Digital dialog. Snak med folk fra hele verdenen om dine største passioner via Twitter - uden at forlade sofaen.
Foto: DOMINIC LIPINSKI/PA Photos

Digital dialog. Snak med folk fra hele verdenen om dine største passioner via Twitter - uden at forlade sofaen.

Nettet

Guide: Sådan kommer du i gang med Twitter

Få styr på tweets, netværk og god skik på Twitter.

Nettet

Som at stå og skrige midt på Rådhuspladsen.

Sådan beskriver journalistisk lektor med fokus på digitale og sociale medier på Syddansk Universitet, Filip Wallberg, det sociale netværk Twitter.

»Mens samtaler på Facebook er lidt ligesom en lukket privatfest, hvor kun du og jeg og vores fælles venner kan følge med, er samtaler på Twitter i udgangspunktet offentlige, og alle kan deltage på kryds og tværs«, forklarer han.

LÆS ARTIKEL

Det gør det ifølge Filip Wallberg nemmere at finde ligesindede udenfor ens normale sociale cirkler og diskutere emner, man har stor interesse for.

»Det er et sted, hvor man mødes på baggrund af interesser frem for på baggrund af sociale relationer. Der er mange mennesker, jeg personligt følger på Twitter, som jeg ikke har nogen sociale relationer til i den fysiske virkelighed. Det er nogle, jeg har fået en relation til på grund af Twitter«, forklarer han.

Samtale er nøgleordet
For at få noget ud af Twitter skal man kommunikere med andre i netværket, for Twitter handler primært om samtale, fortæller lektoren.

»Twitter er en social byttehandel, hvor man udveksler ideer, tanker, meninger, links, billeder og videoer til alles gavn og glæde«, forklarer han og tilføjer, at alle vil kunne få noget ud af Twitter uanset interesse.

»Om man interesserer sig for politik, musik eller kagebagning er ligegyldigt. Det handler bare om at have noget på hjerte og ville snakke og udveksle holdninger med andre«.

Enkel opstart

Det er dog kun en lille procentdel af de danske internetbrugere, der har fået øjnene op for Twitters mange muligheder. Trods netværkets næsten syv år på bagen har Twitter ifølge en undersøgelse lavet i et samarbejde mellem design- og kommunikationsvirksomheden Bysted og det svenske bureau Intellecta Corporate i februar kun 28.000 aktive danske brugere.

LÆS ARTIKEL

Det behøver dog ikke være svært at komme i gang med at bruge Twitter. Vil man gerne forsøge sig med microblogging-fænomenet og starte samtaler med folk om det, man har på hjertet, har Filip Wallberg nedenstående fem råd til nybegynderne:

1. Vær flink

»Når du begynder, skal du først og fremmest være flink. Det lyder måske meget banalt, men vær flink, åben og imødekommende - og snak med andre. Du må gerne have kant, men du skal ville samtalen«, fortæller Filip Wallberg og tilføjer, at man i bund og grund skal opføre sig på samme måde, som man ville ude i den virkelige verden.

»Bare fordi det er på internettet, behøver du ikke opføre dig som en forbandet trold, der bare sidder og lukker lort ud på stribe for at sige det rent ud«.

Det er i orden at være ihærdig, men man skal passe på med ikke at blive anmassende i et forsøg på at få followers eller følgere, som de mennesker, der vælger at følge med i ens tweets, kaldes på dansk.

»Nogle har en tendens til at skrive rigtig meget til en person, hvis de gerne vil have en forbindelse. Men det kan hurtigt blive ligesom til fest, hvor man bliver forfulgt af en eller anden bejler hele aftenen - det bliver alle trætte af«, siger Filip Wallberg.

Rådet er i stedet at tage den med ro og opføre sig naturligt og tilbagelænet.

»Har du noget på hjerte og interessante ting, du kan bidrage med, skal folk nok begynde at følge dig med tiden«, pointerer han.

2. Gå på jagt

Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte, når man skal opbygge sit netværk. Filip Wallberg råder folk til at lade sig inspirere af andre Twitter-brugere.

»Kig på, hvem andre følger. Hvem interesserer de sig for og har respekt for? Er du politiker, så gå ind og plank Kristian Jensen (gruppeformand for Venstre, red.) og Margrethe Vestager (politisk leder for Radikale Venstre, red.). Se, hvem de følger og begynd med dem«, råder han.

Når man har udvalgt sig nogle at følge, er det blevet tid til at interagere med dem.

»Snak med dem, udveksl dine holdninger med dem - og så begynder de måske at følge dig tilbage, og lidt efter lidt får du opbygget dit netværk«, siger Filip Wallberg.

SE GUIDE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lektoren anbefaler desuden siden www.overskrift.dk, hvor man kan se lister over de mest fulgte danskere på Twitter.

»Det kan være et sjovt udgangspunkt, når du skal i gang på Twitter, selv om du nok med tiden finder ud af, at det ikke nødvendigvis er kendisserne, som har de vise ord«, siger han.

3. Aflur de sociale koder

Som alle mulige andre sociale netværk har også Twitter sine egne sociale koder og normer.

»Vær opmærksom på dine ord og hashtags. Brug tid på at finde de rigtige tags, så du lægger dig i de rigtige samtaler - for så begynder du for alvor at bryde ud af de sociale siloer, hvor folk sidder låst i de netværk, de nu engang har«, siger Filip Wallberg, der dog råder nybegyndere at væbne sig med tålmodighed.

»Det tager tid. Det er ligesom, når man starter på et nyt job eller til en ny fritidsaktivitet. Det handler om at se, hvordan andre agerer og rette ind derefter. Ikke, at man skal være en lemming, men der er sociale normer alle steder, også på Twitter, og dem lærer man bedst ved at se, hvordan andre agerer«, siger han.

4. Fokuser på ét område

Med tiden vil det være helt naturligt kun at fokusere på et område, da man efter noget tid primært vil tweete om det, man interesserer sig for, fortæller Filip Wallberg.

»Nu er jeg journalist og nørd, så for mit vedkommende fokuserer jeg primært på sociale medier, journalistik, tv og underholdning. Du vil ikke se tweets om kagebagning og Justin Bieber hos mig. Man tweeter om det, man er passioneret omkring«, forklarer han.

SE GUIDE

At have ét fokusområde er ifølge lektoren også rent praktisk en klog strategi.

»Det gør det nemmere at opbygge relationer indenfor ét område«, siger han.

5. Find dit eget leje

Hvor aktiv man skal være, og hvor ofte man skal tweete, findes der ingen regler om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det gode ved Twitter er, at du kan være super aktiv nogle dage og koble helt ud andre dage. I starten når du ikke har det helt store netværk, behøver du ikke sidde 24/7. Der er ingen regler. Du kan hoppe ind og ud hele tiden«, forklarer Filip Wallberg.

Nogle dage vil det være naturligt at tweete mere end andre. Eksempelvis hvis man er til en spændende konference, hvor man gerne vil dele pointer eller lignende med sit netværk. Det er dog vigtigt, at man husker at tøjle sin begejstring, så man ikke generer sit netværk unødigt, mener Filip Wallberg.

»Jeg valgte at følge nogle i begyndelsen, fordi de virkede interessante, men som jeg med tiden følte fik Twitter-diarré og sendte tweettweettweet af sted. Her måtte jeg konkludere, at jeg ikke fik noget ud af personerne, da de kun forstyrrede mit feed. Så skriver man for meget, kan faren være, at andre brugere fravælger én«, siger han og råder nybegynderne til at holde nøje øje med deres profil i begyndelsen for at se, hvordan følgerne reagerer på tweets og samtaler.

»Med tiden vil man finde et naturligt leje, der både matcher ens person - og samtidig fungerer i ens netværk«, slutter lektoren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce