Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

klik. Vejleder Else Donatzky hjælper Hanne Hansen ved computeren. De fleste skal have basal hjælp – de vil lære at sende e-post, modtage billeder og bruge NemID. Foto: Martin Bubandt

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hundrede tusinde ældre har aldrig været på nettet

I 2015 skal alle ansøgninger til det offentlige være digitale. Mange ældre hægtes af.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der bliver flittigt taget notater. En kvinde har en hel bog med egne noter, og ved siden af Hanne Hansens bærbare computer ligger et tætskrevet papir.

Her i duften af kaffe i edb-klubben i Ældre Sagen i Gentofte er hun i dag – med en vejleder tæt ved sin side – ved lære at sende og modtage billeder på sin e-mail.

»Nå, nu tænker den vist«. Hanne Hansen iagttager pc’en foran sig, som var den et lidt farligt eksotisk dyr.

»Jeg kan være bange for, at noget går i stykker, eller noget bare forsvinder. Det er sket for min datter. Hun kom til at slette nogle billeder, men hun fandt dem igen«.

Foretrækker personlig kontakt
Bag Hanne Hansen sidder en sirlig 80-årig kvinde rank ved sin spritny hvide bærbare. Hun vil ikke have sit navn i avisen, men hun vil godt fortælle, at hun er i gang med at lære at sende en e-post og at tjekke, om den rent faktisk er sendt. Hun er kommet i edb-klubben i to år.

»Det er lidt sørgeligt, at det endnu ikke hænger fast«, smiler hun selvironisk. Faktisk har hun tidligere været økonomileder i det offentlige, men det er 20 år siden nu.

Edb-klubben er et af de steder i landet, som forsøger at klæde ældre på til den digitale virkelighed. Og der er meget at lære.

LÆS OGSÅ

Ældre Sagen anslår på baggrund af en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at rundt regnet 430.000 personer over 65 år aldrig har været på internettet. Som den vigtigste grund nævner halvdelen, at de fortrækker personlig kontakt, breve eller telefon.

»De har troet, at de kunne liste sig igennem uden at komme på internettet«, siger administrerende direktør Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen.
Ny PC i pakassen

Den går bare ikke – for hele den offentlige forvaltning er på vej til at blive digital, og landets kommuner har som målsætning, at 80 procent af borgernes ansøgninger om dette eller hint skal ske ved digital selvbetjening i 2015. For der er mange penge at spare, helt op mod en milliard kroner årligt.

Ældre Sagen er derfor – med støtte fra Finansministeriet – i gang med, hvad Bjarne Hastrup betegner som »den største uddannelseskampagne«, hvor de tusind it-frivillige i organisationen skal blive til tre tusinde.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden