DØMT. Wikipedia kan holdes ansvarlig for rigtigheden af, hvad der står på leksikonets brugergenererede sider. Det mener de i hvert fald i Tyskland, hvor dette netop er blevet stadfæstet af en domstol i Stuttgart. (Foto: AP Photo/Eric Risberg)
Foto: Eric Risberg/AP2012

DØMT. Wikipedia kan holdes ansvarlig for rigtigheden af, hvad der står på leksikonets brugergenererede sider. Det mener de i hvert fald i Tyskland, hvor dette netop er blevet stadfæstet af en domstol i Stuttgart. (Foto: AP Photo/Eric Risberg)

Nettet

Wikipedia holdes ansvarlig for andres løgne

Verdens største leksikon er blevet dømt til at til at holde øje med fejl og mangler.

Nettet

Det var ellers meningen, at det skulle være totalt brugerdrevet.

Verdens formentlig mest anvendte leksikon, Wikipedia, har i sin natur indbygget, at det er brugerne, der retter eventuelle fejl, og det dermed bliver en demokratisk proces, hvad der anses for at være sandt og falsk. Men sådan bliver det måske ikke ved med at være.

Wikimedia Foundation holdes til ansvar En regionsdomstol i Stuttgart har nemlig afsagt en dom, der får ret meget betydning for dette princip. I dommen hedder det sig nemlig, at Wikimedia Foundation - organisationen bag Wikipedia - kan stilles til ansvar for, hvad der står på sitet.



Som det fungerer nu, kan enhver melde sig til og lave et indlæg på Wikipedia, men rundt om i verden sidder der så en række frivillige redaktører, der holder øje med, om der for eksempel er tale om decideret reklamesnak eller om der er informationer angivet uden ordentlige kilder.

Disse redaktører kan så enten rette i indlægget, slette det, eller give visse anbefalinger til, hvordan det kan blive korrigeret.

Enhver kan lægge urigtige informationer op

Men efter dommen i Stuttgart, kan Wikimedia Foundation blive nødsaget til at gøre endnu mere ud af at forsøge at fjerne urigtigheder på Wikipedia. Dommen, der egentlig blev afsagt i oktober, men først nu er blevet offentliggjort, gør nemlig Wikimedia Foundation ansvarlig for, hvad andre mennesker skriver på Wikipedia.

LÆS OGSÅ

Sagt på en anden måde: Selvom det er en person, der intet har med Wikipedia at gøre, der lægger urigtige informationer op i Wikipedia, kan Wikimedia Foundation findes ansvarlige for indholdet på Wikipedia.

Det er naturligvis et slag mod den ånd, som Wikipedia fungerer efter, og ifølge PC World har Wikimedia i Tyskland endnu ikke kommet med nogle kommentarer i sagen endnu. I det konkrete tilfælde var der tale om en injuriesag, hvor en person havde sagsøgt Wikipedia i Tyskland, idet vedkommende mente at anklager mod ham på Wikipedia var falske.

Du kan læse dommen – på tysk – HER.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden