrup Christensen betyder vores stigende strømforbrug til computere, at vi er i gang med at udhule effekten af for eksempel mere energivenlige køle- og fryseskabe, der ellers holder vores CO2-forbrug nede. det giver alt i alt et stigende miljøproblem.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden