Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

FORBINDELSE. Mark Zuckerberg (bill.) er sammen med Facebook en del af Internet.org, en ny sammenslutning af tech-selskaber, der vil sætte de sidste 2/3 af verden på nettet. (Foto: AP Photo)

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mark Zuckerberg vil forbinde fem milliarder mennesker til nettet

En række virksomheder har en mission, der skal gøre verden mere sammenkoblet.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er opkobling en menneskeret?«

Det spørgsmål stiller Mark Zuckerberg i forbindelse med fremlæggelsen af en ny plan, der skal koble flere mennesker på Internettet.

Den unge mangemilliardær har i lighed med flere andre nørd-genier og tech-giganter besluttet sig for at gøre sit for at forbedre verden. Og den måde, han kender bedst, er gennem at forbinde folk via nettet.

Kun lidt over en tredjedel af kloden er på nettet

Internet.org hedder projektet, der ud over Mark Zuckerbergs Facebook-imperium også omfatter Samsung, Nokia, Mediatek, Ericsson, den norske webbrowser Opera og ikke mindst Qualcomm, der laver CPU’erne, der sidder i de fleste smartphones i dag.

Sammen med NGO’er og non-profit-organisationer vil firmaerne forsøge at forøge mængden af mennesker i verden, der er på nettet.

I dag er det nemlig primært en fornøjelse, mennesker i velhavende lande oplever som en selvfølge. Ud af klodens 7,1 milliarder indbyggere har kun 2,7 milliarder mennesker internet-adgang. Og det vil Zuckerberg og hans partnere lave om på.

I praksis skal Internet.org-partnerne opnå dette ad flere veje. Dels vil de forsøge at udnytte frekvensspektra i ’æteren’, som p.t. ikke benyttes, til at sende mobildata igennem til smartphones.

Dels vil de forsøge at lave billigere teknologi, der kan implementeres i områder med minimal betalingskraft, og dels vil de arbejde på at gøre nettjenester mindre data-krævende.

Internet hjælper til økonomisk vækst
På det sidste område går Facebook forrest. I udmeldingen fra Mark Zuckerberg hedder det, at de vil forsøge at reducere den datatrafik, der kræves for at gå på Facebook fra en mobil, ned til en tolvtedel af det nuværende forbrug.

Endelig skal nye, vedvarende forretningsmodeller gøre det attraktivt for virksomheder at gøre forretning i de markeder, der ellers kan være svære at tjene penge på, for på den måde at få udbredt nettet til flere mennesker.

I en personlig udmelding fra Zuckerberg selv (som kan læses HER ), peger Facebook-stifteren på, at Internet stod for 21 procent af bruttonationalprodukt-væksten i industrialiserede lande over de sidste fem år. Og at 75 procent af denne vækst sker i brancher, der ikke har med teknologi at gøre ellers.

Internet.org-partnerne er ikke alene om at forsøge at få Internet ud til flere mennesker.

Google er i gang med deres eget projekt, hvor de med store balloner, der hænger oppe i atmosfæren, vil skabe trådløse netværk i områder, hvor det ellers er svært at rulle bredbånd ud. Projektet hedder Project Loon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden