LIKE. Den anerkendende tommelfinger i facebookuniverset har betydning end som så.
Foto: AP

LIKE. Den anerkendende tommelfinger i facebookuniverset har betydning end som så.

Nettet

Hver tredje bliver misundelig over andres Facebook-'likes'

Hver dag trykker alverdens brugere af Facebook 3,2 milliarder gange på den lille 'Like'-finger.

Nettet

Facebook er et godt sted at hente lidt ekstra selvtillid. Hvis man vel at mærke har rigeligt af den i forvejen.

At redigere og læse sin egen profil på det globale sociale netværk styrker nemlig selvfølelsen, ligesom den såkaldte ’synes godt om’-tommelfinger løfter humøret, så længe den kommer fra nære venner, viser forskning i adfærd på Facebook.

LÆS MERE At studere de andres profiler er derimod en kilde til misundelse og årsag til, at hver tredje bruger føler større utilfredshed med deres eget liv efter et besøg på Facebook. Adfærdsforskningen på Facebook er næsten i lige så stor vækst som antallet af profiler. For netværket giver sociologer og psykologer rig mulighed for at studere, hvordan vi kommunikerer med hinanden.

Stiv medvind giver går ud over svage
Og flere undersøgelser peger på, at netop den stive medvind, der blæser på Facebook, hvor brugerne præsenterer sig selv og deres liv som noget nær perfekte og i øvrigt roser hinanden langt mere, end de kritiserer, bærer en del af skylden for, at personer med lavt selvværd har svært ved at klare sig derinde.

De er nemlig tilbøjelige til at være lidt mere negative i deres opdateringer, og det giver ikke point på Facebook.»Et gennemsnitligt liv på Facebook er simpelthen bedre end et gennemsnitligt liv ude omkring«, siger lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jacob Linaa Jensen, der mener,   at   vi   er   tilbøjelige   til   at   glemme ,   at de   andre   skriver,   når   deres   liv tager sig allerbedst ud.

Det er især passive brugere, som læser om andres vellykkede liv, men sjældent ytrer sig om deres eget på Facebook, der logger af i dårligere humør, end de loggede på, viser en tysk undersøgelse fra Humboldt Universitet og Darmstadts Tekniske Universitet.

Jo narcissistisk, desto flere venner

Her studerede forskerne 357 studerendes adfærd på Facebook og fandt ud af, at det mere end noget andet var vennernes idylliske feriefotos, der kostede på tilfredsheden med eget liv, selv om også vennernes høst af opadvendte tommelfingre og fødselsdagshilsener gnavede i selvfølelsen. Der er nu også brugere på Facebook, som med fordel kunne holde sig lidt mere tilbage.

Da forskere fra Western Illinois University kategoriserede 294 personer, ud fra hvor stærke narcissistiske træk de udviste, viste det sig nemlig, at jo mere narcissistisk man fremstår, desto flere venner har man på Facebook og desto oftere tagger man sig selv på fotos, skifter profilbillede og opdaterer sin væg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce