Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LIKE. Den anerkendende tommelfinger i facebookuniverset har betydning end som så.
Foto: AP

LIKE. Den anerkendende tommelfinger i facebookuniverset har betydning end som så.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje bliver misundelig over andres Facebook-'likes'

Hver dag trykker alverdens brugere af Facebook 3,2 milliarder gange på den lille 'Like'-finger.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook er et godt sted at hente lidt ekstra selvtillid. Hvis man vel at mærke har rigeligt af den i forvejen.

At redigere og læse sin egen profil på det globale sociale netværk styrker nemlig selvfølelsen, ligesom den såkaldte ’synes godt om’-tommelfinger løfter humøret, så længe den kommer fra nære venner, viser forskning i adfærd på Facebook.

LÆS MERE At studere de andres profiler er derimod en kilde til misundelse og årsag til, at hver tredje bruger føler større utilfredshed med deres eget liv efter et besøg på Facebook. Adfærdsforskningen på Facebook er næsten i lige så stor vækst som antallet af profiler. For netværket giver sociologer og psykologer rig mulighed for at studere, hvordan vi kommunikerer med hinanden.

Stiv medvind giver går ud over svage
Og flere undersøgelser peger på, at netop den stive medvind, der blæser på Facebook, hvor brugerne præsenterer sig selv og deres liv som noget nær perfekte og i øvrigt roser hinanden langt mere, end de kritiserer, bærer en del af skylden for, at personer med lavt selvværd har svært ved at klare sig derinde.

De er nemlig tilbøjelige til at være lidt mere negative i deres opdateringer, og det giver ikke point på Facebook.»Et gennemsnitligt liv på Facebook er simpelthen bedre end et gennemsnitligt liv ude omkring«, siger lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jacob Linaa Jensen, der mener,   at   vi   er   tilbøjelige   til   at   glemme ,   at de   andre   skriver,   når   deres   liv tager sig allerbedst ud.

Det er især passive brugere, som læser om andres vellykkede liv, men sjældent ytrer sig om deres eget på Facebook, der logger af i dårligere humør, end de loggede på, viser en tysk undersøgelse fra Humboldt Universitet og Darmstadts Tekniske Universitet.

Jo narcissistisk, desto flere venner

Her studerede forskerne 357 studerendes adfærd på Facebook og fandt ud af, at det mere end noget andet var vennernes idylliske feriefotos, der kostede på tilfredsheden med eget liv, selv om også vennernes høst af opadvendte tommelfingre og fødselsdagshilsener gnavede i selvfølelsen. Der er nu også brugere på Facebook, som med fordel kunne holde sig lidt mere tilbage.

Da forskere fra Western Illinois University kategoriserede 294 personer, ud fra hvor stærke narcissistiske træk de udviste, viste det sig nemlig, at jo mere narcissistisk man fremstår, desto flere venner har man på Facebook og desto oftere tagger man sig selv på fotos, skifter profilbillede og opdaterer sin væg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden