Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fangetrasporter. CSC, der er it-leverandør for til den danske stat, har stillet fly til rådighed for USA’s illegale fangebortførelser. Det har blandt andet været fly af typen Gulfstream III.
Foto: Roger Viollet/AP (arkiv)/ROGER-VIOLLET

Fangetrasporter. CSC, der er it-leverandør for til den danske stat, har stillet fly til rådighed for USA’s illegale fangebortførelser. Det har blandt andet været fly af typen Gulfstream III.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statens it-leverandør fløj fanger for CIA

CSC stillede fly til rådighed for USA's illegale fangebortførelser.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da et Gulfstream III-fly om morgenen 28. maj 2004 landede i den lille militærlufthavn Kucova i Albanien, og en passager med bind for øjnene blev sat af, var formålet at tilsløre et pinligt kapitel i den amerikanske efterretningstjeneste CIA’s renditionprogram.

CIA havde bortført den tyske statsborger Khaled el Masri i Makedonien, fløjet ham til Afghanistan og anbragt ham i et af tjenestens berygtede hemmelige fangehuller, kaldet The Salt Pit. Efter fem måneder opdagede CIA, at en banal navneforveksling var skyld i, at de havde fat i den forkerte mand. Nu havde Gulfstream-flyet dumpet manden i Albanien i et forsøg på at slette sporene.

Flyet med kendingsbogstaverne N982RK var stillet til rådighed for den delikate mission af Computer Sciences Corporation, CSC. Den store amerikanske koncern bidrog med mindst fem forskellige fly til CIA’s ulovlige fangebortførelser i årene fra 2001 til cirka 2006. Det ligger langt uden for CSC’s sædvanlige forretningsområder, men viser, at CSC er tæt knyttet til de amerikanske efterretningstjenester, særligt National Security Agency, NSA, hvis detaljerede, verdensomspændende overvågning er blevet afsløret af Edward Snowdens lækager.

CSC’s tætte samarbejde med NSA begyndte senest i 1998, da CSC fik opgaven med at drive NSA’s computersystem.

Fra 1999 åbnede en ny direktør for NSA, William Hayden, for alvor for at udlicitere efterretningstjenestens arbejde til private firmaer, og CSC stod forrest i køen som leder af den såkaldte Eagle Alliance af virksomheder, som arbejdede for NSA. 1999 var også året, da et flertal i Folketinget gav CSC kontrol over følsomme informationer om danske borgere og myndigheder, da CSC fik lov helt at overtage det tidligere statsejede Datacentralen.

Den udbredte udlicitering af opgaver fra NSA betød, at et stort antal medarbejdere, som tidligere havde været ansat i den amerikanske spiontjeneste, nu i stedet blev privatansatte i blandt andet CSC. Det anslås, at cirka 70 procent af USA’s efterretningstjenesters budgetter i dag går til betaling af private aktører som CSC.

Koncernen, hvis danske datterselskab er dybt involveret i det offentlige Danmarks it-infrastruktur, kom hurtigt videre fra blot at stå for spiontjenestens computerdrift: CSC fik en ledende rolle i projekt Trailblazer, som var mislykket og blev alt for dyrt, men som tilsyneladende var en forløber for det Prism-program, som nu er afsløret som et centralt værktøj i NSA’s omfattende overvågning af internet- og teletrafik i et stort antal lande.

Et eksempel på CSC’s tætte forhold til de amerikanske spiontjenester er koncernens position i organisationen International and National Security Alliance, som samler de virksomheder, der arbejder for forsvaret og efterretningstjenesterne i USA: CSC er blandt de få virksomheder, som er medlemmer på det øverste af fem niveauer, President’s Circle Members.

CSC er blandt de virksomheder, som er dybest involveret med efterretningstjenesterne i USA, siger Thomas A. Drake. Han havde chefposter i NSA fra 2001 til 2007. Han forlod tjenesten som spionageanklaget whistleblower, anklager, som siden er trukket tilbage. Drake er overbevist om, at CSC udleverer oplysninger fra Danmark til NSA, hvis NSA beder om det.

»Giv NSA en kopi«
»Jeg kan ikke dokumentere det, da kontrakterne mellem NSA og de private aktører er hemmelige. Men jeg vil råde enhver til at gå ud fra, at de siger: Hvis I har adgang til noget interessant, så giv NSA en kopi. Og det gør de. Så simpelt er det. Disse hemmelige aftaler har været sådan i årevis. Jeg er fra min tid i NSA bekendt med andre aftaler med andre selskaber, hvor det i hemmelighed fremgik, at hvis f.eks. et amerikansk teleselskab havde adgang til oplysninger i et andet land, så ville de informationer blive sendt hjem til USA’s sikkerhedstjenester«, siger Thomas A. Drake.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden