Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DAMIAN DOVARGANES/AP
Foto: DAMIAN DOVARGANES/AP
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu en musik-tjeneste: Napster er åbnet i Danmark

En af de ældste online musiktjenester lever stadig og bliver nu lanceret i Danmark og 13 øvrige europæiske lande.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan du huske Napster?

Den ulovlige fildelingstjeneste blev skabt I 1999 af den dengang 19-årige Shawn Fanning, der ville skabe en nem måde at dele musik på med sine venner. I en tid før iTunes og Spotify var dette noget af en revolution, som det tog musikbranchen årevis at forlige sig med.

Siden blev navnet Napster købt og gjort lovlig af det amerikanske firma Rhapsody. Og denne lovlige version af Napster kommer nu til Danmark.

Endnu en musikstreaming-tjeneste Den nye version af Napster er en musikstreaming-tjeneste, og dermed kommer Napster til at blande sig med konkurrerende tjenester som Spotify, WiMP, Xbox Music, Rdio, Sony Music Unlimited og flere andre streaming-tjenester, der er tilgængelige i Danmark.

LÆS OGSÅ

Systemet er det samme som hos konkurrenterne: Der er en 30-dages gratis prøveperiode, og derefter koster tjenesten 99 kroner om måneden for ubegrænset musikforbrug. Akkurat som de andre tjenester har Napster også en musik-app til Android og iOS, så du kan streame musikken, hvor end der er mobildækning.

I lighed med de andre tjenester kan du også downloade musikken til dine afspillere, så du kan lytte til den offline, så længe du er abonnent på tjenesten. Napster har også en redaktion, der anbefaler ny musik, men om denne er lokal og har fokus på dansk musik ligesom WiMPs, er endnu ikke blevet offentliggjort.

Napsters tumultariske liv
Napster er en af de længst eksisterende musiktjenester på nettet, hvis man regner den tidlige, ulovlige periode med. Men tjenesten har haft en stormfuld historie. Den ulovlige del af tjenesten blev lukket ned i 2001 efter store sagsanlæg fra musikbranchen, hvis cd-salg allerede var begyndt at dale, bl.a. på grund af ulovlige downloads.

I 2002 blev Napster erklæret konkurs og overtaget af softwarefirmaet Roxio, der i 2003 relancerede Napster-navnet som en lovlig tjeneste under navnet Napster 2.0. De forsøgte sig med flere forretningsmodeller, heriblandt en iTunes-lignende betaling per sang. Men netop iTunes var på det tidspunkt allerede i gang med at overtage musikmarkedet.

Tumulten var dog ikke overstået endnu. I 2008 blev firmaet solgt videre til USA's svar på Elgiganten, Best Buy, der dog heller ikke lykkedes med at gøre Napster-navnet til en succes i kommerciel henseende.

Opkøbt af Rhapsody

På dette tidpunkt var musiktjenesten Rhapsody for længst blevet lanceret i USA. Rhapsody var den første tjeneste, der tilbød on-demand-streaming ad libitum for et fast månedligt beløb, et princip vi nu kender fra Spotify og WiMP. Men Rhapsody gjorde det allerede i 2001.

LÆS OGSÅ

Af forskellige grund blev Rhapsody dog aldrig dominerende på streamingmarkedet. I starten af 2011 havde den 750.000 abonnenter. Dette skal sættes i forhold til, at Spotify, der først startede i 2008, på samme tidspunkt havde 2,5 millioner betalende brugere – ud af ti millioner brugere totalt set.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det gav derfor mening for Rhapsody at købe Napster-navnet i 2011, så man kunne trække på brandet sammen med Rhapsodys teknologier og aftaler med musikselskaberne. Og det er denne konstellation, der nu bliver lanceret i Europa, inklusive Danmark.

Ældre, men mindre end Spotify
Der er ikke blevet annonceret nogen officielle abonnent-tal fra den nyeste version af Napster siden fusionen, men med den massive succes, Spotify har i USA, er det meget lidt sandsynligt, at Napster har meget mere end en million betalende brugere.

Det er cirka det samme som Spotify, der dog på tværs af hele verden har over 20 millioner brugere og mindst fem millioner betalende brugere. Og dette er formodentlig årsagen til, at vi ser Napster forsøge et indtog på det europæiske marked.

Da den ulovlige Napster-tjeneste var på sit højeste, havde den 80 millioner brugere. Da den blev lukket ned i 2001, dukkede flere andre tjenester op i dens sted som Grokster, eDonkey, Gnutella og ikke mindst KaZaA, skabt af det dansk/svenske makkerpar Janus Friis og Niklas Zennström. De to byggede senere videre på KaZaA-teknologien, da de startede Skype.

Du kan tjekke Napster ud på www.napster.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden