Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

E-boks. Pr. 1. november skal alle have en e-boks.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Misset e-post fra myndigheder kan koste dig dyrt

Det kan koste dyrt at glemme, at vigtig post snart kommer i bits og bytes.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Småbørnsforældre overser brevet om en plads til Buller i favorit-børnehaven, bilister kommer for sent til synshallen, og enlige forældre taber kæmpe beløb.

LÆS ARTIKEL

Historierne om den svære overgang fra almindelige breve fra det offentlige til elektronisk post via enten den private postkasse e-Boks eller en digital postkasse er mange. Faktisk siger hver femte adspurgte i en megafonundersøgelse for Politiken, at de har oplevet at få vigtige dokumenter i e-Boks, som de ikke har opdaget i tide.

»Det har altid haft en konsekvens, hvis man glemmer at åbne sin post. Men nu skal borgerne til at forstå, at de skal hente deres post på en ny måde«, siger Henrik Vendelboe, der er chef for Borgerservice i Fredensborg Kommune.

Om et år per 1. november 2014 får alle borgere, som ikke direkte har sagt fra, en digital postkasse, hvis de ikke har en i forvejen. Fra den dato er det slut med at få posten fra det offentlige med frimærke til din fysiske brevsprække. De 3,9 mio. danskere, der har e-Boks, kan slutte sig til at få al offentlig post der. Det har cirka 1,6 mio. brugere allerede gjort, mens andre e-Boks-brugere kun har bedt om post fra nogle offentlige instanser.

Fordelene ved at droppe frimærkerne er – ud over offentlige besparelser på 1 milliard kroner om året – kortere ventetid, større sikkerhed for, at posten når frem, mindre papirforbrug, samt at du kan tjekke din postkasse, uanset hvor du er i verden.

13 procent tjekker ikke posten
Fire ud af fem borgere er allerede tilmeldt e-Boks, og lige så mange har tjekket deres postkasse der mindst en gang den seneste måned.

Når nogle alligevel misser breve fra det offentlige nu, kan det skyldes, at de allerede for lang tid siden har sagt ja til e-post fra det offentlige, men har glemt det igen, fordi der ikke rigtig kom noget.»Det kan være supersvært at huske, at man selv har accepteret at få sine breve den vej. Derfor opfordrer vi stærkt til, at folk får sat en reminder op, som kan fortælle dem, når de har fået post«, siger kontorchef Marianne Sørensen i Digitaliseringsstyrelsen. Man kan via sin digitale postkasse eller e-Boks bede om at få en mail til sin almindelige mailboks, når der kommer brev.

8 procent af danskerne tror ifølge Megafons undersøgelse, at de har en e-Boks, men har aldrig benyttet den. 13 procent af e-Boks-kunderne har ikke tjekket deres e-postkasse inden for den seneste måned.»Det offentlige sender flere og flere breve elektronisk, og jo flere det bliver, jo lettere bliver det at huske at tjekke postkassen. Der er stadig et stort behov for at hjælpe folk med at huske, at de skal tjekke deres elektroniske postkasse i overgangsfasen«, siger nordisk kommunikationsdirektør i e-Boks, Susanne Søndahl Wolff. Bilister misser syn


Trafikstyrelsen har taget konsekvensen af, at alt for mange bilister overså deres indkaldelse til syn, vurderer adm. direktør ved Applus bilsyn Per V. Rasmussen. Kæden står for omkring 40.000 syn om måneden.

»Et par år har man kørt med e-Boks, og det skulle lige tage noget tid, før folk vænnede sig til, at der dumpede en synsindkaldelse ind der. Men Trafikstyrelsen har været ude med en omfattende informationsindsats, og det har gjort det bedre«, siger Per V. Rasmussen.Synsindkaldelsen er særdeles dyr at overse. Siden 1. juli i år har det kostet en bøde på 2.000 kroner at udeblive. Dertil kommer udgifterne til nye nummerplader, når de gamle klippes som følge af manglende syn.

Men fra næste år vil alle indkaldelser komme ud som elektronisk post. Det kan godt bekymre synsmanden.

»I dag er det kun de personer, som har accepteret at få elektronisk post, der får det. Men hvad sker der, når ældre, der ikke er så digitaliserede, skal have deres indkaldelse via e-Boks«, spørger Per V. Rasmussen.

Men også unge kan overse deres post. e-Boks meddelte i august, at hele 60.000 studerende havde glemt at tjekke deres SU-støttemeddelelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Vejen frem er at få gang i forskellige initiativer, der skal hjælpe folk med at huske, at det er her, de skal tjekke deres postkasse. Vi ser hospitaler, som sender sms’er, og Trafikstyrelsen, som har sendt flyers ud, mens andre sender en mail«, siger Susanne Søndahl Wolff.

I København blev almindelige børnefamilier i starten overraskede over elektroniske breve, hvor deres manglende svar betød, at de mistede den længe ventede børnehaveplads til barnet. Men nu går det bedre, vurderer pladsanvisningens chef, Thor Larsen fra børne- og ungdomsforvaltningen.»Det var drønærgerligt for dem, der overså vores besked. Der er noget børnesygdom over det; man skal vænne sig til de nye tider«, siger Thor Larsen.

Flere enlige forsørgere har overset kravet om at erklære sig enlige, og det har kostet dem mellem 2.500 og 20.000 kroner i manglende forsørgertilskud. Det har man blandt andet opdaget i Ankestyrelsen, som har modtaget over 300 klager over misforståelser som følge af problemer med elektroniske breve til borgerne. Muligt at få almindelige breve

Selv om vi 1. november 2014 går over til elektronisk post, har ældre og andre befolkningsgrupper, som ikke har computer eller internet, stadig mulighed for at sige nej tak til elektronisk post. Det gælder nogle af de 300.000 ældre, som aldrig har været på internettet, og som ikke har en computer eller internetadgang, oplyser Ældre Sagen.

LÆS OGSÅ »For mange ældre vil elektronisk post være en stor fordel, men der er en gruppe, som ville skulle anskaffe sig en computer for første gang for at modtage post. De kan stadig få posten på almindelig vis«, siger Ingrid Stokholm Lauridsen fra Ældre Sagen. Organisationen underviser landet over interesserede ældre borgere i computerbrug. For at få en fritagelse skal en borger møde personligt op på Borgerservice og få sit navn registreret.Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceOgså andre grupper får brug for ekstra hjælp, når den digitaliserede post bliver hverdag, påpeger socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau.

»Vi er bekymrede for, at det offentlige er for offensivt, når det gælder digitaliseringen af den svageste gruppe kontanthjælpsmodtagere. Især når det gælder ydelser, som er radikalt vigtige for deres liv, må man støtte den skriftlige kommunikation op med en menneskelig relation, der hvor det er nødvendigt«, siger Majbrit Berlau.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden