Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marianne Leth
Foto: Marianne Leth

BERØVET. Lizl Rand fandt ud af, at dette billede af hende pludselig prydede en anden Facebookprofil, som gik under navnet 'Marianne Olsen'.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Identitetstyveri: Lizl fandt sit billede på en andens Facebookprofil

Identitetstyv kan være en stalker, der vil snage på ekskæreste, siger it-sikkerhedsekspert.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lizl Rand tabte kæben, da hun åbnede sin Facebookprofil for to dage siden.

En eller anden ukendt person har nemlig oprettet en profil på det sociale medie med et billede af hende under navnet 'Marianne Olsen'.

LÆS OGSÅ

»Selvom det er smigrende, at en anden vælger at bruge et foto af mig på sin profil - så er det også temmelig krænkende...«, skrev Lizl Rand på sin egen Facebookprofil, da hun opdagede identitetstyveriet af hende.

Ingen idé om hvem det kan være
Det profilbillede som identitetstyven har brugt er i virkeligheden et billede, som Lizl Rand normalt bruger, når hun skriver sine signaturer og ledere i de blade, hun er redaktør for.

Nogle af hendes venner havde givet hende tippet, efter de havde fået en venneanmodning fra en 'Marianne Olsen', der lignede Lizl Rand lidt for godt. Hun forklarer over for politiken.dk, at hun blev »helt underlig«, da hun første gang klikkede sig ind på den falske profil.

»Jeg tænkte: 'Hva' pokker!? Det kan man da ikke tillade sig!'. Det er jo uhyggeligt! Jeg blev helt indigneret og gal. Det er jo helt mærkeligt at genkende mig selv i et forkert setup. Det føltes helt forkert. Meget krænkende og meget ubehageligt!«, understreger hun og fortsætter:

LÆS GUIDE

»Min næste tanke var, at 'tænk nu, hvis nogen tog endnu mere af min identitet. Tænk hvis min egen profil forsvandt eller blev overtaget'. Jeg havde en panikfølelse af, at jeg var ved at miste noget. Ved at blive frataget noget, der var mit«, siger Lizl Rand.

Hun mistænker ingen for identitetstyveriet. Og hun har ingen idé om, hvad vedkommende vil have ud af det.

It-ekspert: Det kan være en stalker
Det har Shehzad Ahmad, chef hos det offentlige it-sikkerhedsselskab DKCERT, til gengæld.

»Ofte opretter nogle denne slags profiler og forsøger at blive venner med nogle af de samme mennesker, som personen på billedet er venner med. Og så forsøger de typisk at franarre nogle følsomme informationer eller penge fra folk«, siger sikkerhedseksperten og fortsætter:

»Men i dette tilfælde er det højst sandsynligt ikke for at chikanere Lizl Rand, for så havde vedkommende også brugt hendes navn istedet for at skrive Marianne Olsen«.

Han gætter istedet på, at identitetstyven kan være nogen, som ønsker at komme ind på nogen eller tjekke nogen ud uden at blive genkendt. Altså en såkaldt stalker.

»Måske har vedkommende en ekskæreste og prøver nu at finde ud af, om vedkommende er interesseret i andre kvinder«, siger Shehzad Ahmad.

Kan oprette andre profiler med samme billede

It-eksperten råder til, at Lizl Rand og hendes venner anmelder identitetstyveriet til Facebook.

»Det plejer Facebook at reagere ret hurtigt på. Det hjælper bestemt«, siger Shehzad Ahmad.

LÆS OGSÅ

Det har Lizl Rand og nogle af hendes venner allerede gjort. Så nu venter hun tålmodigt på, at Facebook sletter profilen.

Men i virkeligheden kan identitetstyven jo bare oprette en ny profil under et andet navn med selvsamme billede.

»Det er helt vildt øv!«, siger Lizl Rand, der måske kan se frem til at skulle bede sine venner om at anmelde flere Facebookprofiler i fremtiden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden