mobilnet. Danskere i dårligt dækkede områder skal senest i 2015 have minimum 10 megabit/s forbindelser med mobildata. Det betyder imidlertid også flere master.
Foto: MARTIN ZAKORA

mobilnet. Danskere i dårligt dækkede områder skal senest i 2015 have minimum 10 megabit/s forbindelser med mobildata. Det betyder imidlertid også flere master.

Nettet

Ny aftale skaffer hurtigt internet til 207 lokalsamfund

Teleselskabet 3 blev smidt af dansen, da TDC og Telia/Telenor købte 4G-licenser.

Nettet

Udkantsdanmark har udsigt til bedre internetforbindelser men også flere mobilantennemaster, efter at staten har solgt retten til at levere internet på det såkaldte 800 MHz-frekvensbånd til tre teleselskaber, TDC, Telia og Telenor.

Betingelserne i aftalerne betyder blandt andet, at det dominerende selskab, TDC, senest ved udgangen af 2015 skal sørge for, at 99,8 procent af alle husstande, virksomheder og sommerhuse i 207 udvalgte postnumre har adgang til mobilt bredbånd med mindst 10 Mbit per sekund.

Staten tjener millioner

Det er mobilsektionerne i de to samarbejdende teleselskaber Telia og Telenor, TT-Netværket, der sammen med TDC har vundet auktionen, som i alt har indbragt staten 739 millioner kroner.

LÆS ARTIKEL

Markant er det, at Teleseskabet 3 ikke er med i aftalerne. 3 har en licens til det hurtige mobilnetværk 4G, men selskabet tager den først i brug til september og er altså ikke med til at dække tyndere befolkede områder i landet med 4G.

Auktionen på 800 MHZ frekvensbåndet skulle sikre, at de 207 postnumre, som hidtil har haft en dårlig internetdækning, kan få mobilt bredbånd over 4G-mobilnettet, og teleselskaberne kan begynde at rulle tjenesterne ud fra nytår.

Med 800 MHz-frekvensbåndet vil dækningen blandt andet blive forbedret for eksempel i områder langs Øresund, Sjællands nordkyst, på Midtsjælland, Lolland og Nordvestsjælland, som hidtil ikke har haft gode mobilforbindelser.

Men også Bornholm og tyndt befolkede områder på øerne og ikke mindst i Jylland biver fremover dækket med hurtigere mobildataforbindelser.

»Auktionen viser, at vi har en stærk og investeringsparat mobilbranche i Danmark, der understøtter regeringens ambitiøse digitale vækstdagsorden«, siger erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn (SF) i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at auktionen på 800 MHz-frekvensbåndet øger sammenhængskraften i mange lokalsamfund.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce