Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kopi. Her er en 3D printer i gang med at gengive en legetøjsfigur. Men også andre og noget m indre harmløse produkter kan den reproducere.
Foto: Jae C. Hong/AP

Kopi. Her er en 3D printer i gang med at gengive en legetøjsfigur. Men også andre og noget m indre harmløse produkter kan den reproducere.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrift på 3D-printet pistol afsløres i denne uge

Om kort tid bliver det muligt for forbrugere at reproducere skydevåben.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Våbendebatten raser i USA, og der er passionerede røster på begge sider af diskussionen om retten til at bære, og muligheden for at købe skydevåben.

Men hele diskussionen risikerer at blive vendt på hovedet nu, hvor en ekstremistisk organisation har lovet at slippe opskriften på et skydevåben, der kan 3D-printes, løs på nettet.

Skydevåben til alle Det er ikke første gang, vi har set 3D-printede skydevåben på nettet. Tidligere har enkeltpersoner 3D-printet effektive skydevåben og vist dem frem på nettet. Flere steder i USA er der visse dele til maskingeværer, der er ulovlige at besidde for privatpersoner. Disse kan nu også 3D-printes, hvilket har sat den amerikanske våbendebat i et nyt perspektiv.

Men nu når debatten om 3D-printede våben nye højder. En nystiftet non-profit-organisation med navnet Defense Distributed vil nu sikre amerikanerne retten til at bære våben ved at vise, hvordan man 3D-printer et skydevåben. Dermed bliver det nemmere for alle at komme i besiddelse af et dødeligt stykke plastik.

Ingen kontrol eller baggrunds-tjek

Hvis man har en 3D-printer og dermed kan printe ting i plastik, kan man ved blot at fodre printeren med Defense Distributeds opskrift skarpbevæbne sig selv på et par timer, uden nogensinde at komme i nærheden af en våbenforhandler, der for eksempel kan tjekke ens identitet eller kriminelle baggrund.

LÆS OGSÅ

Det er magasinet Forbes’ online-udgave, der har opstøvet Defense Distributed på nettet. De har også talt med stifteren af foreningen, Cody Wilson, der forventer at lægge planerne ud på nettet i denne uge. 25-årige Wilson har officiel tilladelse til at producere våben, og forventer også at sælge færdige udgaver af den 3D-printede pistol, der går under navnet The Liberator.

Politikere i panik
De amerikanske politikere ser med stor bekymring på udviklingen. Steve Israel, der repræsenterer en stor del af New York i den amerikanske kongres, kræver handling nu:

»Da jeg begyndte at tale om plastik-skydevåben for måneder siden, fik jeg at vide, at det var ren science fiction. Men nu er er teknologien her, og vi er nødt til at reagere hurtigt for at få forbudt disse våben.«

3D-printere er blevet langt mere tilgængelige henover de senere år. I dag kan man købe en 3D-printer for under 10.000 kroner. I USA tilbyder kontorartikel-kæden Staples, at man kan komme ned i butikken og få 3D-printet sine ting.

Staples vil næppe tillade, at man printer en hel pistol i butikken. Men det kan måske være svært at hindre, at kunder printer de enkelte dele hver for sig i forskellige butikker og samler dem til en pistol derhjemme.

Du kan læse mere om The Liberator hos Forbes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden