Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OVERHALET. Youtube (bill.) og Netflix udgør nu mere end ti gange så meget af den amerikanske internettrafik som ulovlig fildeling. For ti år siden var halvdelen af trafikken ulovlig. (Foto: AP Photo)

OVERHALET. Youtube (bill.) og Netflix udgør nu mere end ti gange så meget af den amerikanske internettrafik som ulovlig fildeling. For ti år siden var halvdelen af trafikken ulovlig. (Foto: AP Photo)

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikken på Netflix og YouTube har nu overhalet ulovlig fildeling

Der er flere, der får deres digitale underholdning fra lovlige kilder end ulovlige.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er nu langt flere, der henter deres digitale underholdning i form af film, tv og musik fra lovlige kilder snarere end ulovlige.

Det viser en ny undersøgelse fra firmaet Sandvine. Ifølge undersøgelsen har Netflix og YouTube lagt den ulovlige fildelingstrafik i støvet efter sig.

Netflix sidder på en tredjedel af trafikken Undersøgelsen er primært en analyse af den nordamerikanske internet-trafik, men der er god grund til at tro, at princippet også gælder i Europa, hvor myndighederne har gjort det sværere at tilgå de ulovlige tjenester end i USA.

Ifølge undersøgelsen sidder Netflix nu på cirka en tredjedel af den amerikanske internettrafik med knap 32 procent af den downloadede datamængde på fastnetforbindelser. Det var et tal, de tidligere kun har nået ved spidsbelastninger, men nu ser det ud som om, det er en mere permanent situation.

Efter Netflix følger YouTube, der sidder på knap 19 procent af den downloadede datamængde. Kun 4 procent går nu til den såkaldte Torrent-trafik, der tidligere har været den absolut mest foretrukne måde at downloade f.eks. film på.

Desværre er hovedparten af Torrent-trafikken udveksling af ulovlig software, film, tv eller musik, og det har tidligere givet rettighedshavere på forskellige områder grå hår i hovedet.

Formindsket tifold på ti år

For ti år siden var Torrent-trafikken nemlig altdominerende. Dengang sad den på halvdelen af internettrafikken i USA. Torrents er dem man kan finde via sites som the Pirate Bay, som det er blevet sværere at få adgang til i Danmark i de senere år.

LÆS OGSÅ

Pudsigt nok står Torrent-strømmene stadig for en stor del af upload-trafikken. Sandvine-rapporten meddeler, at hele 36 procent af data, der uploades via nettet fra private computere, er computere der fodrer de 4 procent, der downloader Torrent-data.

For god ordens skyld skal det nævnes, at YouTube stadig har en del ulovligt materiale om bord, som Google sammen med rettighedshaverne konstant forsøger at pille ned fra sitet.

På musiksiden i Danmark har KODA dog netop indgået en aftale med YouTube, sådan at danske musikere og sangskrivere bliver tilgodeset, når folk hører deres musik via YouTube – lovligt eller ej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden