Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LEGENDARISK. Et af nettets første, rigtigt populære søgemaskiner, AltaVista, drager sit sidste suk og foretager sin sidste søgning 8. juli. Det er datoen, hvor Yahoo! endeligt hiver stikket ud på den gamle søgemaskine.

LEGENDARISK. Et af nettets første, rigtigt populære søgemaskiner, AltaVista, drager sit sidste suk og foretager sin sidste søgning 8. juli. Det er datoen, hvor Yahoo! endeligt hiver stikket ud på den gamle søgemaskine.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af nettets ældste søgemaskiner lægges i graven

8. juli lægges en af nettets første søgemaskiner endeligt i graven af sin ejer, Yahoo!

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De af os, der har fulgt nettets udvikling i snart to årtier, husker stadig AltaVista. Sammen med søgemaskine-navne som WebCrawler og InfoSeek var AltaVista en af de første websites, der brændte sig ind i folks hukommelse.

AltaVista var slut-halvfemsernes Google: Det sted, man startede, når man gerne ville lave en seriøs søgning på World Wide Web. Men nu er det slut.

Et omtumlet liv siden 1995 AltaVista bliver nu officielt lukket af dens ejer, Yahoo!. I de sidste par år har AltaVista levet en meget stille tilværelse, og alle søgninger på altavista.com er siden 2011 blevet udført af Yahoo!’s egen søgeteknologi, selvom søgeresultaterne var pakket ind i AltaVista-forklædning.

I forbindelse med at Yahoo! er i gang med en foryngelseskur under ledelse af deres nye topchef, Marissa Mayer, ryger der en hel del tjenester, som ikke ret mange mennesker bruger. Det meddelte firmaet via et af deres nyindkøbte medier, Tumblr.

Det er i forbindelse med denne sommer-rengøring i Yahoo!’s kælder, at AltaVista 8. juli vil have foretaget sin sidste søgning, efter at have fungeret som søgemaskine og portal på nettet siden 1995. Lige siden fødslen har AltaVistas liv dog været noget omtumlet.

Fra 300.000 til 80 mio. besøg på to dage
Det var Digital Equipment Corporations (DEC) forsøgslaboratorier, der i 1995 skabte AltaVista efter initiativ fra ingeniøren Paul Flaherty, der tragisk døde af et hjertetilfælde i 2006, kun 42 år gammel. AltaVista blev lanceret i december 1995, og var dermed et af de sidste projekter, der kom ud fra DECs forsøgslaboratorier, mens Internet-faderen Bob Taylor stadig arbejdede der. Taylor gik på pension i 1996.

Det første Internet-boom gjorde AltaVista til en kæmpesucces. På bare to dage efter lanceringen, gik søgemaskinen fra at have 300.000 besøg til 80 millioner besøg pr. dag. AltaVista var populær, fordi den fandt ting hurtigere og lettere, ikke mindst på grund af, at de havde nettets første, store, tekstbaserede søgedatabase og kravlede rundt på World Wide Web for at tjekke websites oftere end konkurrenterne.

AltaVista var også blandt de første til at lancere en oversætter i en søgemaskine. Den havde navnet Babel Fish, opkaldt efter den lille sprogfisk i Douglas Adams’ klassiker ’Hitchhikers Guide to the Galaxy’. I 1996 blev AltaVista Yahoo!’s officielle søgemaskine, hvilket kun gjorde sitet endnu mere populært.

Kunne ikke konkurrere med Google
I 1998 solgtes DEC imidlertid til Compaq (der siden blev solgt til HP). Compaq besluttede sig for at lave AltaVista om til en portal i stil med Yahoo! eller danske Jubii, hvilket viste sig at være en dårlig idé. Omkring dot.com-crashet ved årtusindeskiftet skulle AltaVista være gået på børsen, men på grund af IT-krisen blev dette aflyst.

AltaVista kom sig aldrig helt over portal-satsningen og dot.com-boblens bristen. I 2002 vendte AltaVista tilbage til blot at være en regulær søgemaskine, men da var det for sent. Google var allerede begyndt at storme frem, og var godt på vej til at blive den gigant, firmaet er i dag. Det kunne AltaVista slet ikke konkurrere med.

I 2003 blev AltaVista købt af Internet-firmaet Ouverture, der samme år selv blev købt af Yahoo!. Siden har AltaVista fungeret som en underafdeling af Yahoo!, der dog ikke fik mange besøgende, fordi Yahoo! selv har en søgeteknologi, som de naturligvis foretrækker at bruge. Man kunne dog stadig søge via www.altavista.com.

De sidste dage

I 2010 tog Yahoo! en beslutning om at udfase AltaVista, og til at starte med skete dette ved at lave AltaVista om til en skal, der bare henviste til Yahoo!-søgeresultater. Og sådan har AltaVista sygnet hen frem til nu, hvor Yahoo! har offentliggjort den endelige lukkedato.

Det er som nævnt 8. juli, så hvis du af Internet-nostalgiske årsager lige skal lave en sidste AltaVista-søgning, inden dens Internet-historiske æra slutter, skal du gøre det nu.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden