Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VELGØRENHED. Det skal være muligt for alle at få billigt Internet. Derfor er flere vestlige regeringer og nogle af verdens største tech-giganter nu gået sammen for at få priserne på netadgang presset i bund.
Foto: JENS DRESLING

VELGØRENHED. Det skal være muligt for alle at få billigt Internet. Derfor er flere vestlige regeringer og nogle af verdens største tech-giganter nu gået sammen for at få priserne på netadgang presset i bund.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tech-giganter vil give alle billigere internet

En ny organisation har som erklæret mål at gøre det billigere at gå på nettet

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I forbindelse med sin indtræden i arbejdet for at udbrede Internet i den tredje verden, stillede Facebook-stifteren Mark Zuckerberg spørgsmålet: Er det en menneskeret at være online?

Det synspunkt synes at vinde mere og mere gehør, især blandt de store tech-firmaer. Derfor går de nu sammen med en række organisationer om at skaffe verden billigere internet.

Stater og tech-giganter går sammen
En ny organisation, The Alliance For Affordable Internet, har som erklæret mål at gøre det billigere at gå på nettet – for alle. En global prissænkning på Internetadgang vil naturligvis komme især fattigere lande til gode, hvor Internet ikke er så udbredt som i f.eks. vesten.

Men også vi, der er vant til at have råd til store bredbåndsforbindelser, kan se frem til billigere Internet, hvis man skal tage organisationen alvorligt. Ud fra tanken om at netforbindelse ikke er noget, man bør tænke over i dagligdagen, skal også vi i de rige lande komme på nettet billigere.

Det er i hvert fald tanken bag projektet, der ud over tech-giganter som Facebook, Google, Microsoft, Intel og Yahoo! (der naturligvis har fordel af flere Internet-brugere i verden) også bakkes op af en række statslige organisationer, såsom det amerikanske indenrigsministerium, det britiske ministerium for udvikling og den svenske regering som sådan.

En gigabyte koster to måneders løn
Det er primært på den politiske side, kampen står. Sir Tim Berners-Lee, der opfandt WWW og dermed bredte Internet ud til masserne, er også involveret i projektet. Og han er ikke i tvivl om, hvordan man bringer priserne på Internet ned globalt:

»Alliancens eksistensgrundlag er simpelt: Størstedelen af verdens befolkning er stadig ikke online, som regel fordi de ikke har råd. Flaskehalsen består af konkurrencestridige politikker, der holder priserne på Internet oppe. Alliancen vil arbejde for at fjerne denne barriere og få flere mennesker online til rimelige priser.«

Hvis du tror, du betaler meget for dit Internet eller dit mobile bredbånd, så kan du tænke over en af de statistikker, Alliance For Affordable Internet har meldt ud: I Mozambique koster det op til to måneders gennemsnitsløn at downloade 1GB fra Internet.

Du kan læse mere om projektet (på engelsk) på hjemmesiden www.a4ai.org.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden