Forbrugerrådet: Ofre for id-tyveri bør sikres hjælp

Borgere skal være sikre på assistance, hvis deres persondata misbruges, foreslår Forbrugerrådet.

Nettet

It-fadæsen hos politiet, hvor hackere har haft held til at hente et stort antal personfølsomme oplysninger, herunder tilsyneladende også cpr-numre, får Forbrugerrådet til at efterlyse en bedre indsats for at hjælpe danskere, hvis persondata stjæles og misbruges.

»Man kan bruge de oplysninger på forskellig måde. Vi har set eksempler på, at folk opretter telefonabonnementer eller bestiller varer i andres navn, hvor der så begynder at komme regninger for blandt andet it-produkter«, siger seniorjurist Anette Høyrup.

Hun efterlyser et sted, borgerne kan henvende sig, hvis de opdager, at deres identitet misbruges.

FAKTA

Hendes fornemmelse er, at problemet langsomt bliver mere udbredt: »Vi hører oftere og oftere om det, men det er ikke overvældende. Men jeg har en rigtig dårlig fornemmelse af, at det går den forkerte vej.«

»Problemet er, at der ikke bliver ført statistik. Det er vigtigt, at man får overblik over, hvor udbredt det er«, tilføjer hun.

Forbrugere kan komme i klemme

Løsningen må efter hendes mening være en instans, der kan bistå ofre for identitetstyveri.

»Sker det, står man som forbruger meget alene. Man risikerer at komme i RKI«, siger hun med henvisning til registeret over dårlige betalere.

LÆS OGSÅ

Ifølge Forbrugerrådets seniorjurist advarer organisationer i USA om, at identitetstyveri er den største trussel mod landets forbrugere.

Anette Høyrup understreger, at motivet for dataindbruddet hos politiet ikke er kendt.

»Man kan som forbruger ikke gøre noget på forhånd. Man kan bare krydse fingre for, at der ikke er en, der har hapset ens cpr-nummer. I denne sag ved vi ikke, om det er blevet brugt, eller om de data bliver solgt på det sorte marked«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce