Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Applikationer. »Folk tænker ikke på, at når de accepterer applikationer i Facebook, for at kunne have lidt uskyldig sjov med venner og familie, så giver de samtidig folkene bag programmet lov til at suge alverdens personlige informationer«, fortæller en antivirusekspert.
Foto: JENS DRESLING

Applikationer. »Folk tænker ikke på, at når de accepterer applikationer i Facebook, for at kunne have lidt uskyldig sjov med venner og familie, så giver de samtidig folkene bag programmet lov til at suge alverdens personlige informationer«, fortæller en antivirusekspert.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook-apps gør din profil til en åben ladeport

Selv om du finindstiller sikkerheden, kan apps give andre adgang til dine data.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stor del af de over to millioner danske Facebookbrugere, som har installeret apps som Farmville, FourSquare, Hug Me, Family Tree og Market Place på deres profil, har ladet adgangen til deres personlige data stå åben som en ladeport - selv om de har forsøgt at sikre sig i Facebooks privatlivindstillinger.

For selv om de har drejet på deres privatlivsindstillinger til et bestemt niveau for, hvem der har adgang til at se deres private data, kan der være fuld adgang til samtlige disse data via de Facebook-apps, som de fleste har mindst et par stykker af.

Danskerne er ligeglade I forvejen er danskerne ganske ligeglade med, hvordan de sikrer sig mod uvedkommendes snagen i deres oplysninger.

ifølge en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet i samarbejde med IT- og Telestyrelsen, har 500.000 ud af de 2,2 millioner danskere, der er tilmeldt et socialt netværk, en såkaldt åben profil.

Men selv om resten forsøger at sikre deres private oplysninger, kan det altså være forgæves. Adgangen kan nemlig ske via de applikationer, man installerer på sin Facebook-profil.

En Facebook-applikation eller app er et lille program eller et spil, der installeres på Facebook-profilen. Det svarer i store træk til apps på en smartphone.

50 apps i gennemsnit
I gennemsnit har hver dansk kvindelig bruger af Facebook 50 apps, og mændene har 30 apps liggende, ifølge en undersøgelse som det danske antivirusfirma Bullguard har lavet.

De private data, som udefrakommende kan høste via pivåbne apps, er telefonnumre, adresser, kodeord, billeder, navne på kærester, børn og kæledyr (som mange bruger som kodeord) og fødselsdato.

LÆS ARTIKEL

Nogle kommunikerer ovenikøbet deres kreditkortinformationer og endnu mere følsomme oplysninger via deres Facebook-profil.

»Folk tænker ikke på, at når de accepterer applikationer i Facebook, for at kunne have lidt uskyldig sjov med venner og familie, så giver de samtidig folkene bag programmet lov til at suge alverdens personlige informationer«, fortæller direktør i Bullguard, Claus Villumsen.

Han peger blandt andet på, at i aldersgruppen 16 til 24 år har 97 procent af de danske kvinder ifølge Danmarks Statistik en Facebook-profil.

Og et kig ned over listen af applikationer, der er til rådighed på Facebook, viser da også et billede af, hvor nemt det er for uvedkommende at samle private oplysninger sammen og sælge dem videre til kriminelle på nettet.

»Selv de små latterlige apps som Hug Me, som ikke har nogen værdi i sig selv, og som derfor er gratis, kan ligesåvel blive brugt til at indsamle data om brugerne. Og i mange tilfælde er indsamlingen i sig selv ikke engang ulovlig, for brugerne har selv givet firmaet bag app'en lov til helt uden indskrænkninger at råde over deres personlige oplysninger«, fortæller Claus Villumsen.

At det ikke er uskyldige informationer, der høstes på både Facebook og andre steder, vidner flere tilfælde om.

»Vi har set tilfælde, hvor kriminelle helt har overtaget en persons identitet«, siger Claus Villumsen.

Michael Lemberg, der er Facebook-ekspert i det danske firma Komfo, siger, at hvis en applikation i sine licensbetingelser beskriver, at den vil hente personlige data og sælge dem videre eller bruge dem til markedsføring på andre sider eller i andre systemer, så er det i strid med Facebooks retningslinier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er også i strid med Facebooks retningslinier, hvis en applikation har markeret adgangen til alle oplysningerne som obligatoriske, så brugeren ikke kan fravælge dem enkeltvis.

»Så bør man anmelde det til Facebook, så det kan blive stoppet«, siger han.

Slår koldt vand i blodet

Men Michal Lemberg vil også gerne slå koldt vand i blodet i forhold til BullGuards beskrivelse af sikkerhedsproblemerne.

LÆS OGSÅ

»De fleste seriøse firmaer bag applikationerne har ikke skruet dem sammen, så de kan hente den slags oplysninger ud. Komfo har for eksempel lavet en applikation til Socialdemokraterne, hvor der er adgang til mange personlige data og venners opdateringer, men vi kan ikke som teknikere bag applikationen se disse data«, forklarer han.

Men Michael Lemberg medgiver, at der bag flere applikationer kan befinde sig både lyssky firmaer og firmaer, der ikke altid har tjek på sikkerheden.

»I forbindelse med download af applikationer ville jeg selv se meget kritisk på, hvad det er for oplysninger, applikationen vil have adgang til. Ofte er oplysningerne slet ikke nødvendige for, at applikationen kan fungere. Og nogle gange er den slags applikationer lavet af halvamatører, der bare har åbnet for det hele. Hvis applikationen for eksempel vil have adgang til min email, ville jeg aldrig installere den«, siger Michael Lemberg.

»Men min pointe er, at fordi jeg giver en applikation tilladelse til at tilgå flere af mine personlige informationer, er det ikke altid det samme, som at folkene bag applikationen kan se dem«, siger Michael Lemberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Får et lyssky foretagende imidlertid først fingrene i dine data, er det slet ikke sikkert, at du opdager det.

Claus Villumsen fra Bullguard fortæller, at de kriminelle arbejder på en måde, så de undgår at blive opdaget. De indsamler informationer bid for bid på så udramatisk en måde, så ofrene ikke opdager det.

Det sker ikke alene på Facebook, selv om det er en af de mest benyttede jagtmarker. Også oplysninger, der sendes via email og oplysninger, der ligger på dårligt sikrede computere eller computere med mange ikke-opdaterede programmer, kan høstes.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden