Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Frank Franklin II/AP
Foto: Frank Franklin II/AP

SAMARBEJDE. Apple er et af de firmaer, der giver amerikanske efterretningstjenester »direkte« adgang til centrale servere.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Avis: USA kigger med på din Apple-computer og Facebook

Sikkerhedsmyndigheder i USA overvåger nogle af de største aktører på internettet indefra, skriver medie.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amerikanske efterretningsfolk og agenter har »direkte« adgang til centrale computerservere hos ni førende internetselskaber i USA. Det gælder blandt andre it-giganterne Facebook, Google, Microsoft, Skype, YouTube og Apple.

Det skriver den anerkendte avis Washington Post på baggrund af et »tophemmeligt dokument«, som avisen er kommet i besiddelse af.

LÆS OGSÅ

Med adgangen til serverne kan forbundspolitiet FBI og efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) dermed undersøge e-mails, billeder, lyd- og videosamtaler samt andre dokumenter.

»De kan bogstaveligt talt se dine idéer blive skabt, mens du taster«, siger en anonym efterretningsofficer, som ønsker at kaste lys på denne »grove indtrængning i privatlivet"«, ifølge Washington Post.

Del af antiterrorprogram

Det er et antiterrorprogram, som går under kodenavnet PRISM, der angiveligt giver FBI og NSA adgang til computerserverne.

En stribe af de nævnte firmaer - heriblandt Facebook og Apple - har hurtigt været ude og afvise kendskab til PRISM. De giver ikke direkte adgang for regeringsagenturer til deres servere, lyder det.

LÆS OGSÅ

Historien kommer efter, at den britiske avis The Guardian torsdag afslørede en hemmelig retskendelse, der beordrer det store teleselskab Verizon til at udlevere data om samtlige opkald foretaget i USA eller mellem USA og et andet land.

Ordren omfatter oplysninger om de telefonnumre, der er ringet til og fra, opkaldets varighed, og oplysninger om mobiltelefoners geografiske placering under opkaldet.

En sådan overvågning er ifølge amerikanske borgerrettighedsgrupper og privatlivsforkæmpere ganske uacceptabel.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden