Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerrådet: Ofre for id-tyveri bør sikres hjælp

Borgere skal være sikre på assistance, hvis deres persondata misbruges, foreslår Forbrugerrådet.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-fadæsen hos politiet, hvor hackere har haft held til at hente et stort antal personfølsomme oplysninger, herunder tilsyneladende også cpr-numre, får Forbrugerrådet til at efterlyse en bedre indsats for at hjælpe danskere, hvis persondata stjæles og misbruges.

»Man kan bruge de oplysninger på forskellig måde. Vi har set eksempler på, at folk opretter telefonabonnementer eller bestiller varer i andres navn, hvor der så begynder at komme regninger for blandt andet it-produkter«, siger seniorjurist Anette Høyrup.

Hun efterlyser et sted, borgerne kan henvende sig, hvis de opdager, at deres identitet misbruges.

FAKTA

Hendes fornemmelse er, at problemet langsomt bliver mere udbredt: »Vi hører oftere og oftere om det, men det er ikke overvældende. Men jeg har en rigtig dårlig fornemmelse af, at det går den forkerte vej.«

»Problemet er, at der ikke bliver ført statistik. Det er vigtigt, at man får overblik over, hvor udbredt det er«, tilføjer hun.

Forbrugere kan komme i klemme

Løsningen må efter hendes mening være en instans, der kan bistå ofre for identitetstyveri.

»Sker det, står man som forbruger meget alene. Man risikerer at komme i RKI«, siger hun med henvisning til registeret over dårlige betalere.

LÆS OGSÅ

Ifølge Forbrugerrådets seniorjurist advarer organisationer i USA om, at identitetstyveri er den største trussel mod landets forbrugere.

Anette Høyrup understreger, at motivet for dataindbruddet hos politiet ikke er kendt.

»Man kan som forbruger ikke gøre noget på forhånd. Man kan bare krydse fingre for, at der ikke er en, der har hapset ens cpr-nummer. I denne sag ved vi ikke, om det er blevet brugt, eller om de data bliver solgt på det sorte marked«, siger hun.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden