Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

dyrt. EU vil helt afskaffe roaming-afgifter fra næste sommer. I andre dele af verden tjener telebranchen dog endnu mere på at sende brugerne regninger for roaming. I USA for eksempel er prisen 100 kroner per megabyte.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyr roaming på mobilen kan forsvinde fra næste sommer

Kommissionen foreslår i morgen helt at afskaffe roamingafgifter i EU.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra næste sommer skal det være forbudt for teleselskaberne at tage mere for telefon-opkald, sms'er og datatrafik over grænserne i EU, end det koster i hvert enkelt land.

Det er hovedessensen af et forslag, som EU-Kommissionen fremlægger i morgen, fortæller EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S).

Samme pris Europa rundt

Hvis forslaget vedtages, hvilket der er meget der tyder på, må en samtale mellem Danmark og Grækenland ikke koste mere end en samtale mellem København og Aarhus.

Det samme gælder sms og datatrafik, hvor teleselskaberne i dag i praksis nogle gange tager over fem kroner for data sendt over grænserne, hvor prisen i Danmark er skruet sammen, så man må bruge næsten al den data, man vil for en månedlig fast pris.

Men Christel Schaldemose frygter, at forslaget ikke kan nå at komme igennem lovmøllen i EU, selvom hun synes, det ville være »kanon for forbrugerne«. En del af forklaringen er, at der er mange andre lovforslag på vej igennem systemet.

LÆS ARTIKEL

En anden er, at man må forudse en kraftig reaktion fra teleselskaberne, som ifølge den britiske avis The Guardian siger, at forslaget vil koste branchen syv milliarder euro. Det svarer til, at branchen årligt tjener, hvad der svarer til, at europæerne årligt betaler 50 milliarder kroner, når de roamer over grænserne.

Hidtil har roaming-forslaget haft en stille gang igennem EU-systemet, og det blev først offentligt kendt, da The Guardian forleden kunne fortælle om det.

»Når teleselskaberne opdager, at EU-Kommissionen mener det her alvorligt, vil de gå i gang med et mega lobby-arbejde for at forpurre planerne, og erfaringen fra det hidtidige arbejde med at bringe roamingafgifterne ned lige fra 2006 og frem viser, at det er lykkedes industrien at undgå at sænke priserne så meget som EU gerne ville«, siger Christel Schaldemose.

»Men jeg tror, vi vil se et EU helt uden roamingafgifter på et tidspunkt, og jeg vil støtte dette forslag så meget, som jeg overhovedet kan«, siger hun.

EU-Kommissionens næstformand, Neelie Kroes, som også er kommissionens talsmand på digitale emner, er også helt opsat på at afskaffe de upopulære roaming-afgifter, som har plaget mange europæere i form af tårnhøje telefonregninger ved hjemkomsten fra udlandet.

Udover det nye lovforslag fra EU-Kommissionen, som fremlægges i morgen, ligger det i forvejen i kortene, at teleselskaberne fra næste sommer skal tilbyde sine kunder på rejse i et andet EU-land at bruge et lokalt teleselskab med brugerens eget telefonnummer, hvis teleselskabet ikke selv vil sætte priserne ned til lokal takst.

Problemet med den forordning er bare, at det ikke vil løse problemet med, at det er dyrt at ringe og sende data hjem, selv om trafikken vil blive billigere i det land, man befinder sig i.

Derudover er det aftalt, at taksterne skal sænkes på samtaler, beskeder og data også fra næste sommer.

Herefter vil priserne blive maksimum 1,49 per megabyte data, 1,41 kroner i telefonopkald per minut, 37 øre i minuttet for at modtage et opkald samt højst 45 øre for at sende en sms.

Næstformand i EU-Kommissionen Neelie Kroes har beskrevet teleselskabernes roaming-afgifter som en pengemaskine og en uforholdsmæssig stor irritation for de rejsende.

Hendes mål er overordnet at øge Europas digitale konkurrenceevne med forslaget til et såkaldt indre telemarked. Forslaget skal siden i to forskellige udvalg - forbrugerbeskyttelsesudvalget og industriudvalget - siden diskuteres af de enkelte medlemslande og endelig vedtages i EU-Parlamentet.

Selv om priserne i EU for roaming er kraftigt på vej ned, er det stadig vildt dyrt at roame uden for Europa.

For eksempel koster det 100 kroner per megabyte at roame i USA, Australien og Canada, og i afrikanske lande som Marokko er prisen 115 kroner per megabyte. Det ville for eksempel koste 800 kroner at hente tre sider af Ekstra Bladet ned på sin mobiltelefon i Marokko, og i USA ville det koste 700 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden