Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
overvurderet. Når en designerklassiker som denne stol kommer under hammeren hos Lauritz.com er den sandsynligvis vurderet højere end den endelige hammerslagspris.
Foto: LAURITZ.COM

overvurderet. Når en designerklassiker som denne stol kommer under hammeren hos Lauritz.com er den sandsynligvis vurderet højere end den endelige hammerslagspris.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lauritz.com overvurderer i stor stil

DR Kontant: Otte ud af ti vurderinger ligger over hammerslagsprisen.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lauritz.com overvurderer nærmest konsekvent brugte varer, og dermed kan både sælgere og købere føle sig snydt.

Det viser en undersøgelse af over 32.000 auktioner, som DR Kontant har lavet.

Det skriver DR Nyheder.

80 procent af varerne er overvurderede Kontant fortæller i aftenens udsendelse på DR1, hvordan samtlige 32.201 internet-auktioner over brugte varer i november og januar på Lauritz.com er gennemgået.

LÆS ARTIKEL

Og tallene taler deres tydelige sprog. I otte ud af ti auktioner er vurderingen højere end hammerslagsprisen - altså det varen bliver solgt til. I beløb svarer det til, at Lauritz.com har overvurderet varerne med i alt 33 millioner kroner.

Samlet set har Lauritz.com en såkaldt vurderingsprocent på 70 på brugte varer. Det betyder, at auktionshuset i gennemsnit vurderer næsten en tredjedel for højt. Med andre ord, hvis varen er vurderet til 1.000 kroner., kan man som sælger i snit kun regne med at få 700 kr. igen.

Og så skal man i øvrigt trække Lauritz.coms salær fra, der er på minimum 250 kroner.

»Det ligner selvfølgelig et mønster, og man kan godt undre sig over, at det hænger sådan sammen«, siger Mogens Broe-Andersen, bestyrelsesmedlem i Foreningen af Auktionsledere.

Forbrugerombudsmand kræver forklaring
Mønstret er så klart, at der ifølge Forbrugerombudsmanden kan være tale om en overtrædelse af Markedsføringsloven.

»Man må ikke vildlede forbrugerne til at tro, at varen er mere værd, end den reelt er. Og hvis man over en periode kan se, at vurderingerne ligger for højt i forhold til det, varen bliver solgt til, så må man nedjustere vurderingerne sådan, at man rammer mere plet«, siger Forbrugerombudsmand Henrik Øe, som nu vil skrive til Lauritz.com og bede om en forklaring.

Både sælgere og købere af brugte varer på Lauritz.com kan dermed, når man kigger på det store billede, have grund til at føle sig snydt.

Sælgerne får stillet flere penge i udsigt, end de får hjem. Og køberne tror, at de gør en bedre handel, end de reelt gør. Spørgsmålet er, om Lauritz.com blot er for optimistiske i sine vurderinger. Eller om auktionshuset med vilje vurderer for højt for at lokke flere kunder til.

»Hvis det er bevidst vildledning, så kan det selvfølgelig være en alvorlig sag, men det ved jeg slet ikke noget om endnu. Nu vil jeg gerne høre Lauritz.coms egen forklaring«, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

Kan godt forstå kunder er skuffede

Lauritz.coms direktør afviser, at kunderne har grund til at føle sig taget ved næsen.

»Jeg kan ikke forstå, hvis de føler sig snydt, men jeg kan godt forstå, hvis de er skuffede, og jeg kan også godt forstå, hvis de er sure på os, fordi vi skal vejlede vores kunder korrekt«, siger Mette Rode Sundstrøm, adm. direktør i Lauritz.com.

LÆS OGSÅ

Lauritz.coms målsætning er at få vurderingsprocenten op fra 70 til 80. Ifølge direktøren kan den aldrig komme op på 100, selv om det jo ellers ville være et udtryk for, at vurderingerne er realistiske. Direktøren afviser, at auktionshuset bevidst vurderer for højt.

»Vi lokker ikke vores kunder. Vi prøver faktisk at være præcise og faktuelle. Det er rigtig vigtigt at få sagt, at vi er i god tro i alt, hvad vi laver«.

Lauritz.com er Skandinaviens største auktionshus med 850.000 kunder og en omsætning i 2010 på 659 millioner kroner. Mange af de penge hentes på salærer og gebyrer.

Sælger skal nemlig betale 12 procent af hammerslagsprisen, dog minimum 250 kroner. Og køber skal af med 20 procent af hammerslagsprisen plus et fast gebyr på 95 kroner.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden