Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Digitalt. Borgere der i modsætning til kvinden på billedet ikke kan håndtere en computer - eller blot ikke har internetadgang - må vente væsentligt længere end andre på at finde ud af, om de skal have penge tilbage i skat.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere uden net må vente i måneder på årsopgørelsen

Skat gør bevidst forskel på borgerne for at gøre os mere digitalt mindede.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellem fire og syv uger mere må mennesker i Danmark, som ikke forstår at bruge nettet med NemID og Tastselv vente på at få deres årsopgørelse i forhold til dem, der er med på den digitale bølge.

Det fremgår af Skats planlægning af dette års udsendelse af årsopgørelsen for indkomståret 2012.

Bevidst strategi Offentlige myndigheder har ellers gjort en del for at forsikre især ældre om, at de ikke ville blive stillet bagest i køen, selv om de ikke magtede de digitale selvbetjeningsløsninger.

Men i Skats håndtering af tidsplanen for, hvornår man kan få sin årsopgørelse på papir, er der helt bevidst lagt en langt større ventetid ind for brugerne af årsopgørelserne på papir end for de digitale selvbetjeningsløsninger. Det er ikke tilfældigt.

LÆS ARTIKEL

»Med det vil vi gerne skabe et incitament til, at så mange som muligt er digitale«, fortæller kontorchef i Skat, Klaus Østergård Jensen.

I praksis betyder det, at hvor de fleste almindelige lønmodtagere på mandag den 4. marts kan gå ind på Skats hjemmeside og med deres Tastselv-kode se deres årsopgørelse for 2012, så må mennesker uden den mulighed vente noget længere, før deres trykte årsopgørelse dumper ind gennem brevsprækken.

Nogle får årsopgørelsen omkring den 1. april, men for andres vedkommende strækker ventetiden sig helt til den 23. april.

»Det er en helt bevidst strategi«, fortæller Klaus Østergård Jensen.

Ventetiden for skatteydere, der foretrækker den traditionelle papirløsning, er endda blevet længere med årene. Tidligere var papir-årsopgørelserne tidligere ude, men i følge Klaus Østergård Jensen er det ikke nemt umiddelbart at sammenligne, fordi skatteyderne tidligere ikke fik så mange oplysninger fortrykt på selvangivelsen, som de gør i dag.

»I en periode blev selvangivelsen sendt ud i de sidste uger af marts, men det var den gang, hvor man selv skulle lave det hele som skatteborger«, siger han.

Skats plan for årsopgørelserne 2012 ser således ud:

Mandag den 4. marts klokken seks om morgen åbner skat.dk via Tastselv for årsopgørelserne til langt de fleste lønmodtagere.

Tidligere har vi oplevet, at man kan gå ind på sin årsopgørelse allerede i weekenden forud. Kan det også lade sig gøre i år?

»Vi åbner officielt den 4. marts«, er det eneste, Klaus Østergård Jensen vil sige.

Sidste år oplevede mange skatteydere dog, at de kunne komme ind og se deres færdige årsopgørelse allerede dagen før den officielle åbning.

Får penge på kontoen 27. marts

Klaus Østergård Jensen fortæller, at Skat har indført en køordning på skat.dk, der svarer til den, der etableres på billetbureauerne, når tusindvis af mennesker vil købe billet til det samme arrangement.

»Man får at vide, hvad nummer man er i køen og man får et estimat på, hvor lang ventetiden er«, siger han.

Selvstændigt erhvervsdrivende får dog en servicemeddelelse i TastSelv i stedet, da SKAT ikke har de nødvendige oplysninger for at lave en årsopgørelse. De skal derfor selvangive via TastSelv før SKAT kan afgive deres oplysninger.

LÆS OGSÅ

Hvis man på mandag har adgang til årsopgørelsen, og der mangler oplysninger, typisk om fradrag, har man indtil den 15. marts til at taste oplysningerne ind, hvis man vil have dem med i den første 'rigtige' opgørelse.

På grundlag af den bliver restskatten så regnet ud igen, og de fleste får den udbetalt til deres nemkonto senest den 27 marts, hvis beløbet skal sendes i skatteyderens retning.

Mellem den 1. april og den 23. april sendes årsopgørelserne ud på papir til de skatteydere, der har valgt papirløsningen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden