Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spil hentet i Apples App Store kan koste tusindvis af kroner, selv om prissedlen på selve spillet kun lyder på seks kroner. Og det gælder for spil til såvel iPod- som iPad- og iPhone.
Foto: ANGELO CARCONI/AP

Spil hentet i Apples App Store kan koste tusindvis af kroner, selv om prissedlen på selve spillet kun lyder på seks kroner. Og det gælder for spil til såvel iPod- som iPad- og iPhone.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smarte Apple-spil kan støvsuge din konto

6-årigs leg med iPod kostede 10.000 kroner i Apples App Store.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apple kunne i går annoncere, at deres såkaldte App Store havde rundet 10 milliarder downloads.

Men pas på. Selv om forbrugerne åbenlyst elsker den elektroniske butik, hvor man kan trække alt fra spilsuccesen »Angry Birds« til den spritnye nyhedsapplikation fra Berlingske ind til sine Apple-produkter som iPhone, iPad og iPod Touch, kan det gå helt galt, hvis man ikke er varsom, skriver Berlingske.

Det har flere personer måttet sande, heriblandt Anja Rosseel, som fik en regning på 10.000 kr. efter at have givet sin seksårige søn en iPod Touch:

»De kostede næsten ingenting« »Jeg logger ind på min iTunes-konto på hans nye iPod Touch, og køber spillene »Mega Jump« og »Smurf Village«. De kostede næsten ingenting, men rakte til timers underholdning for min søn. Det er jo fantastisk,« siger Anje Rosseel.

Spillene koster mellem nul og seks kroner, men hvad Anja Rosseel ikke ved er, at hun samtidig har givet muligheden for de såkaldte »in-app-køb«, og skabt en støvsugerledning direkte fra applikationen og ind på bankkontoen.

LÆS ARTIKEL

I Anja Rosseels tilfælde kunne den seksårige søn tænde for støvsugeren, når han ville. Da hun først havde accepteret spillebetingelserne, kunne han nemlig - uden hendes videre godkendelse og uden at gentaste hendes kode - frit bruge penge fra sin mors iTunes-konto, hvor hendes kreditkontooplysninger var tilknyttet.

»Jeg gik i panik, da jeg så 17 fakturer liggende i min indbakke. Min søn havde brugt over 10.000 kroner på blot 26 minutter. Men det fremgik af købsaftalen, at der ingen fortrydelsesret var, så jeg var ved at give op,« fortæller Anja Rosseel.

Anja Rosseel er ikke alene. For få dage siden kom det frem, at en norsk pige havde brugt næsten 3.000 kroner på sin mors iPad.

Apple gav pengene tilbage

I begge tilfælde har Apple valgt at give pengene tilbage - men ikke uden at understrege, at tilbagebetalingen er en undtagelse, som kun sker denne ene gang.

Det er hverken første eller anden gang, spil fra Apples App Store fører til gigantregninger for brugerne. I november skrev tjek.dk om en far, der vågnede op til en regning på 6.500 kroner for spil, som hans søn uforvarende havde tilkøbt en masse ekstraudstyr til.

LÆS ARTIKEL

Forbrugerstyrelsen kan ikke umiddelbart vurdere, om de mange applikationer bryder markedsføringsloven, og man ved heller ikke, hvor udbredt problemet er.

Man forventer dog, at det er en udvikling, som kun vil gå én vej.

»Vi har en grænse på 800 kroner, før vi tager en sag op, og ofte handler mange af disse app-køb om mindre beløb. Men mon ikke det bliver noget, vi kommer til at bruge meget tid på i fremtiden,« siger jurist Henrik Sedenmark fra Forbrugerstyrelsen.

LÆS ARTIKEL

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden