Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

LUKKET. På Silk Road-hjemmesiden kunne man købe alt fra LSD til Heroin og få det fragtet hjem til sig med kurér. Men nu er denne narko-eBay blevet lukket. (Foto: Screendump)

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Narkobaronen bag Silk Road var på politisk mission og hyrede lejemorder

29-årige Ross William Ulbricht skabte Silk Road - et slags eBay for hårde stoffer.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes mange muligheder for at være helt privat på nettet, uden at nogen kigger én over skulderen.

Men sådanne anonymitets-tjenester kan naturligvis også bruges til formål, der ikke tåler dagens lys.

Et sådant var ’Silk Road’, en e-handelsbutik for hårde stoffer, der brugte det såkaldte Tor-netværk til at skjule sig for myndighederne. Men nu har FBI alligevel lukket siden og arresteret manden bag.

Receptmedicin og hårde stoffer
Silk Road befandt sig på det, man kalder ’The Deep Web’, også nogle gange omtalt som ’The Dark Net’, de mørkelagte kroge af Internet, hvor mere odiøse ting finder sted.

For at tilgå Silk Road skulle man gå via Tor-netværket, der gennem et sindrigt system af ruter rundt i nettet skjuler netbrugernes identitet og placeringen af websites, sådan at myndighederne har svært ved at finde frem til dem.

Silk Road fungerede som en slags eBay, hvor man kunne sælge og købe alt fra receptpligtig medicin til decideret hårde stoffer som LSD, kokain, heroin og crystal meth, der så blev sendt via mindre kurértjenester, hvor chancen for stikprøvekontroller ikke er så store.

Betalingen foregik via net-møntfoden BitCoin, hvilket gjorde det nærmest umuligt at følge narkohandelens pengestrømme.

Manden bag Silk Road var kun kendt som ’Dread Pirate Roberts’, et navn, han havde hentet fra den populære 80’er-komedie ’The Princess Bride’. Men torsdag lærte verden hans sande navn at kende, da FBI efter lang tids efterforskning slog til, lukkede sitet og arresterede dets bagmand.

Bagmand var fysik-geni
Hans rigtige navn er Ross William Ulbricht, og han er ikke bare nogen tilfældig narkohandler. Ulbricht var på lidt af en mission, da han startede Silk Road. Det viser sig nemlig, at han ikke bare havde økonomiske, men også politiske bagtanker, da han gik i gang med projektet i 2011.

Ulbricht bliver af webmediet Business Insider beskrevet som lidt af et geni, der til tider tjente over 110.000 kroner i BitCoin om dagen på at levere et hjemsted for narkohandelen.

Ifølge Los Angeles Times beslaglagde FBI 19 millioner kroner, da de arresterede Ulbricht, men i alt skulle han have scoret næsten en halv milliard kroner i den tid, Silk Road kørte.

Men før Silk Road var Ulbricht en respekteret fysik-studerende ved Pennsylvania State-universitetet, hvor han har fik publiceret fem artikler i videnskabelige tiddskrifter, før han færdiggjorde sin uddannelse. Hans interesse lå i udvikling af solceller, hvor han angiveligt lavde et stykke seriøst forskningsarbejde, inden han pludselig tabte interessen for fysikkens verden.

Ultraliberal, politisk mission
Det skete i 2010, da han forlod universitetet. Herefter skrev han på sin LinkedIn-profil, at han »havde skiftet mål i livet.« I stedet for fysikken var han blevet interesseret i økonomiske teorier og ville bruge sin viden om disse til at »standse anvendelsen af aggression og tvang mellem mennesker…den mest udbredte og systematiske brug af magt er blandt institutioner og regeringer, så disse har mit fokus.«

Ulbricht ønskede at udbrede dette nærmest ultraliberale synspunkt til »de regerede«, som han udtrykte det. Det ville han gøre ved at skabe »en økonomisk simulation, hvor mennesker kan få en førstehånds-oplevelse af, hvordan det ville være at leve i en verden uden systematisk magtanvendelse.«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Simulationen« er efter al sandsynlighed Silk Road-projektet, der altså kørte i to år, før det lykkedes FBI at finde ud af tilstrækkeligt meget om Ulbricht og tjenesten til at kunne tage affære. Det skete blandt andet, fordi Ulbricht forsøgte at bestille en lejemorder til at slå en af hans tidligere Silk Road-medarbejdere ihjel. Medarbejderen forsøgte angiveligt at afpresse Ulbricht.

Forsøgte at hyre to forskellige lejemordere
Ifølge anklageskriftet blev Ulbricht mødt med et krav om at betale mellem 800.000 og 1.6 mio. kroner for at få slået en samarbejdspartner med brugernavnet FriendlyChemist ihjel af en lejemorder. Til det svarede Ulbricht i en krypteret kommunikation, at det var »lidt for dyrt. Jeg har fået et andet mord foretaget for omkring 80.000 dollar tidligere på året.«

Det tidligere mord viste sig at være fup, men det vidste Ulbricht ikke. Den lejemorder, som Ulbricht betalte 80.000 dollar – ca. 440.000 kroner – til, var nemlig en undercover-agent fra FBI. Som bevis for mordet, sendte agenten billeder af et fingeret drab, og Ulbricht troede derfor, at mordet var blevet udført.

Den næste lejemorder, Ulbricht kontaktede, var dog ikke nogen undercover-agent, og blandt bevismaterialet findes en overførsel på ca. 800.000 kroner til lejemorderen. Myndighederne har dog ifølge Los Angeles Times ikke kunnet bekræfte, at mordet rent faktisk er blevet begået.

Anklageskriftet mod Ulbricht er alenlangt og omfatter ud over forsøg på lejemord og facilitering af narkohandel også illegal våbenhandel og udbud af ulovlige hacker-tjenester. Ulbricht kommer næppe ud af fængslet igen, hvis han kendes skyldig. Han har ved redaktionens slutning ikke nogen skyldserklæring.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden