Varme. Et klik på like eller en lille opmuntrende bemærkning kan faktisk gøre en stor forskel for modtageren.
Foto: THOMAS BORBERG

Varme. Et klik på like eller en lille opmuntrende bemærkning kan faktisk gøre en stor forskel for modtageren.

Nettet

Facebook bruges oftere ved sygdom og dødsfald

Facebook bliver i stigende grad brugt som et sted at hente omsorg, når vi er i krise.

Nettet

Danskerne bruger stadig oftere de sociale tjenester som Facebook og Twitter til at skrive opdateringer om ulykker, sygdom og dødsfald og åbner på den måde for en ny form for omsorg, som ikke fandtes før de sociale mediers tidsalder.

Vi er blevet mere trygge ved at bruge især Facebook, som ellers i starten blev brugt mest til pjank, mener rådgiver i sociale medier Trine-Maria Kristensen.

»De seneste år er det blevet naturligt for os at bruge Facebook som et socialt rygstød, når der er kriser i vores liv. Vi har stille og roligt fået en oplevelse af, at vores netværk hjælper os«, siger Trine-Maria Kristensen, som arbejder på bogen ’Personlighed 2.0’ om sociale mediers indflydelse på vores personlighed.

LÆS OGSÅ Mikroomsorg kalder cand.psych. Anders Colding-Jørgensen fænomenet, som de 3 millioner danske Facebookbrugere kan håbe på fra venner og bekendte, når noget går galt. For når man sender en besked ud til 300 Facebookvenner, er chancen for at få respons ret stor. »Facebook har skabt en ramme, som gør, at omsorg kan komme fra et meget stort netværk. Hvis vi skulle gøre det samme via mail eller telefon, ville det aldrig være sket. På den måde er der skabt en tredje vej for omsorg ved siden af det nære netværk og de professionelle«, siger Anders Colding-Jørgensen. Som folkefærd er danskerne vant til, at man går til en professionel, hvis man har et problem, man skal have løst, mener psykologen. De fleste vægrer sig ved at gå ind i langvarige omsorgsforløb. Men Facebook har gjort det let at række en lillefinger og lade det blive ved det.

»Et klik på ’like’ eller en lille opmuntrende bemærkning kan faktisk gøre en stor forskel for modtageren. Det er hurtigt, uden at virke overfladisk. Man kan byde ind med det, man nu har«, siger Anders Colding-Jørgensen, der er internetpsykolog, ekstern lektor på IT Universitetet og bl.a. holder foredrag om psykologi og sociale medier.

Mikroomsorgen er et af argumenterne for at fortælle Facebookvennerne om det, hvis man er i krise. Det kan være lettere end at gøre det ansigt til ansigt. Nogle personer vil for eksempel have svært ved at fortælle direkte, at de har fået kræft.

»Dem, de fortæller det til, bliver så kede af det, at den syge har svært ved at håndtere det. Så sidder man tilbage med følelsen: »Hallo, det er mig, der har kræft««, siger Anders Colding-Jørgensen.

Del kun med vennerne

Trods fordelene ved at bruge Facebook er det ikke nødvendigvis den rette løsning for alle Facebookbrugere at fortælle om personlige kriser. »Der er nogle ting, du fortæller mange, og noget, der er for de få. Hvis du ikke kan skelne mellem, hvad der skal ud i offentligheden, og hvad der hører det private til, overskrider du de sociale normer«, siger han. Det kan virke voldsomt grænseoverskridende at påtvinge bekendte en intimitet, som de måske ikke er parat til. En overdreven privathed kan få vennerne til at trække sig.

LÆS OGSÅ Derfor er det vigtigt at overveje, hvem man skriver til, og hvordan mediet virker. Man skal gøre sig klart, at alle iscenesætter sig, både på Facebook og i livet uden for internettet. »Det nytter ikke at tro, at du skal være hudløst ærlig. Det er fint at passe lidt på dig selv, og skrive det, der viser dig som det menneske, du gerne vil være«, siger Anders Colding-Jørgensen, som heller ikke rynker på næsen, hvis du efter en svær periode sletter dine indlæg. Men gem dem til dig selv, råder han. »Også i en krise iscenesætter du dig selv. Tænk på, hvordan indlæggene virker på andre«, lyder rådet fra Anders Colding-Jørgensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce