Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CASPER DALHOFF
Foto: CASPER DALHOFF

fart. I løbet af de kommende år vil bredbåndskunder opleve en fordobling af hastigheden på de gamle kobberledninger i to omgange.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TDC vil firedoble kunders bredbåndshastighed gratis

Ny teknik kan få hastigheden op på 200 MB/s på 80 år gamle kobberkabler.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TDC investerer mere i fibernettet end samtlige energiselskaber i Danmark tilsammen, men det er ingen grund til ikke at udnytte det eksisterende kobbernet til det sidste.

Det betyder, at to ud af tre TDC-kunder kan få fordoblet hastigheden på deres internetforbindelse fra slutningen af i år i forhold til deres eksisterende aftale uden beregning, hvis de ønsker det.

3,6 milliarder investeres

Og fra slutningen af 2013 kan de få fordoblet hastigheden endnu en gang.

Det fortalte koncerndirektør for TDCs fastnetdivision, Carsten Dilling, på et pressemøde, hvor teleselskabets investeringer i den kommende tid var i fokus. I alt investerer TDC i år 3,6 milliarder kroner i udbygning og forbedring af ledningsnettet, nye tjenester rettet mod forbrugerne og i at udvikle nye it-systemer og skrotte gamle.

LÆS ARTIKEL

Baggrunden for, at det kan lykkes at skovle i første omgang dobbelt så meget trafik igennem de eksisterende op til 80 år gamle kobberkabler, ligger tilbage i tiden, hvor kablerne blev lagt i jorden.

Langt de fleste af TDC's kobberkabler, som er overtaget fra forskellige regionale teleselskaber fra før TDCs tid, blev lagt i jorden i form af dobbeltkabler - altså med dobbelte kobberledninger i hvert kabel.

Det var en sikkerhedsforanstaltning, som gjorde, at hvis der var problemer, kunne teknikerne skifte over på den anden kobberledning i kablet i stedet for at skulle ud og grave kablerne op.

Nu har man fundet ud af at kunne sende signalerne gennem begge ledninger samtidig, uden at de to signaler forstyrrer hinanden.

Skiftet til dobbelt hastighed kommer dog ikke af sig selv til kunderne. De skal efterspørge den højere hastighed, men til gengæld vil opgraderingen være gratis. Det kræver dog et teknikerbesøg, et nyt stik og en ny boks i huset.

»De af vores kunder, der i dag kan få 50 MB/s, kan få 100 MB/s, og de der kan få 30 MB/s kan få 60 MB/s, men i løbet af 2013 - 2014 vil vi kunne opnå hastigheder på mellem 100 og 200 MB/s«, siger TDC's koncernteknologidirektør Jess Ibsen.

Den sidste tredjedel af TDC's kunder, som ikke i første omgang får mulighed for at fordoble hastigheden, har kobberledninger af mindre god kvalitet, som blev lagt i jorden i tresserne. De strækninger vil til gengæld være dem, der tidligst bliver skiftet ud med fiberkabler. Det drejer sig om i alt cirka 50.000 kilometer kabel.

Men inden kunderne får glæde af nye fiberkabler, får de måske alligevel mulighed for en fordobling af hastigheden på det eksisterende kobber på grundlag af endnu en nyudviklet teknik, som kaldes vectoring, og som allerede er i funktion i Østrig og Holland.

Den handler om at udnytte ikke bare selve kobberet til at lede signaler igennem men også det magnetfelt, der ligger rundt omkring isoleringen af kablet. Det kan forøge hastigheden drastisk.

Overordnet er planen, at den første fordobling af hastigheden skal være på plads i slutningen af 2012 eller begyndelsen af 2013 som følge af, at man kan bruge begge kobberledninger i kablerne.I

I slutningen af 2013 kommer anden omgang, som består af den ny vectoring-teknologi, som ikke er afhængig af, at man har to ledninger i kablet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når begge teknologier er på plads, vil kunderne med den dårligere tredjedel af kablerne kunne opnå hastigheder på mellem 50 og 100 MB/s, fortlæller Jess Ibsen, mens kunder med dobbelte ledninger vil kunne opnår hastigheder på mellem 100 og 200 MB/s.

Kobber har ifølge Jess Ibsen, en længere holdbarhed end fiber, og TDC er allerede i gang med at udskifte de ældste fiberkabler, som kun er 20 år gamle.

I dag holder fiberkabler dog i gennemsnit 30-35 år, mens kobberkabler har en gennemsnitlig levetid på omkring 50 år.

TDC's strategi i forhold til fiber og kobber er at føre fiber ud til såkaldte fiberopkoblinger så tæt på husstandene som muligt. Hvis afstanden fra en fiberopkobling til en husstand er under 300 meter, er det muligt at presse de meget store hastigheder igennem kobberet, men bliver afstanden længere, bliver modstanden større. Den forhindring har fiberkablerne ikke.

Sidste år befandt 60 procent af samtlige danske husstande sig under 300 meter fra en fiberopkobling.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden