Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MULTIPLATFORM. Når HBO og Netflix indtager Danmark senere i år, vil det sandsynligvis ikke kun være på TV-skærmene, men også på de mindre skærme, vi har med os rundt.

MULTIPLATFORM. Når HBO og Netflix indtager Danmark senere i år, vil det sandsynligvis ikke kun være på TV-skærmene, men også på de mindre skærme, vi har med os rundt.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor vil din iPad elske HBO og Netflix

Glæd dig til at opleve de nye on-demandtjenester på dine gadgets. Måske er den den eneste måde at se HBO på.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV-glade danskere har fået to fantastiske nyheder over de seneste par dag. Først meddelte Netflix, at de var på vej til at lancere deres streamingtjeneste i norden, inklusive Danmark.

Og derefter meddelte den amerikanske kabel-TV-kanal HBO, at de følger trop. Men selvom dette er godt nyt for TV-fans, så er det endnu bedre nyt til gadget-gale danskere.

Mobile i flere år HBO og Netflix har nemlig allerede fuldkommen styr på den teknologi, der får deres indhold ud på mange flere platforme end blot det sædvanlige stuealter. Netflix har fra starten forsøgt at sprede sig på så mange platforme som muligt, hvilket betød at de indtog folks TV-skærme via spilkonsoller, Blu-ray-afspillere og set-top-bokse.

Der gik heller ikke længe, fra kompatible smartphones begyndte at invadere folks lommer, til Netflix også var at finde der. Og da iPad blev lanceret i 2010, var Netflix allerede klar med en app, der kunne streame film direkte til denne mellemstore skærm.

På det tidspunkt var Netflix dog ikke længere alene i markedet. HBO, der altid har været kendt som en meget progressivt tænkende kabel-kanal, var også klar med deres app. Tjenesten hedder HBO GO, og der er en god chance for, at vi også får denne at se, når HBO lanceres i Danmark gennem HBO Nordic.

HBO på farten
Hvis man abonnerer på HBO (der er en betalingskanal) har man også automatisk adgang til HBO GO. Man kan endnu ikke nøjes med at købe HBO GO alene. Men så får man også mulighed for at se HBOs indhold på et væld af platforme, lige fra Xbox 360 og PS3 over Android-tablets og iPads til smartphones og PC’er.

Det kræver bare at man downloader en app eller logger ind på et website. Mange af de nye smart-TV’er fra f.eks. Samsung eller Sony har også mulighed for at bruge HBO GO og Netflix direkte på skærmen. TV’et skal bare være koblet til nettet og man skal downloade en app.

HBO er på denne måde allestedsnærværende – også steder, hvor du ikke er koblet til dit kabel-TV-stik. Det kræver bare en internetforbindelse. Det har naturligvis gjort kabel-TV-selskaberne meget nervøse for, at fænomenet breder sig, så TV-stationerne ikke længere behøver kabel-TV-firmaerne for at nå seerne.

Går uden om kabel-TV
Her er det, at den pressemeddelelse, der er kommet fra HBO og deres svenske partner Parsifal, der sammen har dannet firmaet HBO Nordic, er særlig interessant. Pressemeddelelsen lover nemlig en "multi-platforms"-lancering, og Parsifals speciale er angiveligt at udbrede TV-indhold på alle andre skærme end TV-skærmene.

Der står intet i pressemeddelelsen om partnerskaber med kabel-TV-udbydere. Så måske har HBO valgt fuldkommen at gå uden om det fordyrende mellemled og vælger kun at sælge sine ydelser via nettet, direkte til en app på dit TV, din iPad, din smartphone eller din Xbox 360. Peter Ekelund, der ejer Parsifal peger i pressmeddelelsen netop på, hvor stort et marked, der potentielt er for TV-indhold på flere skærme i Norden.

Alt det finder vi ud af, når HBO Nordic slipper mere information ud til pressen i løbet af august. Det vil dog være et hårdt slag mod de skandinaviske kabel-TV-selskaber, hvis det virkelig er sådan fat.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

"Kabelklippere"
I USA kender man fænomenet. Her opgiver yngre voksne i stigende grad deres kabel-TV-abonnement, dropper TV’et og nøjes med f.eks. Netflix på PC’en. Man kalder fænomenet for ’Cord Cutters’ - kabelklippere - og med den bredbånds-penetration, vi har i Danmark, kan den samme tendens lynhurtigt blive gældende herhjemme også.

Kabel-selskaber som YouSee er dog helt klar over dette, og er ifølge kilder tæt på selskabet, som Tjek.dk har talt med, i gang med at forberede produkter, der kan imødekomme denne nye kundegruppe.

Når man tilgår Netflix eller HBO på en tablet, får man adgang til hele biblioteket hos de to udbydere, så længe man har netadgang. I USA tilbyder HBO film fra nogle af de store selskaber, og som regel før, de lander på Netflix. Til gengæld kan man godt regne med at skulle betale mere for HBO end for Netflix. Spørgsmålet er dog, om de to firmaer har sikret sig rettighederne til at streame de samme film i Norden.

Og heri ligger hele nøglen til, om HBO og Netflix kan blive lige så populære på danskernes mobile gadgets og TV-apparater, som de er i USA. Det handler om udbuddet. Hvis ikke, man kan finde de film, man gerne vil se (eller noget andet, der interesserer én), så er tjenesterne intet værd, uanset hvor godt de to firmaers app’er end tager sig ud.

Ejer selv rettighederne

Her har HBO en fordel. Mange af de serier, som danskerne lige nu køber på DVD, downloader ulovligt på nettet eller på anden måde snyder sig til at se, er nemlig lavet af HBO selv, så de har selv rettighederne. Med andre ord er der gode chancer for at serier som True Blood, The Newsroom, Game of Thrones, Boardwalk Empire og alle de andre populære HBO-serier er tilgængelige, når tjenesten lander i DK.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I pressemeddelelsen fra HBO og deres svenske partner Parsifal, hedder det sig, at HBO kommer til at være en ”Multi-platform”-lancering. Det kan næsten kun betyde, at HBO GO kommer til Danmark samtidig med HBO. Og så er det bare at dykke ned i HBOs egenproducerede film og TV-serier fra iPad’en, TV’et eller et helt tredje stykke forbrugerelektronik.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden