Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Truet. Den offentlige danske administration er langt fremme med datalagre og fællesnøgler, men er ifølge FE ikke gearet til udfordringen fra cyberangreb.
Foto: Mark J. Terrill/AP

Truet. Den offentlige danske administration er langt fremme med datalagre og fællesnøgler, men er ifølge FE ikke gearet til udfordringen fra cyberangreb.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har været for naive over for netspionage

Angreb over nettet fra udenlandske stater udgør en reel fare for Danmark.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem truslen om store fysiske terroranslag mod Danmark.

Kongerigets interesser er i langt højere grad truet af især udenlandske efterretningstjenester, der spionerer og stjæler økonomisk interessante oplysninger på nettet eller lammer vital infrastruktur gennem cyberangreb.

LÆS OGSÅ

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) anerkender for første gang, at webangreb decideret har belastet dansk it-infrastruktur og blotlagt væsentlige informationer.

»Der har i 2013 været cyberangreb, som i en kortere periode har forstyrret eller hindret anvendelsen af dansk it- og teleinfrastruktur. Der er endvidere i de seneste år konstateret cyberangreb mod væsentlige mål i Danmark, hvor informationssikkerheden er blevet kompromitteret«, lyder det i FE’s nye trusselsvurdering.

Alarmklokkerne skal ringe nu
Over for Politiken konkretiserer efterretningstjenesten, at et angreb på NemID i foråret satte dele af de offentlige tjenester ud af drift. Og statens store it-leverandører, CSC, har været udsat for et hackerangreb, hvor statslige databaser inden for politiets område blev kopieret.

Med så markant en angrebstrussel er et effektivt forsvar vitalt. Men opgraderingen af cybertruslen kommer, blot en måned efter at Rigsrevisionen rettede en hård kritik af statslige institutioners it-sikkerhed.

FE’s Center for Cybersikkerhed var centralt inde over rapporten, der åbenbarede store sikkerhedshuller i blandt andet Statens It og Digitaliseringsstyrelsen, der udruller regeringsstrategien om, at stadig mere velfærd og kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige skal være netbaseret.

»Rigsrevisionen finder, at (...) der med det konstaterede sikkerhedsniveau var en unødig stor risiko for hackerangreb og misbrug af it-systemer og fortrolige data. Undersøgelsen viste, at ingen af de undersøgte virksomheder i deres risikovurderinger havde håndteret den risiko, de udsatte sig for«, lyder det i rapporten.

Råber vagt i gevær
Sikkerhedspolitisk forsker ved Center for Militære Studier Lars Bangert Struwe anser Rigsrevisionens rapport og FE’s nye risikovurdering som råben vagt i gevær over for borgere, virksomheder og offentlige institutioner:

»Der er nogle alvorlige alarmklokker, der skal ringe rundt om i Danmark på nuværende tidspunkt. FE forsøger at få folk til at forstå, at spionage ikke bare er noget, der sker på film, men forekommer hver dag og er dødhamrende alvorligt. Vi ikke bare har været, men er for naive. Mange private og offentlige virksomheder og vi selv som borgere er alt for ubekymrede på dette felt«, siger forskeren.

FE forsøger at få folk til at forstå, at spionage ikke bare er noget, der sker på film, men forekommer hver dag og er dødhamrende alvorligt

En lignende konklusion drager Rådet for Digital Sikkerhed og Institut for Menneskerettigheder (IMR):

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Vi har en offentlig administration, hvor man på ene side er meget langt fremme med digitalisering, har kæmpe lagre af data og fælles nøgler, som man ikke har i andre lande. På den anden side tyder meget på, at den offentlige håndtering af data slet ikke er gearet til den udfordring. Der er en uoverensstemmelse mellem det store mandat, som offentlige myndigheder har til at udveksle data, og de sikkerhedsforanstaltninger, der er på plads«, siger Rikke Frank Jørgensen, specialkonsulent ved IMR.

FE: Plads til forbedringer

Også FE’s chef, Thomas Ahrenkiel, siger via en krypteret mail til Politiken, at der er plads til forbedringer: »Vi anser cybertrusler som en betydelig trussel mod det danske samfunds sikkerhed og velstand. Det er derfor vigtigt, at myndigheder og virksomheder styrker deres indsats på området«. FE understreger, at den største trussel kommer fra efterretningstjenester, der bruger informationerne til at hjælpe deres landes økonomiske, militære og samfundsmæssige udvikling. Over for Politiken gentager efterretningstjenesten det svar, som også regeringen har givet, at USA ikke foretager »ulovlig« overvågning af danskere. LÆS OGSÅ Kan FE efter Edward Snowdens afsløringer afvise, at amerikanske efterretningstjenester overvåger danskeres nettrafik, der forlader Danmarks grænser?»Vi har ikke noget grundlag for at antage, at Danmark er et mål for ulovlig amerikansk efterretningsvirksomhed«, svarer FE-chef Thomas Ahrenkiel.Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden